כעו"ד המתמחה בתחום הביטוח הלאומי בכלל ובתחום מחלת הסרטן בפרט, אני מלווה חולים רבים בדרך למימוש זכויותיהם בביטוח לאומי, במס הכנסה, בחברות הביטוח ובמוסדות נוספים. כבר בשלב זה אציין שהזכות המשמעותית ביותר היא האפשרות להכיר במחלת הלימפומה כמחלת מקצוע. בכתבה הבאה אסביר מעט על מחלת הלימפומה, מתי היא יכולה להיות מוכרת כפגיעה בעבודה וכן אסביר מהן הזכויות העיקריות הנוספות להן זכאים החולים במחלת סרטן הלימפומה.
כך או כך, כחלק מהשירות של אתר "עוד זכות", אני זמין בשבילכם לכל שאלה.
קצת על לימפומה- Lymphoma (סרטן הדם):
לימפומה היא מחלת סרטן שמקורה במערכת הלימפה או בקשרי הלימפה. שתי הקטגוריות עיקריות למחלה הן לימפומה מסוג הודג'קין (HLׂׂ) ולימפומה שאינה הודג'קין (NHL), כאשר בכל קטגוריה קיימים מספר תתי סוגים של המחלה (בסה"כ יש עשרות תתי סוגים). אציין שכיום, מספר תתי סוגים שבעבר נחשבו כסוגים של לימפומה שאינה הודג'קין או לימפומה הודג'קין, נחשבים היום לדעת רבים, כסוגים נפרדים.
מעט נתונים סטטיסטים על מחלת הלימפומה:
להלן מעט נתונים סטטיסטים שאספתי מהרשם הלאומי לסרטן במשרד הבריאות:
נתונים על מחלת סרטן הלימפומה שאינה הודג'קין (NHL)
לימפומה שאינה הודג'קין שכיחה יותר בקרב גברים יהודים לעומת נשים יהודיות. כמו כן, המחלה שכיחה יותר בקרב יהודים יחסית לערבים ישראלים.
כמו כן, המחלה שכיחה יותר בקרב יהודים ילידי ישראל, אירופה ואמריקה, יחסית ליהודים ילידי אסיה (המגמה בקרב ילידי אפריקה אינה עקבית).
תפוצת מחלת הלימפומה שאינה הודג'קין עלתה עם השנים כאשר אחד ההסברים היא העלייה בתוחלת החיים ולאו דווקא חשיפה מוגברת לגורמי סיכון.
בכל שנה יחלו בלימפומה שאינה הודג'קין כ- 1,400 ישראלים (הנתון נכון לשנת 2012), כאשר המחלה אופיינית לכלל הגילאים. כלומר המחלה נפוצה גם בקרב ילדים וצעירים. עם זאת, שכיחות המחלה עולה עם הגיל כך שמחצית ממקרי הלימפומה שאינה הודג'קין מתרחשת לאחר גיל 65.
נתונים על מחלת סרטן הלימפומה מסוג הודג'קין (HLׂׂ)
שכיחותה של מחלת הלימפומה מסוג הודג'קין דומה בין גברים לנשים. כמו כן, כיום אין הבדלים משמעותיים בין יהודים לערבים. בעבר המחלה הייתה שכיחה יותר בקרב יהודים, אך כיום ההבדל לא משמעותי.
גם כאן, המחלה שכיחה יותר בקרב יהודים ילידי ישראל, אירופה ואמריקה, יחסית לשאר העדות.
בכל שנה יחלו בלימפומה מסוג הודג'קין כ- 300 ישראלים (הנתון נכון לשנת 2013), כאשר המחלה אופיינית לכלל הגילאים. כלומר ילדים ומבוגרים יכולים לפתח את המחלה. יצוין כי עיקר השכיחות היא סביבות גיל עשרים ואז שוב השכיחות עולה מעל גיל 55.
שיעורי ההישרדות בקרב החולים בלימפומה שאינה הודג'קין (NHL) לימפומה מסוג הודג'קין (HLׂׂ):
שיעורי ההישרדות בקרב החולים בלימפומה, השתפרו מאוד בשנים האחרונות, בעיקר עקב טיפולים מתקדמים. עם זאת, כמובן שלשלב בו מתגלה הלימפומה וקצב התפתחותה השפעה על שיעור ההישרדות.
כיום שיעור ההישרדות ל- 5 שנים בקרב החולים בלימפומה שאינה הודג'קין עומד על 70% ושיעור ההישרדות ל-10 שנים עומד על 60%.
בקרב החולים בלימפומה מסוג הודג'קין שיעור ההישרדות ל- 5 שנים עומד על 85% ושיעור ההישרדות ל-10 שנים עומד על 80%.
תסמינים וסימפטומים לסרטן לימפומה:
תסמינים וסימפטומים אפשריים ללימפומה הם בין היתר, כדלקמן:
- חום.
- הזעה מקפיאה (הזעה שכיחה בלילה).
- בלוטות מוגדלות או נפיחות של קשרי הלימפה באחד מאזורי הגוף (לרוב ללא כאב). כתלות באזור, יכולים להופיע תסמינים מקומיים כגון קשיי בליעה, קוצר נשימה, שיעול (כאשר הלימפומה באזור בית החזה/ צוואר), קושי בעיכול מזון, ירידה במשקל, כאבים בבטן (כאשר הלימפומה במעי או בקיבה).
- ירידה לא מתוכננת במשקל.
- גירוד בעור הגוף.
- עייפות קבועה.
- מוקדים של שטפי דם מקומיים או נרחבים.
גורמי סיכון לסרטן הלימפומה:
לאורך השנים נערכו מחקרים רבים אשר הראו כי ללימפומה מספר גורמי סיכון, שחלקם תעסוקתיים.
יצוין כי מדובר במחלה עם תקופת חביון ארוכה יחסית, כלומר יכולות לחלוף שנים ממועד תחילת החשיפה או הפסקת החשיפה ועד לגילוי המחלה.
גורמי הסיכון השונים הם גורמים בלתי תלויים- כלומר הם אינם תלויים בגורמי סיכון אחרים. לכן, הסיכון בגין גורם סיכון זה או אחר אינו מתבטל כאשר קיים גורם סיכון נוסף- אלא תוספת הסיכון מצטברת.
כאשר אדם נחשף בעבודתו לאחד מגורמי הסיכון ללימפומה (עבודה מן העבר או בהווה) או שאתם חושדים שהייתה חשיפה לחומרים שתרמו להופעת הלימפומה, אמליץ לכם בחום להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום ההכרה במחלת הסרטן כפגיעה בעבודה בביטוח לאומי. אציין שבתביעות מהסוג הנ"ל אין התיישנות ולכן ניתן להגיש את התביעה גם זמן רב לאחר שנפסקה החשיפה לחומרים ואף לאחר שחלף זמן רב מגילוי המחלה.
גורמים תעסוקתיים ללימפומה:
נכון להיום הגורמים התעסוקתיים העיקריים המוכרים ללימפומה הינם כדלקמן:
תעשיית הגומי:
עבודה במפעל המייצר או מעבד גומי, לרבות גומי סינטטי, מוכרת כגורם סיכון וודאי ללימפומה.
חומרי הדברה:
כיום כבר קיימת תמימות דעים כי חומרי הדברה מסוימים מעלים את הסיכון לחלות בלימפומה. לכן, מי שעסק בחקלאות, במפעלי ליצורי חומרי הדברה ומי שעבד עם חומרי הדברה, עשוי להימצא בסיכון מוגבר ללימפומה.
כבאים:
מן המחקרים עולה כי לוחמי האש נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בלימפומה שאינה הודג'קין. אציין כי תוצאות המחקרים עקביים ולכן מספר מדינות מן העולם מכירות אוטומטית במחלת הלימפומה כמחלת מקצוע בקרב כבאים. לצערנו, בישראל לא קיימת הכרה אוטומטית. עם זאת, אני ייצגתי לא מעט כבאים שחלו בלימפומה, שלאחר מאבק הוכרו כנפגעים בעבודה.
כך לדוגמה, אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה הבאה שפורסמה ב-ynet על תיק של כבאי שייצגתי אותו במשך שנים מול ביטוח לאומי ובבית הדין לעבודה, עד שלבסוף הוא הוכר כנפגע בעבודה. כיום היום ברמיסיה ומקבל קצבה חודשית בגובה 13,000 ש"ח נטו לחודש לערך. לקריאת הכתבה לחצו על הלוגו:
בנזן:
בנזן מוכר כגורם סיכון אפשרי ללימפומה שאינה הודג'קין. בנזן הוא חומר הנפוץ בתעשיות שונות, לרבות במפעלים ליצור גומי, זיקוק נפט, ייצור דלק, בתעשיות הברזל והפלדה, הדפוס, העץ, ועוד. כמו כן, ניתן למצוא ריכוזי בנזן בצבעים, בפחם, כחומר הנפלט משריפות ועוד.
גורמי סיכון אפשריים נוספים ללימפומה:
מעבר לגורמי הסיכון התעסוקתיים, להלן גורמי סיכון נוספים ללימפומה:
- אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת (מצבים לאחר השתלת איברים המחייבים שימוש בתרופות המחלישות את מערכת החיסון של הגוף, כגון: איידס, תסמונות גנטיות תורשתיות ועוד.
- זיהומים שונים כמו: וירוס אפשטיין בר, הווירוס האנושי T-lymphotropic, נגיף ההרפס מסוג HHV-8 ועוד.
- טיפולים כימותרפיים או הקרנות מן העבר.
- מחלות אוטואימוניות כגון: דלקת פרקים שגרונית, צילאק, זאבת ועוד, חשודים כגורמי סיכון ללימפומה.
- זיהומים שונים כמו: הליקובקטר פילורי, Chlamydia psittaci, Campylobacter jejuni, הפטיטיס c ועוד.
יש לציין כי גם לגנטיקה, לגיל, למגדר ולמוצא יש גם תפקיד בסיכון ללימפומה.
זכויות החולים בסרטן הלימפומה – בביטוח לאומי ובמס הכנסה:
מי שחלה בסרטן לימפומה, עשוי להיות זכאי לזכויות שונות בביטוח לאומי, במס הכנסה ובמוסדות נוספים. חולה יכול להיות זכאי לזכויות לצמיתות או לתקופת המחלה החריפה. להלן הזכויות העיקריות:
מחלת מקצוע/ תאונת עבודה
במקרים שבהם החולה נחשף לאחד מגורמי הסיכון התעסוקתיים כמפורט לעיל, יש להתייעץ ולשקול להגיש תביעה להכרה במחלה כמחלת מקצוע. דעו שתביעה שכזו אינה פשוטה ומוטב לפנות לעורך דין שמכיר את המחלה, את גורמיה ואת המחקרים האחרונים. כמו כן,על מנת שהביטוח הלאומי ישתכנע שאכן החולה הספציפי נחשף לחומרים הנטענים, יש לערוך חקירה בדבר נסיבות החשיפה, להציג עדויות וראיות ולהפנות למחקרים ולתקדימים בנושא.
הכרה בלימפומה כמחלת מקצוע יכולה להוביל לזכאות לקצבה חודשית משמעותית (לתקופה זמנית או צמיתה), כתלות בשכר הברוטו (השכר לפני המחלה או לפני הפרישה לגמלאות).
במקרים שבהם המחלה תוכר כמחלת מקצוע, הביטוח הלאומי באמצעות קופת החולים יממן את הטיפולים במחלה.
כמו שציינתי קודם, אין התיישנות בתביעות מהסוג הנ"ל ולכן בכל שלב גם שנים רבות לאחר פרוץ המחלה או סיום החשיפה התעסוקתית, מומלץ להתייעץ.
להרחבה בנושא תאונות העבודה ומחלות המקצוע, הנכם מוזמנים לעיין במדריך אתר "עוד זכות" לנפגע בעבודה- חלק א', חלק ב', חלק ג'.
קצבת נכות כללית
פעמים רבות, בזמן ההתמודדות עם המחלה נפגעת היכולת להשתכר. לכן, במקרים שבהם המחלה הופיעה לפני גיל הזכאות לקצבת הזקנה וקיים אי כושר לעבוד (חלקי או מלא), יכולה לקום זכאות לקצבת נכות מביטוח לאומי. הזכאות יכולה להיות לתקופת זמנית או צמיתה, כתלות בחומרת המחלה ובתקופת אי הכושר לעבוד. להרחבה בנושא, הנכם מוזמנים לקרוא את מדריך אתר "עוד זכות" לקבלת קצבת נכות כללית.
פטור ממס הכנסה
בשנה שבה הופיעה המחלה וכתלות בחומרת המחלה לאחר אותה שנה, יכולה לקום זכות לפטור ממס הכנסה. יתר על כן, ככל שקיימות פגימות נוספות, הן יכולות לעזור כדי להגיע לדרגת הנכות המזכה בפטור ממס, שהינה בשיעור 89% ומעלה. ככל שתותאם נכות בשיעור 89% ויותר, החולה יהיה זכאי לפטור ממס הכנסה (בעיקר על המשכורת ו/או הפנסיה). להרחבה בנושא, הנכם מוזמנים לקרוא את מדריך אתר "עוד זכות" לקבלת פטור ממס הכנסה.
קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה
קצבה זו רלוונטית לחולים שהוכרו כנפגעים בעבודה. במקרים של נכות משמעותית עם תלות מסוימת בזולת, עשויה לקום זכאות לקצבה המיוחדת היכולה להגיע כדי יותר מ- 8000 ש"ח נטו לחודש.
קצבת שירותים מיוחדים
במקרים שהמחלה לא הוכרה כתאונת עבודה, ניתן להגיש תביעה לשירותים מיוחדים. הזכאות לקצבה זו היא במצבים של נכות משמעותית ותלות בזולת.
קצבת תלויים– זכויות בני משפחה
במקרים שבהם חלילה אדם נפטר ממחלת הלימפומה, קיימת בדרך כלל זכאות לקצבת שארים. במידה וקיים קשר בין הלימפומה לחשיפה התעסוקתית של המנוח, ניתן להגיש תביעה להכרה במחלה כמחלת מקצוע / תאונת עבודה גם לאחר הפטירה. במקרה שהתביעה תוכר ע"י ביטוח לאומי, לתלויים תקום זכאות לקצבת תלויים, הנגזרת משכר הברוטו לפני המחלה או הפרישה של המנוח (הזכאות לקצבה היא בד"כ לאלמנה, לילדים ואף לעיתים להורים).
אני מקווה שעזרתי במקצת להבין את הזכויות של חולי לימפומה – במידת הצורך, אני כאן בשבילכם לכל שאלה!
עמוס כהן, עו"ד
מנהל אתר עוד זכות ועו"ד בתחום הביטוח לאומי והנזיקין
Amos@mt-law.co.il
054-2288333