כעו"ד המנהל מחלקה ייחודית המטפלת במחלות קשות כדוגמת פרקינסון, באחד ממשרדי הנזיקין המוכרים בארץ, נתקלתי לא אחת באנשים שחלו במחלת הפרקינסון שעקב חוסר בידע לא ידעו כיצד לממש את מלוא זכויותיהם. בכתבה הבאה תוכלו לקרוא על מגוון הזכויות להם זכאים החולים במחלת הפרקינסון ובני משפחתם, לרבות הכרה במחלה כתאונת עבודה.
פרקינסוניזם, מחלת פרקינסון ומה שבניהם:
פרקינסוניזם הוא מושג המתאר מצבים שבהם קיימות פגימות מוטוריות שונות הטיפוסיות למחלת הפרקינסון.
פגימות אלו כוללות איטיות, רעד, נוקשות, הפרעות בדיבור, רעד לא רצוני, חוסר יציבות וכיוב'.
פרקינסוניזם יכול לנבוע ממחלת הפרקינסון (כ- 90% מהחולים) או מתסמונת פרקינסון פלוס (קבוצה של מחלות עם הפרעות הדומות לפרקינסון). שתיהן גורמות לירידה ברמות הדופמין והסימפטומים זהים, אך המנגנונים שונים.
מחלת הפרקינסון נגרמת מפגיעה בתאי המוח (substantia nigra) שמייצרים חומר מוליך הנקרא דופמין. מצב זה מוביל לירידה ברמת הדופמין המופרשת במוח. הדופמין משמש להעברת מסרים בין תאים שונים במוח ויש לו תפקיד מהותי על היכולת לבצע תנועות באופן תקין.
חשיפה תעסוקתית יכולה לגרום לשתיהן, אך במחלת הפרקינסון ישנו גם רכיב תורשתי.
תהליך אבחון מחלת הפרקינסון:
האבחון הוא קליני, כלומר ע"פ סימפטומים אופייניים. חשוב להדגיש שאין אבחנה וודאית (להלן קישור למאמר בנושא) וישנן טעויות אבחון רבות (כ- 25% מאובחנים כחולים למרות שאינם חולים, וכ-40% אינם מאובחנים למרות שהינם חולים- למידע בנושא). לכן כשקיימת אבחנה זו או אחרת מומלץ לברר מה הוביל לאבחנה זו ולהתייעץ עם מספר גורמים.
למרות שבחינת הסימפטומים נותנת תמונה טובה המאפשרת לאבחן את המחלה, אבחנה וודאית יכולה להתבצע רק בניתוח אשר אינו מבוצע בחייו של החולה. כך, בניתוח כאשר מוצאים מצבורי חלבונים הנקראים גופי לואי (lewy body), ניתן לבסס האבחנה שכן זהו חלבון אשר נאגר בצורה לא תקינה במוח של חולי הפרקינסון.
עובדות התומכות באבחנה של מחלת הפרקינסון:
א. תסמינים מתאימים: קשיחות בתנועה, רעד וכיוב'.
ב. תגובה לתרופות (לדוגמא: L-Dopa ).
ג. שלילת מחלות וסיבות אחרות לתסמינים.
מי נמצא בסיכון וגורמי סיכון לפרקינסון:
א. גנטיקה: בקבוצה זו נמצאים כ10-15% מהחולים במחלה (קישור). חשוב לציין שיש שוני בין העדות השונות. קרוב משפחה של חולה פרקינסון נמצא בסיכון של פי 2-3 לפתח את המחלה (קישור). עם זאת, פעמים רבות מה שמוציא את המועדות הגנטית מן הכוח אל הפועל הוא גורם חיצוני (תעסוקתי או אחר).
ב. מין החולה: גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר מנשים (קישור), בין היתר לאור החשיפה המוגברת אצל גברים.
ג. גיל החולה: נפוץ בגילאי 60 ומעלה.
ד. פגיעת ראש מן העבר.
ה. חשיפה לרעלים וגורמי סיכון תעסוקתיים כמפורט להלן:
חשיפה תעסוקתית ופרקינסון (גורמים תעסוקתיים) (למידע בנושא):
א. חומרי הדברה: גורם הסיכון העיקרי היא חשיפה לחומרי הדברה. להלן רשימה חלקית של מקצועות בסיכון: חקלאים, עובדים במפעלים ליצור חומרי הדברה, טייסים במטוסי ריסוס, עובדי ריסוס, מדבירים ועוד (למידע נוסף).
ב. חשיפה למתכות– נחושת, ברונזה, ברזל – מקצועות בסיכון: מסגרים, רתכים, חרטים, כרסמים ועוד.
ג. Manganese (מנגן)– מתכת הנמצאת בין היתר באלקטרודות ריתוך (עובדים בריתוך בעיקר).
ד. (Trichloroethylene (TCE טריכלורואתילן (ג'נקלין)– חומר המשמש לניקוי מתכות, ניקוי שומנים, ניקוי יבש. נמצא כרכיב בתערובות ממסים וכחומר גלם בתעשיות הפרמצבטיקה והטקסטיל, בתעשיות הדבקים, חומרי הסיכה, צבעים, לכּות, חישוף צבע, חומרי הדברה וכיוב'.
מדובר בחומר שהיה בשימוש רב מאוד בתעשיות רבות. גם במידה ששם החומר אינו מוכר אך קיימת היסטוריה תעסוקתית בהליכים כאמור, מומלץ לברר את זכויותיכם עם עורך דין שייצג בעבר חולי פרקינסון.
ה. (Polychlorinated biphenyls (PCBs– היה נפוץ בנוזלי קירור, תעשיות פלסטיק וכיוב'.
ו. דבקים, צבעים, ממיסים.
רשימת הזכויות או ההליכים הרלוונטיים לחולי במחלת פרקינסון:
פטור ממס הכנסה:
פרקינסון בשלב מתקדם עשוי להוביל לבדו לפטור ממס הכנסה. עם זאת, בשלבים שונים של המחלה נדרשות בעיות נוספות בכדי להגיע לרף המוביל לקבלת פטור ממס הכנסה. למידע נוסף את מוזמנים לקרוא על הדרכים לקבלת פטור ממס בכתבה הבאה.
הכרה בפרקינסון כפגיעה בעבודה / מחלת מקצוע (ביטוח לאומי):
במקרים בהם החולה נחשף בעבר לאחד מגורמי הסיכון, ניתן לטעון שהמחלה התפרצה, בין היתר, עקב החשיפה התעסוקתית. מומלץ להתייעץ בנושא ולהציג מחקרים וכן דוגמאות ותקדימים למקרים שבהם המחלה הוכרה, בנסיבות דומות, כפגיעה בעבודה. הכרה במחלה כתאונת עבודה, בדרך כלל תקנה לחולה קצבה חודשית גבוהה, טיפול רפואי חינם ועוד זכויות. חשוב לציין שאין התיישנות בתביעות ביטוח לאומי ולכן וניתן להגיש את התביעה בכל גיל, גם שנים רבות לאחר הפסקת החשיפה לגורם הסיכון, שנים רבות לאחר פרוץ המחלה וגם בפנסיה. לקריאה על ההליך הגשת התביעה להכרה במחלות שונות כפגיעה בעבודה, אתם מוזמנים לקרוא את מדריך "עוד זכות" לנפגע בעבודה (חלק א, חלק ב', חלק ג').
אני יכול לספר שייצגתי חולי פרקינסון רבים והובלתי להכרה במחלה כפגיעה בעבודה. במרבית המקרים לשם ההכרה נדרשתי לנהל הליך בבית הדין לעבודה, זאת לאחר שהביטוח החליט שלא להכיר במחלה ישירות.קצבת תלויים (ביטוח לאומי):
במקרה שאדם נפטר מפרקינסון התלויים בו יכולים להגיש תביעה להכרה במחלה כפגיעה בעבודה / מחלת מקצוע. במקרה שהמחלה תוכר, התלויים יהיו זכאים לקצבה חודשית שיכולה להיות משמעותית מאוד. יודגש כי אין המדובר בקצבת שארים המשולמת לתלויים מסוימים, במקרים שהמחלה אינה מוכרת כתאונת עבודה.
קצבת נכות כללית (ביטוח לאומי):
קצבה המשולמת במקרים של אי כושר עבודה (חלקי או מלא), עקב בעיות רפואיות. קבלת הקצבה תלויה במבחנים שונים כמו גיל, מבחן שכר, רף של נכות רפואית, רמת אי הכושר ועוד. אתם מוזמנים לקרוא במדריך עוד זכות על הדרכים לקבלת קצבת נכות כללית מביטוח לאומי.
קצבת שירותים מיוחדים / קצבה מיוחדת לנפגע עבודה:
במקרים של נכויות קשות עם תלות בזולת (ברמות שונות), קמה הזכות לקבלת קצבה מיוחדת. במקרים שמחלת הפרקינסון הוכרה בפגיעה בעבודה, הקצבה נקראת קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה והיא גבוהה בהרבה מקצבת השירותים המיוחדים.
קצבת ניידות:
במצבים של קושי בתנועה ניתן לקבל קצבת הניידות. מעבר לכך, הליך זה עשוי להקים הטבות נוספות כמו קניית רכב ללא מס, מימון לקניית אביזרים שונים ועוד.
תו נכה:
מאחר שהמחלה פוגעת ביכולת התנועה יכולה לקום זכאות לקבלת תו נכה (אישור להחנות את הרכב בחניית נכים).
ביטוח אובדן כושר עבודה:
מחלת הפרקינסון עשויה להוביל לאי כושר עבודה. במצבים אלו יש לפנות לחברת הפנסיה או לחברת הביטוח שבה החולה מבוטח על אובדן כושר עבודה ולדרוש קבלת הקצבה/ התגמולים.
רשלנות רפואית:
איחור באבחון במחלה, טעות באבחון, מתן טיפול שגוי, מניעת טיפול, גרימת בנזק בטיפול או ניתוח- כל אלו ואחרים יכולים להקים תביעה עקב רשלנות רפואית במקרה של פרקינסון.
זכויות ברשויות השונות:
במקרים של נכויות משמעותיות ובמקרים נוספים החולה עשוי להיות זכאי להטבות שונות. כך מומלץ לברר זכויות אלו מול הרשות המקומית, חברת חשמל, משרד הפנים, מס הכנסה, קופת החולים מנהל המקרקעין ועוד.
קצבת סיעוד (חברות ביטוח או ביטוח לאומי):
במקרים של תלות בזולת ניתן להגיש תביעה לקבלת סיוע מביטוח לאומי (שעות של עזרה ממשית או קצבת סיעוד). כמו כן, לרבים קיימת פוליסת סיעוד דרך הביטוח המשלים בקופת החולים או באופן פרטי. במקרה של מחלת פרקינסון מומלץ להגיש תביעות לחברות השונות על מנת להפעיל את פוליסות הסיעוד.
היתר להעסקת עובד זר:
בכדי להעסיק עובד זר לצורך עזרה סיעודית במקרה של פרקינסון, יש צורך לקבל היתר מרשם האוכלוסין וההגירה. לאחר קבלת האישור יש לפעול לגיוס העובד בסיוען של הלשכות המורשות ובהמשך לקבל אשרת עבודה.
שיקום מקצועי:
במקרים שמחלת הפרקינסון מגבילה את היכולת לעבוד בעבודה הקודמת, יכולה לקום זכאות לשיקום מקצועי, לרבות מימון לימודים, תשלום דמי קיום ועוד.
כעורך הדין העוסק בתחום מימוש הזכויות הרפואיות והמשפטיות בדגש על מחלות קשות כדוגמת פרקינסון, אשר ליוויתי חולים ובני משפחה רבים, אשמח לסייע ולעזור גם לך במימוש הזכויות מול ביטוח לאומי, מס הכנסה, חברות הביטוח וכיוב'.
עורך דין עמוס כהן
מימוש זכויות | ביטוח לאומי | תאונת עבודה | נכי צה"ל | נזיקין
מנהל אתר "עוד זכות" ומנהל מחלקה באחד ממשרדי עו"ד המוכרים בארץ בתחום הנזיקין
Amos@mt-law.co.il
054-4827504