להתייעצות עם עורך דין ביטוח לאומי ונזיקין חייג:

סרטן העור כמחלת מקצוע עקב חשיפה לשמש (מלנומה, BCC, SCC)

skin cancer
תהיה חברתי ושתף עם האנשים שחשובים לך

ישראל היא מדינה שטופת שמש, ולכן עובדים רבים שנחשפו ממושכות לקרינת השמש, נמצאים בסיכון גבוה להתפתחות סרטן העור, לפגיעה בעיניים ובראייה, להזדקנות מוקדמת של העור ולכוויות שמש.

מאחר ובמשרד בו אני שותף  אני אחראי על תחום תביעות סרטן העור, עזרתי כבר למאות עובדים וגמלאים הסובלים מסרטן העור, במימוש זכויותיהם ולכן נושא זה קרוב לליבי.

למעשה, מרבית העובדים או הגמלאים שסובלים מסרטן העור ומפגעי שמש, יכולים לקשר את פגיעתם לחשיפה התעסוקתית לשמש במהלך שנות עבודתם, מן העבר או ההווה, ובכך להיות זכאים למענק או לקצבה משמעותיים, כתלות בשכר ובגובה הנכות.

אני ממליץ לכל מי שסובל ממפגעי שמש או סרטן העור, להתייעץ לגבי זכויותיו, כאשר אשמח לעזור ולסייע.

סוגים נפוצים של פגימות בעור

חשיפה לקרני השמש גורמת לנזקים מידיים כמו כוויות ושיזוף לא מבוקר, ולנזקים בריאותיים מצטברים נוספים שאת השפעתם ניתן לגלות רק לאחר שנים ארוכות.

ישנם שלושה סוגים עיקריים של גידולים סרטניים בעור העשויים להיות מוכרים כתאונה בעבודה:

  • סרטן תאי הבסיס (BCC) – סרטן העור (Based Cell Carcinoma) הוא הנפוץ ביותר, כ-95% מכלל מקרי סרטן העור. הגידול מתפתח באטיות, נוטה ליצור כיבים ורק לעתים רחוקות מתפשט לאיברים נוספים בגוף.
  • סרטן תאי הקשקש (SCC) – סרטן העור (Squamous Cell Carcinoma) פחות נפוץ אך מתפתח במהירות ולעתים מתפשט לבלוטות הלימפה ולאיברים אחרים.
  • מלנומה (Malignant Melanoma)- גידול סרטני פחות שכיח שמקורו במלנוציטים ומאופיין בגוון כהה. סרטן העור מסוג מלנומה נחשב למסוכן ביותר, גורם לרוב מקרי המוות מסרטן עור, מתפתח במהירות ועשוי להתפשט לאיברים אחרים.

פרט לנגעים כאמור, ישנם עוד סוגים של נגעים הקשורים לחשיפה לשמש, לרבות הנגעים, כדלקמן:

  • Solar Lentigo –  כתמים הנגרמים מחשיפה לשמש, בדר"כ חומים בהירים.  נגעים אלו אינם מסוכנים והטיפול בהם הוא בהקפאה או בלייזר. 
  • Solar Keratosis – לעיתים יקרא בשם Actinic Keratosis והם מפגעי שמש נפוצים מאוד.
  • SCC in situ או Bowen’s Disease –  גידול מסוג סרטן תאי קשקש שטחי שאינו חודר לעומק העור (בשכבת האפידרמיס בלבד).  עלול  להפוך ל-SCC- (סרטן תאי קשקש). 
  • Keratoacanthoma –  סוג ייחודי של SCC (סרטן תאי קשקש), גדל לרוב מהר ודורש הסרה מלאה.
  •  Melanoma in situ-  צורה שטחית של מלנומה שלעיתים נקראת בשם Lentigo Malignant Melanoma.

להלן סרטון קצר שמסביר על סרטן העור::

שרה גבריאל
שרה גבריאל
קרא עוד
מקצוענים שיודעים את העבודה בכל פניה ובכל שעה תמיד נעניתי בכבוד רב שירות אדיב ונעים חריגים בנוף הישראלי יישר כוח 👏👏👏
אריק בסן
אריק בסן
קרא עוד
עו"ד עמוס כהן וצוותו ליוו אותי בהליך למול ביטוח לאומי שנים רבות והוכיחו את איכותם מקצועיותם ורגישותם פשוט מומלצים בחום.
אלי בן ישי
אלי בן ישי
קרא עוד
שלום עו"ד עמוס כהן. בעבר טיפלת בתיק שלי ואני מרוצה מהטיפול ומעורכי-הדין התותחים אני תמיד ממליץ עליכם. תודה על הכל ממני אלי בן ישי💪.
אילן ברקוביץ
אילן ברקוביץ
קרא עוד
אני רוצה קודם כל להגיד תודה רבה על השירות האדיב, המענה המקצועי, תמיד הייתם בשבילי כדי לעזור 👌 ובמיוחד תודה ענקית לצוות הנהדר! משרד של תותחים תודה על הכל!
נטע ג'רבי
נטע ג'רבי
קרא עוד
שירות אדיב ומקצועי, בתחומים שונים שפנינו. עורכי דין נהדרים שמסייעים בכל דבר ועניין, ממליצה מאד. מציינת במיוחד את עורך דין עמוס שהסביר וליווה.
דן לוי
דן לוי
קרא עוד
לפי השירות שאתם נותנים. לפי דעתי אתם מספר אחד מעל כולם. תודה רבה לכם על השירות שנתתם לי. 👍👍👍👍👍👍ישר כח.
ירדן סער
ירדן סער
קרא עוד
תותחים אלופים כל הכבוד שאפו גדול. ההליך שלי נסגר ממש מהר - פחות משנה ובדרך לעוד תביעה ממליצה בחום
הקודם
הבא

(הזכויות על הסרטון שמורות לעו"ד עמוס כהן- מנהל פורטל "עוד זכות")

גורמי סיכון לסרטן העור ונסיבות אישיות

גורם הסיכון העיקרי לסרטן העור ופגעי שמש הוא חשיפה לקרני השמש האולטרה סגולות. השפעות קצרות הטווח של נזקי השמש הן שיזוף וכוויות ובטווח החשיפה המצטברת לשמש עשויה לגרום, גם לאחר שנים להתפתחות גידולים סרטניים. אנשים בעל גוון עור בהיר נמצאים בסיכון גבוה יותר לפגימות בעור, עקב חשיפתם לשמש, לעומת אנשים בעלי גוון עור כהה. הסיבה לכך היא פיגמנט העור (מלנין) המגן בפני נזקי השמש. כך או כך, סוג העור הוא אינו הגורם,34 אלא השמש היא זו שגורמת לפגימות בעור.

סרטן העור מופיע לרוב אחרי גיל 50, כאשר כדאי לדעת כי על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן למעלה מ-10,000 איש מאובחנים מדי שנה בסרטן העור, מתוכם כ-900 מאובחנים כסובלים ממלנומה, סרטן העור הממאיר והמסוכן ביותר.

כמו כן, חשיפה ממושכת לקרינת השמש עשויה לגרום לקטרקט בעיניים, לנזקי ראייה ולהזדקנות מוקדמת של העור.

עם זאת, יש לסייג שקיימים מחקרים רבים הדנים בקשר בין חשיפה לשמש לבין סרטן העור וקיימות אסכולות שונות הנוגעות לכל סוג נגע ונגע – כך גם לגבי מיקום הנגעים בגוף והקשר לחשיפה לשמש, משך זמן החשיפה ועוד.

לכן, טרם הגשת תביעה לביטוח הלאומי, מומלץ להכיר את כלל המחקרים ולהצטייד בתקדימים, זאת על מנת למנוע עוגמת נפש.

בהערת אגב, אציין שאני כעו"ד בתחום הביטוח הלאומי אחראי על מחלקה ייעודית למחלות קשות, אשר טיפלה ומטפלת באלפים הסובלים ממפגעי שמש וסרטן העור על סוגיו השונים (מלנומה, BCC ,SCC וכיו"ב), תוך ליווי לכל אורך הדרך – מהגשת התביעה, דרך הוועדות הרפואיות, עררים במידת הצורך, בחינת בסיס השכר ותיקונו ועוד נקודות ציון משמעותיות אחרות הדורשות ידע וניסיון משפטי ורפואי.

מקצועות נפוצים הנמצאים בסיכון גבוה להתפתחות סרטן העור ומפגעי שמש

הסיכון לסבול מסרטן העור ומנזקים אחרים מקרני השמש, גבוה בקרב עובדים במקצועות בהם חשופים לקרינת השמש.

המקצועות הנפוצים הם בין היתר כדלקמן:

עובדי בניין, תשתיות, סלילת כבישים, נמל, חקלאות, שוטרים, גננים, מצילי ים ובריכה, דייגים, נהגים, פקחים ועובדי עירייה השוהים שעות ארוכות בחוץ, עובדי חברות קייטרינג ואירועים, מאמני ומורי ספורט ומדריכי סקי, כבאים, עובדים בנמלי הים והתעופה, מדריכים, חיילים בסדיר ובקבע- כל אלו ועוד רבים נוספים נמצאים בסיכון גבוה למחלות עור ולמחלות נוספות כתוצאה מחשיפה ממושכת לשמש.

למידע נוסף הנכם מוזמנים לעיין בגיליון המידע על סרטן העור ועובדי חוץ של מועצת הסרטן באוסטרליה. ו/או לעין בעמוד המידע על סרטן בעור של ארגון ה- CCOHS מקנדה.

הכרה בסרטן העור ופגעי השמש כפגיעה בעבודה

כל אדם שבמהלך עבודתו לקה בפגימות בעור כתוצאה מחשיפה ממושכת לקרני השמש, או לקה בפגימות עור גם שנים רבות לאחר סיום החשיפה לקרינת השמש המסוכנת, עשוי להיות מוכר כנפגע בתאונת עבודה.

ההכרה כנפגע בעבודה מאפשרת לקבל תגמול כספי בגין נכות הנקבעת בוועדה רפואית של ביטוח לאומי. לפגימות בעור יש זמן חביון לכן ניתן לתבוע את ביטוח לאומי גם לאחר שנים ארוכות מסיום העבודה ו/או מהפרישה לפנסיה. במידה והפגימה מוכרת, וועדה רפואית קובעת את שיעור הנכות בגין מפגעי שמש ובגין צלקות שנוצרו בעקבות הטיפול במפגעים בעור וסרטן העור.

צלקות כואבת או צלקות לא אסתטיות עשויות לזכות בנכות של 10%, 20%, 30% ואף ויותר מכך, כאשר צלקות פנים מזכות בנכות נפרדת מצלקות גוף.

בנוסף, כאשר קיימים פגעי שמש נוספים (סרטניים או לא סרטניים) עשויה להיות מותאמת נכות נפרדת בשיעור 10% או 20%.

מעבר לכך, פגיעה באברים נוספים וסבל מתופעות לוואי הנגרמות מטיפולים ומתרופות, עשויים להקנות נכויות נוספות. במקרים קשים של טיפולי הקרנות/ כימותרפיה ובמלנומה פעילה ניתן לקבל נכות גבוהה, עד 100% לתקופה צמיתה או זמנית.

מהניסיון שלי, לקוחות רבים החושבים שאין להם כל נכות, מופתעים לגלות שבסופו של הליך, עם ליווי לוועדות הרפואיות והדרכה נכונה, הותאמה להם נכות גבוהה המקנה קצבה בגובה פנסיה נוספת, ללא מיסים, ובנוסף מענק רטרואקטיבי משמעותי.

יש לציין כי אם הוועדה הרפואית קובעת נכות בשיעור 9-19% ניתן לקבל מענק חד פעמי הפטור ממס הכנסה. כאשר הוועדה הרפואית קובעת נכות בשיעור העולה על 20%, בדרך כלל מדובר בקצבה חודשית, התלויה בגובה השכר ברוטו (כאשר אדם זכאי לקצבת זקנה במקביל לקצבת נכות מעבודה הוא יכול לבחור בגבוהה מבין הקצבאות או לבחור בהמשך קבלת קצבת הזקנה ולהוון את קצבת הנכות למענק חד פעמי)- לאופן חישוב הקצבאות פנו אלינו או לחצו לקריאה נוספת.

במצבים מסוימים סרטן העור לבדו או יחד עם מחלות ופגיעות אחרות עשוי לזכות בקצבת נכות כללית. לצורך כך יש לעמוד ב-4 קריטריונים מצטברים: נכות רפואית משוקללת מעל הרף הקבוע בתקנות ביטוח לאומי, מבחן הכנסה קבועה (פנסיה אינה נחשבת כהכנסה!), גיל (שהמבוטח לא הגיע לגיל פרישה מהעבודה), ועמידה במבחן אי כושר עבודה.

כדאי לדעת כי נכות בשיעור 90% ומעלה מקנה פטור מלא ממס הכנסה (על הכנסה מעבודה ומפנסיה), עד לתקרה המחייבת הקבועה בחוק ומתעדכנת אחת לשנה.

זכויות בני משפחה – בני משפחה של חולה שנפטר מסרטן העור, יכולים גם הם להגיש תביעה להכרה והם עשויים להיות זכאים לגמלת תלויים חודשית (בדרך כלל אלמנות, ילדים ולעיתים גם הורים). למידע נוסף בנושא לחץ כאן.

מעבר לתביעה מול הביטוח הלאומי, ניתן להגיש תביעה נזיקית כנגד המעסיק, בכך שלא מנע את החשיפה לשמש או לא סיפק אמצעי מיגון מתאימים.

חשוב לציין שכתבה זו אינה מפרטת את כלל הזכויות להם זכאים הסובלים ממפגעי שמש וסרטן העור או בני משפחתם ואין בה כדי להחליף ייעוץ משפטי עם עו"ד המתמחה בדיני הביטוח הלאומי והנזיקין.

יתר על כן, מומלץ לפנות למשרד המתמחה בתחום המחלות הקשות, אשר בידיו תקדימים רבים להכרה במחלת סרטן העור כפגיעה בעבודה.

כך או כך, חשוב לדעת כי חברות למימוש זכויות אינן רשאיות לתת ייעוץ משפטי או לייצג בוועדה הרפואית- בעוד הליך התביעה מול הביטוח הלאומי ומול הוועדה הרפואית הוא הליך משפטי לכל דבר ועניין ולכן מומלץ להסתייע בעו"ד המופיע בבית הדין לעבודה ובוועדות הרפואיות על מנת למקסם את הזכויות.

אני כעו"ד המתמחה במחלות ממאירות וכמנהל של מחלקה משפטית המטפלת באלפי תיקים של סרטן העור ומפגעי שמש, הן בפני הוועדות הרפואיות והן בבתי הדין, אשמח לעמוד גם לרשותכם.

דרכי הטיפול בסרטן העור ומפגעי השמש

גילוי ואבחון מוקדם של סרטן העור תורם לסיכויי ההחלמה בשיעור גבוה. מומלץ לערוך בדיקה עצמית לאחר מקלחת, רצוי בעזרת בן משפחה, כדי לאבחן שינויים בגודל ובגוון השומות, כתמי לידה ופגמים אחרים בעור. בכל מקרה של שינוי בגודל, בגוון או בצורה של שומה יש לפנות במהירות לרופא עור על מנת שיקבע האם קיים צורך להסיר את השומה.

אבחון סרטן העור נעשה באמצעות ביופסיה בהרדמה מקומית ובדיקה מיקרוסקופית במעבדה. לעתים הרופא ימליץ על בדיקות נוספות. הטיפול בכל סוגי סרטן העור כולל לרוב טיפול כירורגי, לעתים בשילוב הקרנות או כימותרפיה. עם זאת, כיום קיימות תרופות מתקדמות החוסכות לרוב את הצורך בביצוע הקרנות וכימותרפיה.

הטיפול הכירורגי מבוצע באופן אמבולטורי, לרוב ללא צורך באשפוז, כאשר יש מספר שיטות וטיפולים:

  • צריבה ועקירה – הסרת הגידול ע"י עקירה בכפית חדה מיוחדת, לעתים בשילוב מכשיר חשמלי לעצירת דימומים ולהרס תאים סרטניים בתחתית הפצע.
  • ניתוח Mohsהוצאת הגידול תוך פגיעה מינימלית ברקמה הבריאה סביבו.
  • קריוכירורגיה – הקפאה באמצעות חנקן נוזלי להריסת הגידול.
  • קרני לייזר – טיפול בקרני לייזר להריסת תאי הגידול.

כמו כן, חל איסור על חשיפה לשמש. לאחר הסרת גידול בעל שטח נרחב ניתן להשלים את הטיפול בניתוח פלסטי של השתלת עור בריא מאזור אחר בגוף.

לפרטים נוספים ולתיאום פגישת ייעוץ ניתן להשאיר פרטים באתר או להתקשר ישירות אלי.

עורך דין עמוס כהן
מימוש זכויות | ביטוח לאומי | תאונת עבודה | נכי צה"ל | נזיקין
מנהל אתר "עוד זכות" ומנהל מחלקה באחד ממשרדי עו"ד המוכרים בארץ בתחום הנזיקין 
Amos@mt-law.co.il
054-2288333

תהיה חברתי ושתף עם האנשים שחשובים לך
גלילה לראש העמוד

אל תוותרו על הזכויות המגיעות לכם! להתייעצות השאירו פרטים

דילוג לתוכן