עשרות אלפי אנשים, שלא לקו בקורונה, נשלחים בימים אלה הביתה עקב הגזירות השונות, עשרות אלפים נמצאים בבידוד, מאות אנשים אחרים נמצאים בבית או באשפוז עקב הידבקות במחלה. רבים יודעים על האפשרות לפנות לביטוח לאומי על מנת לקבל "דמי אבטלה" בתקופה זו, אולם חשוב להיות ערניים לזכויות כספיות נוספות ולאפשרויות נוספות לקבל תגמולים. הנושא חשוב ביותר, מאחר שרבים מאיתנו חוששים למצב הכלכלי העתידי ובאופן כללי, בנסיבות הקיימות, היו מעוניינים למצוא אפיקים לממש את זכויותיהם. המאמר הזה יעסוק בזכויות כספיות עקב מחלת הקורונה, יעסוק בזכויות כספיות עקב שהייה בבית (גם למי שלא סובל מקורונה) וזכויות כספיות עקב בעיות רפואיות אחרות- שלא ניצלנו עד כה וכעת יש לנו רגע פנאי לממש.
זכויות עקב מחלת קורונה:
רבים יוכלו להכיר במחלה זו כמחלה עקב העבודה ולקבל פיצוי כנפגעי עבודה. למה זה חשוב? כי הפיצוי מביטוח לאומי במקרה כזה הוא, בתקופת ההיעדרות הוא בשיעור 75 אחוזים מהברוטו שלנו (מי שמרוויח למשל 20 אלף ₪ ברוטו- יוכל לקבל 15000 ₪ לחודש) ואם למישהו יישאר נזק מהמחלה הוא יוכל לקבל בהמשך מענק חד פעמי בשיעור עשרות אלפי ₪ או קצבה חודשית בסך אלפי ₪ לצמיתות, גם לאחר שיחזור לעבודה שלו וישוב להרוויח את השכר שהרוויח בעבר. למי מחלת הקורונה תוכר כפגיעה בעבודה? לאנשי צוות רפואי, לאנשי כוחות ביטחון שנחשפו לציבור, לעובדי רשות שדות התעופה או חברות התעופה, לאנשים שטסו בתקופה האחרונה לצרכי עבודה, לאנשים שחלו כתוצאה ממפגש עם חולה מאומת, בהקשר של עבודתם ולכל האנשים שחלו ממקור לא ידוע שיצביעו על כך שמרבית הפגישות שלהם עם אנשים הם במסגרת העבודה, בהשוואה לפגישות האחרות שלהם- למשל – שליחים, עובדים בחנויות, במסעדות, בקבלת קבל, במפעלים, ועוד. במקרים אלה- אין בהכרח צורך להוכיח מי הדביק אותי, אלא יש להצביע על כך שסביר יותר שנדבקתי עקב סוג העבודה ותנאיה, מאשר עקב חיי שאינם קשורים לעבודה.
זכויות עקב היעדרות מהעבודה, למי שאינו חולה בקורונה:
אנשים שסובלים מבעיות רפואיות שונות, ללא כל קשר לקורונה, שעבדו עד עכשיו והרוויחו שכר שעולה על כ-6000 ₪, אבל כעת אינם עובדים, עקב נסיבות כאלה או אחרות- יוכלו להגיש בקשה לקבלת קצבת נכות כללית. מדובר בקצבה בבגובה שנע בין 1900 לכ- 3200 ₪ לחודש ובמקרים שונים יש עליה עוד תוספות (הורה לקטינים ועוד). התנאי לקבלת קצבה- גיל (גבר שטרם מלאו לו 67/ אישה שטרם מלאו לה 62), היעדרות מעבודה שעולה על 3 חודשים או עבודה בשכר שאינו עולה על כ-6000 ₪ למשך למעלה מ-3 חודשים וכן שלל בעיות רפואיות, שיש בהן, באופן כללי לפגוע בכושר העבודה. במקביל, לרוב הציבור יש ביטוח אובדן כושר עבודה פרטי או דרך העבודה. מרבית הפוליסות מזכות בתגמול חודשי בשל היעדרות שעולה על 3 חודשים (חלק משלמות בגין היעדרות קצרה יותר). מי שנעדר מהעבודה וסובל גם מבעיות רפואיות שונות- יכול לבקש תגמולים אלה, גם אם במקור תחילת הפסקת העבודה היא מסיבות אחרות.
זכויות שלא ידענו עליהן או ש"שכחנו" לטפל בהן וזו הזדמנות לטפל בהן:
אנשים פחות מודעים לכך, אבל בעיות רפואיות רבות, עשויות להיות מוכרות לנו כפגיעה עקב עבודה ולזכות אותנו במענק חד פעמי בסך עשרות אלפי ₪ או בקצבה חודשית לצמיתות מביטוח לאומי, גם אם אנחנו ממשיכים לעבוד באותה עבודה, גם אם אנחנו שכירים וגם עצמאיים, גם אם אנחנו בגיל עבודה וגם אם כבר פרשנו מזמן ואנחנו מקבלים קצבת זקנה. מה למשל? ירידה בשמיעה או טנטון- לכל מי שנחשף בעבודה לרעש, נגעים או כתמים בעור- לכל מי שנחשף בהווה או בעבר לעבודה או שירות בשמש, פגיעה בשורשי כפות ידיים- לכל מי שעסק בעבודה משרדית או עבד בעבודה פיסית עם הידיים, פגיעה בכלי הדם ברגליים ("ורידים", "דליות"): לכל מי שעבודתו כרוכה בעמידה ממושכת, פגיעה בכתפיים, גב או צוואר – לכל מי שעובד בעבודה שכרוכה בהרמת משאות (גב, כתפיים), בתנוחה לא נוחה של הצוואר או בתנוחה של הכתף מעל גובה השכם (מורים, רוקחים, ספרנים, חשמלאים, ספרים, צבעים, אחים ואחיות מכונאים ועוד). פגיעה כתוצאה מהדבקה (קורונה, מחלת כבד, שחפת, איידס ודומה) לכל מי שעובד בצוותי רפואה, הצלה וכוחות ביטחון. מחלות עקב דחק נפשי (התקף לב, אירוע מוחי, סוכרת, פסוריאזיס, פוסטראומה) לכל מי שעבודתו כרוכה באירוע לחץ. מחלות עקב חשיפה לחומרים -מחלות ריאות, עור וחלק גדול מסוגי הסרטן. מי שסובל מאחד מאלה- ראוי שיבחן אפשרות לקבל תגמול כספי מביטוח לאומי. מי שכבר הוכר בגין תאונה או מחלה מאלה בעבר- יכול לבחון קבלת תגמול חדש או הגדלת קצבה עקב החמרת מצב.
פטור ממס הכנסה:
רבים אינם יודעים ולא מפנים לכך תשובת לב, אולם מכלול של בעיות רפואיות שאינן קשות או מעט בעיות קשות -עשוי לזכות אותם בפטור ממס הכנסה על הכנסה ממשכורת או פנסיה של עד כ-50000 ₪ בחודש. במקרים אלה ניתן לקבל גם החזר על המס ששולם עד 7 שנים לעבר! בגין כל בעיה רפואית יש דרגת נכות (סוכרת, יתרחץ דם, כאבי גב, חוסר שיניים, צלקת, הפרעת שינה, דום נשימה, תכיפות במתן שתן, ועוד). הצטברות של אלה עשויה לזכות בפטור ממס לצמיתות.
פתאום התפנה לכם זמן, יש רגע לנשום, מעוניינים לקבל תגמולים שמגיעים לכם. זה הזמן. המאמר הזה אינו ממצה כמובן את כל האפשרויות ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי, אלא מצביע, בנקודות, על חלק מהאפשרויות שעומדות בפניכם.
עו"ד ליאור טומשין הוא בעלים של משרד עו"ד מרקמן-טומשין, המתמחה בנזקי גוף, תאונות, תביעות ביטוח לאומי, משרד הביטחון, פטור ממס הכנסה ומימוש זכויות. עו"ד ליאור טומשין הוא ממחברי הספר "תאונות עבודה ומחלות מקצוע" העוסק בדיני הביטוח הלאומי ומנחה את תוכנית הרדיו השבועית: "כבוד העו"ד עם עו"ד ליאור טומשין" ב-FM