להתייעצות עם עורך דין ביטוח לאומי ונזיקין חייג:

זכויות בביטוח לאומי ובמס הכנסה לחולי סרטן ריאות

תהיה חברתי ושתף עם האנשים שחשובים לך

אדם שחלה בסרטן ריאות ונחשף לחומרים מזיקים בעבודה, המוכרים כגורמי סיכון עשוי להיות מוכר כנפגע עבודה ויהיה זכאי לקצבה חודשית. בכתבה זו נסביר מהם הגורמים התעסוקתיים לסרטן ריאות ומהן הזכויות להן יהיה זכאי החולה בביטוח לאומי (קצבת נכות מעבודה, קצבת נכות כללית, פטור ממס הכנסה ועוד).

לאורך השנים ליוויתי ועזרתי להכיר במאות חולי סרטן ריאות כנפגעי עבודה או ככאלו שחלילה נפטרו עקב העבודה ובכך הבאתי לזכאות לזכויות רבות בביטוח הלאומי, במס הכנסה ובמוסדות נוספים. אני ממליץ לכם לקרוא את הכתבה הבאה ואף לצלצל אלי בכל שאלה.

סקירה כללית על מחלת סרטן הריאות:

מבחינת רפואית, את מחלת סרטן הריאות ניתן לחלק לקבוצות העיקריות הבאות:

  • small cell lung cancer (SCLC) סרטן ריאה מסוג תאים קטנים
  • non small cell lung cancer (NSCLC) סרטן ריאות מסוג תאים שאינם קטנים
  • mesothelioma (מזותליומה)

SCLC – מחלה זו מאופיינת בתאי סרטן קטנים מאוד תחת בדיקת מיקרוסקופ, והגורם העיקרי הינו עישון, אך עדיין קיימים גורמים תעסוקתיים.

NSCLC – תחת סוג הסרטן הזה מצויים שלושה סוגים עיקריים של סרטן ריאות:

  • אנדוקרצינומה – Adenocarcinoma – הסוג הנפוץ ביותר של סרטן ריאות, מתפתח בתאי הבלוטות שמייצרים ריר (תאים שנמצאים גם ברירית הסימפונות).
  • קרצינומת תאי קשקש – Squamous cell carcinoma – מתפתח בתאים שמכסים את הסימפונות.
  • קרצינומת תאים גדולים – Large cell carcinoma – נקרא כך בשל אופן הנראות תחת מיקרוסקופ, תאים גדולים ועגולים.

שני סוגי סרטן ריאות הללו עשויים להתפתח גם אצל אנשים שמעולם לא עישנו, על רקע חשיפה לגורמי סיכון תעסוקתיים וסביבתיים, כאשר גם אצל אנשים מעשנים, החשיפה התעסוקתית יכולה לתרום להופעת המחלה.

סוג נוסף ונדיר יותר, הוא סרטן מסוג מזותליומה, המתפתח בפלאורה – תאי הקרום של הריאות.

יש להבחין בין סרטן שמקורו בריאות (primary lung cancer) לבין גרורות סרטניות אשר התפשטו אל הריאות ממקור אחר (secondary lung cancer).

שרה גבריאל
שרה גבריאל
קרא עוד
מקצוענים שיודעים את העבודה בכל פניה ובכל שעה תמיד נעניתי בכבוד רב שירות אדיב ונעים חריגים בנוף הישראלי יישר כוח 👏👏👏
אריק בסן
אריק בסן
קרא עוד
עו"ד עמוס כהן וצוותו ליוו אותי בהליך למול ביטוח לאומי שנים רבות והוכיחו את איכותם מקצועיותם ורגישותם פשוט מומלצים בחום.
אלי בן ישי
אלי בן ישי
קרא עוד
שלום עו"ד עמוס כהן. בעבר טיפלת בתיק שלי ואני מרוצה מהטיפול ומעורכי-הדין התותחים אני תמיד ממליץ עליכם. תודה על הכל ממני אלי בן ישי💪.
אילן ברקוביץ
אילן ברקוביץ
קרא עוד
אני רוצה קודם כל להגיד תודה רבה על השירות האדיב, המענה המקצועי, תמיד הייתם בשבילי כדי לעזור 👌 ובמיוחד תודה ענקית לצוות הנהדר! משרד של תותחים תודה על הכל!
נטע ג'רבי
נטע ג'רבי
קרא עוד
שירות אדיב ומקצועי, בתחומים שונים שפנינו. עורכי דין נהדרים שמסייעים בכל דבר ועניין, ממליצה מאד. מציינת במיוחד את עורך דין עמוס שהסביר וליווה.
דן לוי
דן לוי
קרא עוד
לפי השירות שאתם נותנים. לפי דעתי אתם מספר אחד מעל כולם. תודה רבה לכם על השירות שנתתם לי. 👍👍👍👍👍👍ישר כח.
ירדן סער
ירדן סער
קרא עוד
תותחים אלופים כל הכבוד שאפו גדול. ההליך שלי נסגר ממש מהר - פחות משנה ובדרך לעוד תביעה ממליצה בחום
הקודם
הבא

מהם גורמי הסיכון לסרטן ריאות?

ניתן למנות גורמים סיכון רבים להתפתחות סרטן ריאות, ביניהם עישון, גיל ורקע של הופעת המחלה בקרב בני משפחה מדרגה ראשונה. לצד גורמים אלו קיימים גורמים תעסוקתיים/ סביבתיים, כלומר חשיפה לחומרים מזיקים ומסוכנים בעבודה שעשויים לגרום או לתרום להופעת המחלה.

להלן רשימת גורמי הסיכון העיקריים לסרטן הריאות:

  • אסבסט – שימוש באסבסט היה נפוץ מאוד בישראל ובמשך עשרות שנים עובדים בתחומים שונים נחשפו לחומר המסוכן: יצרני בלמים ומכונאי רכב שנחשפו לאסבסט המצוי ברפידות ומצמדי הרכב; עובדי חברת חשמל אשר נחשפו בעת בניית תחנות כוח; עובדי נמל אשר שינעו אסבסט; עובדי בזק אשר בנו מרכזיות תקשורת באמצעות אסבסט; בעלי מקצוע שונים אשר נחשפו לסיבי אסבסט שהונחו בצנרות, עובדים אשר עסקו בפירוק גגות וקירות אסבסט וכן עובדים אשר עבדו במבני אסבסט בעבר.
  • גזי פליטת דיזל – נהגים, מכונאי רכב, עובדי מוסך ועובדים אשר בסביבתם פעלו מכונות תעשייתיות על בסיס דיזל.
  • אספלט וזפת – עובדי איטום, זיפות, סלילת כבישים וכיוב'.
  • סיליקה – חומר המצוי בעבודות ניקוי חול, עובדי תעשיית השיש (מלאכותי – "אבן קיסר" וטבעי), עובדי מחצבות, מורים שהשתמשו בגירים.
  • צבע – עובדי בניין, עובדי צבע, צבעי רהיטים, צבעים תעשייתיים, עובדים במפעלי צבע וכיוב'.
  • אלומיניום – עובדים המבצעים ריתוך והלחמה של מתכות שונות ובין היתר אלומיניום, ברזל, פלדה, ניקל ועוד חשופים לנדפי המתכות ועשן ריתוך, לדוגמה מסגר, כרסם, חרט וכו'.
  • בריליום – חומר בו עשו שימוש טכנאי שיניים שעסקו בייצור שיניים תותבות, גשרים וכתרים לשיניים, עובדי הכור הגרעיני ועובדים בתעשיית המטוסים והחלל אשר ביצעו עיבוד שבבי עם סגסוגות המכילות בריליום.
  • קדמיום – עובדים שעסקו בייצור מצברים, נורות, חומרים פלסטיים ועובדים אשר הלחימו מתכות נחשפו לקדמיום.
  • גומי – עבודה במפעלי גומי לייצור צמיגים, גומיות, סוליות נעלים וכיוב'.
  • פחם- חשיפה לפחם בתחנות כוח או ייצור פחם.
  • ארסן- חומר המצוי בחומרי הדברה לחרקים ומכרסמים, בתעשיית ייצור זכוכית וקרמיקה (עובדי מפעלי פניציה לדוגמה), ייצור לוחות עופרת למצברים.
  • קרינה מייננת וראדון- עובדי קמ"ג, ממ"ג, עיסוקים בהם קיימת חשיפה לקרינה.
  • עישון פאסיבי- חשיפה לעשן פאסיבי בעבודה- בקרב לא מעשנים.

חומרים נוספים שנמצאו כמעלי סיכון לחלות בסרטן ריאות:

  • בנזין.
  • חומצות חזקות.
  • ייצור זכוכית.
  • דלק שנוצר מעצים.
  • קוטלי חרקים.

אלו כאמור גורמי הסיכון העיקריים לסרטן הריאות.

על כן, אני ממליץ לכל אדם שנחשף לאחד מהחומרים הללו וחלה בסרטן הריאות להתייעץ איתי בכדי לברר האם ניתן להגיש תביעה להכרה במחלתו כפגיעה בעבודה, כאשר בהמשך תוכלו להבין עד כמה מימוש זכות זו חשובה לשם התמודדות עם המחלה.

סיבי אסבסט

הכרה בסרטן ריאות כפגיעה בעבודה

המוסד לביטוח לאומי מכיר במחלות מסוימות ככאלה הנגרמות כתוצאה מעבודתו של אדם, כך לדוגמה ליקוי שמיעה ופגיעות אורתופדיות למיניהן. הצלחה בתביעה להכרה בסרטן ריאות כתוצאה מחשיפה לחומרים מזיקים בעבודה אינה פשוטה, ודורשת ליווי מקצועי של עורך דין המכיר את ההלכה המשפטית ואת המחקרים המובילים בנושא. בתביעה מסוג זה קיימים אתגרים רבים הכוללים הוכחת חשיפה לחומרים מזיקים, מידת החשיפה והקשר בין החשיפה להופעת המחלה, תוך איסוף ראיות ועדויות.

האם אדם שנחשף לחומרים מזיקים אך גם עישן יכול להיות מוכר כנפגע עבודה?

ראשית נסביר כי בתביעות להכרה במחלה כפגיעה בעבודה, יש להוכיח סבירות של 50% לפחות לכך שהגורמים התעסוקתיים השפיעו ב-20% על היווצרות המחלה. כלומר, גם אם 80% מהגורמים למחלה אינם קשורים לחשיפה בעבודה, ניתן להכיר במחלה ככזו שנגרמה כתוצאה מעבודה.

לגופו של עניין, גם אדם שעישן, עשוי להיות מוכר כנפגע בעבודה כתוצאה מחשיפה תעסוקתית לגורמים המוזכרים לעיל, שכן מדובר בגורמים אשר השפעתם על הופעת המחלה אינה קשורה בעישון. לחלופין, בחלק מהמקרים השילוב בין החשיפה התעסוקתית לעישון מכפילה את הסיכון להופעת המחלה.

בנוסף, גם עובדים אשר היו חשופים בעבודתם לעישון פאסיבי – יכולים להיות מוכרים כנפגעי עבודה, אם יוכיחו כי במקום העבודה היה נהוג לעשן כאשר הם עצמם לא עישנו, אלא רק שאפו את עשן הסיגריות באופן פאסיבי.

האם יש התיישנות בתביעות להכרה בפגיעה בעבודה?

אין התיישנות בתביעות אלה. ניתן להגיש התביעה גם לאחר שחלפו שנים רבות מן העבודה בחשיפה לחומרים המזיקים, מגילוי המחלה או ממועד הפטירה כתוצאה מהמחלה. כך גם אנשים שחלו בסרטן ריאות לאחר שיצאו לפנסיה יכולים להיות מוכרים כנפגעי עבודה בביטוח לאומי, ונחדד כי קיימת תקופת חביון של שנים, כלומר בדרך כלל המחלה מופיעה שנים רבות לאחר החשיפה.

במקרה של הגשת תביעה לאחר שחלפה שנה מפרוץ המחלה, התגמולים להם יהיה זכאי החולה יהיו רק שנה לאחור ממועד הגשת התביעה, אך אין בכך כדי למנוע הגשת התביעה וקבלת תגמולים נוספים מביטוח לאומי עד לתוחלת חיים של החולה, ובמקרה של מנוח שהותיר אחריו תלויים – קבלת תגמולים עד לתוחלת חיים של האלמנה או הילדים.

ויודגש כי אף אלמנה/ אלמן או ילדים, יכולים להגיש תביעה למימוש הזכויות כאמור, גם שנים לאחר הפטירה.

אופן קביעת אחוזי הנכות

חולה בשלב הטיפול הפעיל או חולה שאובחן כסובל מסרטן ריאות גרורתי יקבל, קרוב לוודאי 100% נכות רפואית לתקופה זמנית או צמיתה.

 

חולה אשר מחלתו נמצאת ברמיסיה יקבל אחוזי נכות לפי ההפרעות התפקודיות הישירות כמו למשל פגיעה בתפקודי ריאות או כריתת ריאה, ולפי הפרעות עקיפות כמו למשל נכות בגין מצב נפשי, צלקות, ואף פגיעה נוירולוגית או פגיעה בשמיעה כתוצאה מהקרנות. לכל זאת נדרשות אסמכתאות וידע מקצועי מאת עורך דין.

זכויות חולי סרטן ריאות אשר הוכרו כנפגעי עבודה בביטוח לאומי

חולה סרטן ריאות אשר פגיעתו הוכרה כפגיעה בעבודה יזומן לבדיקת ועדה רפואית בה יקבע שיעור הנכות המתאים למצבו הרפואי. להלן רשימת הזכויות העיקריות להן יהיה זכאי נפגע עבודה כאמור:

·        קצבת נכות מעבודה – כאשר נקבעו מעל 20% נכות רפואית יהיה זכאי נפגע עבודה לקצבה חודשית בשיעור 75% מהשכר (ברוטו) לצמיתות. כאשר מדובר באדם שפרש לגמלאות הקצבה לה יהיה זכאי הינה בשיעור 75% מהשכר אותו הרוויח בעת שעבד, כאשר שכר זה צמוד למדד.

·        כיסוי הוצאות טיפולים רפואיים – בהתאם לנהלי קופות החולים השונות בה החולה מבוטח.

·        קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה– במקרים מסוימים, בנוסף לקצבת נכות מעבודה ניתן לקבל קצבה חודשית מיוחדת בגובה אלפי שקלים, לכיסוי הוצאות וסיוע כאשר קיימת תלות בזולת.

·        מענק מיוחד לנפגע בעבודה – בנוסף לקצבת נכות מעבודה, ניתן לקבל במקרים מיוחדים מענק חד פעמי מיוחד לצורך כיסוי הוצאות בגין שיפוץ לצורך התאמת תנאי מגורים, רכישת אביזרי עזר או רכישת רכב לצורך ניידות.

·        זכויות בני משפחה של נפטר מפגיעה בעבודה (קצבת תלויים)- בני משפחה של חולה סרטן ריאות שנפטר כתוצאה מהמחלה עשויים להיות זכאים לגמלת תלויים בנפגע עבודה, אם יוכיחו קשר סיבתי בין העבודה למחלתו וכן יוכיחו כי המחלה הביאה לפטירתו. תלויים בנפגע עבודה עשויים להיות אלמנים / אלמנות, ילדים או הורים של החולה.

·        היוון גמלאות– במידה ומחלת סרטן הריאות הוכרה כפגיעה בעבודה והנכות הרפואית שנקבעה הינה בשיעור 20% ומעלה, ניתן להגיש בקשה להיוון קצבת הנכות מעבודה עד לתוחלת חיים. כך יתקבל מענק חד פעמי במקום סכומי הקצבאות החודשית המגיעות לנפגע העבודה. ניתן להגיש בקשה להיוון הסכום המלא או היוון חלקי.

·        ביטוח חיים בביטוח לאומי– אדם הזכאי לקצבה מביטוח לאומי שגילו עד 75 שנים, ונפטר ללא קשר למחלה, בני משפחתו יקבלו פיצוי כספי בסך 50,000-100,000 ₪, תלוי בגילו.

זכויות נוספות בביטוח לאומי / מס הכנסה:

·        פטור מתשלום מס הכנסה – חולה המוכר כנפגע עבודה עשוי להיות זכאי לפטור ממס הכנסה (עד לתקרת ההכנסה הקבועה בחוק) בהתאם למחלתו ושיעור הנכות שנקבעה לו.

·        קצבת נכות כללית – כאשר כושר העבודה של החולה נפגע באופן מלא או חלקי כתוצאה ממחלתו, ניתן להגיש תביעה לקבלת קצבת נכות כללית.

·        תו נכה לרכב – חולי סרטן ריאות רשאים להגיש בקשה לקבלת תו נכה לרכב, כאשר ברוב המקרים בקשה זו תאושר כתלות במצב הרפואי ובטיפולים אותם הוא מקבל.

·        קצבת ניידות- כאשר החולה מתקשה להתנייד עקב מחלתו ניתן להגיש תביעה לקבלת קצבת ניידות חודשית או הטבות שונות עפ"י הסכם הניידות, לדוגמה הלוואה לקניית רכב, הלוואה לרכישת אביזרי רכב וכיוצא באלה.

·        הטבות והקלות ברשויות: הנחה בנסיעות בתחבורה ציבורית, הנחה במס רכישת מקרקעין, סיוע בשכר דירה, סיוע במימון שיפוץ לדירה, הנחה בארנונה ועוד.

תביעות נזיקיות אפשריות:

ביטוח סיעודי- ישנם ביטוחים פרטיים וישנו ביטוח סיעודי דרך קופת החולים. קבלת הזכאות, בדרך כלל, מותנית בבדיקת תלות בזולת (מבחן ADL).

ביטוח תרופות שלא בסל- קיימות תרופות חדשות למחלת סרטן הריאות שעלותן גבוהה מאוד. במידה ותרופה זו או אחרת עומדת בתנאי הפוליסה, חברת הביטוח תידרש לשאת בעלות מימון התרופה, עד לתקרה הקבועה בפוליסה.

ביטוח מחלות קשות- פוליסה המעניקה פיצוי כספי במקרה שהמבוטח חלה במחלה קשה המופיעה ברשימת המחלות הקיימות בפוליסה.

רשלנות רפואית- תביעה כנגד רופא, צוות רפואי עקב טיפול לקוי במחלה, איחור באבחון וכיוב'.

תביעת רשלנות כנגד המעסיק/ המזיק- תביעה של חולה בסרטן הריאות כנגד מעסיקו או חברה מזהמת, אשר הובילו לחשיפת החולה לגורמי הסיכון של המחלה.

 טיפול בסרטן הריאות

מלבד ניתוחים להסרת הגידול הסרטני בריאות (כאשר דבר זה מתאפשר) קיימים טיפולים שונים לטיפול במחלה, הכוללים בין היתר טיפולי קרינה (רדיותרפיה), טיפולים כימיים (כימותרפיה), טיפולי כימו- רדיותרפיה המשלבים בין השניים, וטיפולים ביולוגיים אשר התפתחו בשנים האחרונות ומותאמים אישית לחולה.

הטיפול הביולוגי הינו מכוון מטרה וכולל טיפול באמצעות תרופות אימונותרפיות – תרופות העושות שימוש בחומרים המצויים בגוף באופן טבעי, במטרה לתקוף תאים סרטניים. היתרון בשיטה זו טמון בכך שמשתמשים בחומרים המצויים בגוף, לעומת טיפול כימותרפי בו נעשה שימוש בחומר כימי שפוגע גם בתאים הבריאים שבגוף ולא רק בתאים הסרטניים.

כיום קיימות בדיקות גנומיות אשר סורקות את הגנים הקיימים בתאי הגידול הסרטני, מזהות מוטציות ומאפשרות התאמת טיפול ייעודי נגדן בתרופות ביולוגיות. אחד היתרונות בבדיקות הוא האפשרות להתאים לחולה תרופה ייעודית גם אם מדובר בתרופה אשר ניתנת בדרך כלל כטיפול לסרטן מסוג אחר. כך למשל תרופה בשם "קיטרודה" אושרה על ידי ה-FDA לטיפול במלנומה גרורתית ובהמשך לטיפול בסרטן הריאות, וכיום מחקרים קליניים מצביעים על יעילות התרופה גם בקרב חולי סרטן קיבה, שלפוחית שתן ועוד.

 סיכום:

אני מקווה שההסבר שלי על הזכויות של חולי סרטן הריאות בביטוח הלאומי – בדגש על פגיעה בעבודה והזכויות הנוספות, יהיה לכם לעזר. אשמח לעמוד לרשותכם לבחינת היתכנות התביעה וקבלת ייעוץ משפטי למימוש זכויות בביטוח לאומי, במס הכנסה ובמוסדות נוספים. 

תהיה חברתי ושתף עם האנשים שחשובים לך
גלילה לראש העמוד

אל תוותרו על הזכויות המגיעות לכם! להתייעצות השאירו פרטים

דילוג לתוכן