להתייעצות עם עורך דין ביטוח לאומי ונזיקין חייג:

מדוע סרטן הגרון יכול להיות קשור לחשיפה בעבודה (גורמי סיכון תעסוקתיים) וזכויות בביטוח לאומי

סרטן הגרון
תהיה חברתי ושתף עם האנשים שחשובים לך

כעו"ד המנהל מחלקה ייחודית בארץ המטפלת במחלות קשות, באחד ממשרדי הנזיקין המוכרים בארץ, נתקלתי לא אחת באנשים שחלו בסרטן הגרון שלא ידעו על הקשר בין עבודתם לבין המחלה. לכן, אני ממליץ לכם לקרוא את הכתבה בכדי להבין האם עומדות לכם או לבני משפחתכם, זכויות בביטוח לאומי שיכולות להקל על התמודדות עם המחלה.

ככל שתעלה לכם שאלה או שתזדקקו לעזרה אני כאן בשבילכם.

מהו סרטן הגרון (cancer of the larynx):

הגרון הוא מסדרון דרכו נכנס חמצן לריאות ומזון למערכת העיכול. למעשה זהו פתח הכניסה היחידי דרכו נכנסים לגוף, החומרים הדרושים לקיומו.

סרטן הגרון הוא למעשה גידול המופיע בגרון- בד"כ כלל באזור של מיתרי הקול, אך גם מעליהם או מתחתיהם.

ישנים מספר סוגים של גידולים היכולים להופיע בגרון- אך העיקרי נקרא בשם SCC – קרצינומה של תאי קשקש.

סרטן הגרון, כמו כל סוגי הגידולים האחרים, יכול לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים, דרך מערכת הלימפה ומערכת הדם.

סימנים מוקדמים לסרטן הגרון:

לסרטן הגרון ישנם מספר סימנים מוקדמים שצריכים להדליק נורה אדומה. להלן סימנים אפשריים למחלה:

    • צרידות ממושכת.
    • שינוי בקול
    • קושי או כאבים בעת לעיסה ובליעה.
    • כאבי גרון.
    • הרגשה של גוף זר.
    • כאב קבוע באוזן.
    • הרגשה של חסימה בנשימה/ קושי בנשימה.
    • תחושת חנק.
    • שיעול ממושך וטורדני.
    • ריח רע מהפה.
    • תשישות וחולשה.
    • גוש בצוואר.

קצת נתונים עובדתיים על מחלת סרטן הגרון:

המחלה שכיחה יותר אצל גברים מאשר נשים (בעבר היה מדובר ביותר מפי 6 גברים מאשר נשים וכיום מדובר בפי 3.5 לערך). יתכן שההבדל נובע, בין היתר, עקב חשיפה תעסוקתית ועישון שנפוצים יותר בקרב גברים.

לאורך השנים חלה ירידה בתחלואת גברים יהודים במחלה מ-7 חולים ל-100,000 אנשים בשנות ה-80, ל- 3.5 ל- 100,000 אנשים בשנת 2013. לעומת זאת, תחלואת הערבים נותרה גבוהה (6.5 חולים ל- 100,000). לעומת הגברים, תחלואת הנשים נותרה לאורך השנים דומה- פחות מאישה אחת ל- 100,000 אנשים. הנתונים בין נשים יהודיות לערביות, דומה.

המחלה נפוצה יותר בקרב מבוגרים ונדירה מאוד בקרב צעירים מתחת לגיל 40.

גורמי סיכון לסרטן הגרון:

לאורך השנים בוצעו מחקרים רבים שניסו לאתר מה הם גורמי סיכון לסרטן הגרון. בשנים האחרונות התברר סרטן הגרון יכול להיגרם עקב מספר חשיפות תעסוקתיות וגורמים נוספים.

שימו לב, מדובר במחלה בעלת תקופת חביון ארוכה ולכן יכולות לחלוף שנים ממועד החשיפה ועד לגילוי המחלה. במקרים שבהם הייתה קיימת בעבר חשיפה לאחד מגורמי הסיכון והמחלה הופיעה, יכולה לקום זכאות להכרה במחלה כתאונת עבודה. יובהר כי תביעה להכרה ניתן להגיש בכל שלב, גם שנים רבות לאחר שהחשיפה נפסקה או לאחר גילוי המחלה.

להלן גורמי הסיכון העיקריים לסרטן הגרון:

גורמי סיכון תעסוקתיים עיקריים:

1. חשיפה לאדים מחומצה אנאורגנית (ערפילים):

יצוין כי מדובר בגורם וודאי לסרטן הגרון- משמע שחשיפה לחומצות אנאורגניות מעלה בוודאות את הסיכון לחלות בסרטן הגרון. למרות השם הבומבסטי, למעשה עובדים רבים בישראל נחשפים לחומצות אנאורגיות בעבודתם ולכן נמצאים בסיכון.

כך למשל, קיימת חשיפה לחומצות אנאורגניות בתעשיות הבאות:

  1. תעשיות של כימיקלים תעשייתיים או חומרים כימיים.
  2. תעשיות המייצרות מוצרי מתכת מפוברקת.
  3. תעשיות הברזל והפלדה.
  4. עובדים מתעשיות של מוצרי בנייה.
  5. עובדים מסוימים העובדים בבתי מלון ומסעדות העובדים עם חומרים חזקים.
  6. עובדים מתחום הרפואה- לרבות רופאים, עובדי מעבדה, רופאי שיניים, וטרינריים ועוד.
  7. עובדים בתעשיות המייצרות מכונות, מכשירים חשמליים.
  8. עובדים מתעשיית המזון.

מבחינת רמות החשיפה, ניתן לומר שקיימת חשיפה משמעותית לחומצות בתהליכי ייצור של דשני פוספט, איזופרופנול (איזופרופיל) אתנול סינתטי (אלכוהול אתילי), חומצה גופרתית, חומצה חנקתית וסוללות עופרת. כמו כן, קיימת חשיפה רבה גם במהלך התכה ויציקת מתכות בדגש על נחושת ועוד.

חביות חומצה

חשיפה קלה יותר, אך עדיין מסוכנת מתרחשת במפעלים לזיקוק נפט, עבודות כרייה, עיבוד עופרת, מפעלים לפסטיק וגומי סנטטי, עיבוד עיסות נייר, ייצור סבונים ומוצרים קוסמטיים, ייצור צבעים, סיבים ועוד.

ארגון הבריאות העולמי קבע כי קיים קשר וודאי כאמור, בהתבסס על מחקרים משמעותיים שבהם נמצא קשר חזק בין חשיפה לחומצות אנאורגניות לבין סרטן הגרון. כך למשל, מחקר מקנדה מצא כי חשיפה של עובדים לחומצות אנאורגניות במשך פחות מ-10 שנים העלה את הסיכון של העובדים לחלות בסרטן הגרון בפי 2, יחסית לקבוצת הביקורת. לעומת זאת, כאשר החשיפה הייתה למשך יותר מ-10 שנים, הסיכון כבר עלה לפי 5.6!

חשוב לציין שמדובר בגורם סיכון עצמאי – כלומר הסיכון בגין החשיפה לחומצות אינו מתבטל כאשר קיים גורם סיכון נוסף כמו עישון.

מסגר רתך

2. חשיפה לאסבסט:

למרות שאסבסט נקשר באופן אוטומטי לסרטן הריאות- בפועל כבר שנים רבות ידוע כי אסבסט הוא גורם וודאי גם לסרטן הגרון לכל מספר סוגים נוספים של סרטן. לצערנו, ישראל הייתה אחת המדינות המובילות בשימוש באסבסט ולכן, עובדים רבים נחשפו במסגרת עבודתם לאסבסט. עיקר החשיפה הייתה בשנות ה-60 ועד לשלהי שנות ה-80, כאשר החשיפות נמשכו שנים רבות לאחר מכן. כיום עיקר החשיפה היא בשרפות אסבסט ופירוק אסבסט.

אסבסט

מאחר שקיימת תקופת חביון ארוכה, עובדים שנחשפו לפני עשרות שנים, יכולים לחלות גם היום עקב החשיפה מן העבר.

כך, בין היתר, עובדי בנייה, מסגרים, נגרים, סווארים בנמלים, עובדי מרכזיות בבזק, צבעים, עובדי חברת חשמל, עובדים במפעלי אסבסט, חרטים, מוסכניקים ועוד נחשפו רבות לאסבסט.

יצוין כי עובד שעישן וגם נחשף לאסבסט נמצא בסיכון משמעותי בהרבה לחלות בסרטן הגרון, יחסית לסיכון בגין כל אחת מהחשיפות בנפרד.

3. עישון פסיבי:

מחקרים הראו כי גם עישון פסיבי יכול לעלות את הסיכון לסרטן הגרון. יצוין כי מחלה שנגרמה עקב חשיפה בעבודה לעשן סיגריות באופן פסיבי, יכולה להיות מוכרת כתאונת עבודה.

עישון פסיבי

גורמי סיכון אחרים:

מעבר לגורמי סיכון לסרטן הגרון שהינם תעסוקתיים להלן גורמי סיכון עיקריים נוספים:

1. עישון: אדם המעשן סיגריות נמצא בסיכון מוגבר למגוון רחב של מחלות, לרבות מחלת סרטן הגרון. הסיכון יכול להיות מושפע מתדירות העישון לאורך השנים.

2. אלכוהוליזם: נמצא קשר מובהק בין צריכה מופרזת של אלכוהול לבין סרטן הגרון. כך, מהמחקרים עולה כי צריכה מופרזת של אלכוהול יכולה להעלות את הסיכון לסרטן הגרון בפי 3, יחסית לכלל האוכלוסיה.

3. נגיף הפפילומה האנושי (סוג 16): קיימים למעלה מ- 200 סוגים לנגיף. בד"כ כלל הנגיף אינו מסוכן אך עם זאת, מספר סוגים של הנגיף נמצאו כקשורים לעלייה בסרטן צוואר הרחם בעיקר, כאשר סוג 16 נמצא כקשור, במידה מסוימת, לסרטן הגרון.

זכויות לחולי סרטן הגרון בביטוח לאומי:

מי שחלה בסרטן הגרון עשוי להיות זכאי לזכויות הבאות בביטוח לאומי:

1. מחלת מקצוע/ תאונת עבודה

במקרה שבו החולה נחשף בעבר לאחד מגורמי הסיכון התעסוקתיים כמפורט במדריך זה, כדאי לבחון אפשרות להגיש תביעה לביטוח לאומי על מנת שהמחלה תוכר כפגיעה בעבודה. זו הזכות המשמעותית ביותר, שכן ככל שהמחלה תוכר כפגיעה בעבודה, עשויה לקום זכאות לקצבה חודשית משמעותית, כתלות בשכר טרם המחלה או הפרישה לגמלאות. כמו כן, במקרה שהפגיעה תוכר, הביטוח הלאומי יממן את הטיפול במחלה וכן עשויות לקום זכויות רבות נוספות. להרחבה בנושא זה הנכם מוזמנים לקרוא את המדריך לנפגע בעבודה- חלק א', חלק ב', חלק ג'. כמו כן, אתם כמובן מוזמנים להתייעץ ישירות איתי.

2. סרטן הגרון וקצבת נכות כללית

במידה והמחלה מופיעה טרם ההגעה לגיל הפרישה וקיים אי כושר עבודה (חלקי או מלא), ניתן להגיש תביעה לקצבת נכות כללית. מדובר בקצבה של כמה אלפי שקלים כל חודש. להרחבה בנושא זה הנכם מוזמנים לקרוא את המדריך לקבלת קצבת נכות כללית.

3. פטור ממס הכנסה

מאחר ומדובר במחלה קשה, המחלה לבדה או ביחד עם פגימות נוספות, עשויה להקנות נכות משמעותית שיכולה להגיע כדי 90% ויותר. במצבים אלו, ניתן לקבל פטור ממס הכנסה (בעיקר על המשכורת או הפנסיה). להרחבה בנושא זה הנכם מוזמנים לקרוא את המדריך לקבלת פטור ממס הכנסה.

4. קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה

במקרים שהמחלה הוכרה כקשורה לחשיפה התעסוקתית וקיימת נכות משמעותית ותלות בזולת, יכולה לקום זכאות לקצבה נוספת. הקצבה המיוחדת משולמת מעבר לקצבת הנכות מהעבודה, והיא יכולה להגיע כדי יותר מ- 8000 ש"ח נטו לחודש.

5. שירותים מיוחדים-

במקרים של נכות משמעותית ותלות בזולת יכולה לקום זכאות לקצבה לשירותים מיוחדים. יצוין כי קצבה זו רלוונטית למי שלא הוכר כנפגע בעבודה.

6. זכויות בני משפחה-קצבת תלויים-

במקרים של פטירה, התלויים עשויים להיות זכאים לקצבת שארים. חשוב מכך, במידה וקיים קשר בין החשיפה בעבודה לבין המחלה, ניתן להגיש תביעה להכרה במחלה כפגיעה בעבודה, גם לאחר הפטירה- במקרה שיוכח הקשר, עשויה לקום זכאות לקצבת תלוים.

מקווה שכתבה זו סייעה לכם. כך או כך,  אני כאן בשביל לעזור!

תהיה חברתי ושתף עם האנשים שחשובים לך
גלילה לראש העמוד

אל תוותרו על הזכויות המגיעות לכם! להתייעצות השאירו פרטים

דילוג לתוכן