מדריך זכויות לנפגעי פציעת צליפת שוט עקב תאונות דרכים
תהיה חברתי ושתף עם האנשים שחשובים לך
פציעה שכיחה בקרב נפגעי תאונות דרכים היא "צליפת שוט" או באנגלית: Whiplash injury. בכתבה זו נסביר בקצרה מהי פגיעה זו ומה הם הסימפטומים המאפיינים אותה. כמו כן נתייחס להשלכות האפשריות של פגיעת צליפת שוט ובזכאות לפיצויים לאחר תאונת דרכים בה נגרמה פציעת צליפת שוט.
צליפת שוט – מה היא?
צליפת שוט היא אחד השמות הנהוגים לסוג מסוים של פגיעה בצוואר הנגרמת בעקבות הפעלה של כוחות תאוצה מנוגדים על שרירי הצוואר. למשל, כאשר רכב שנוסע במהירות בולם באופן פתאומי וכתוצאה מהבלימה חלק גופו העליון של הנהג או הנוסע נהדף לפנים, נבלם על ידי חגורת הבטיחות ומוטח בחוזקה בחזרה למושב. התנועה החדה של הגוף אחורה וקדימה, הדומה בתנועתה לתנועת צליפת שוט ונגרמת בסוג כזה של אירוע, מפעילה על הצוואר כוחות מנוגדים בעוצמה ובמהירות רבה ועל כן עשויה לגרום נזק משמעותי לרקמות ולחוליות עמוד השדרה הצווארי.
מה הם הסימפטומים המאפיינים פגיעה כזאת? כאבים שונים בצוואר, בכתפיים ובראש ובנוסף, הגבלה בתנועת הצוואר מעלה ומטה ולצדדים, סחרחורת ועוד.
פגיעה של "צליפת שוט" מאובחנת לרוב על ידי רופא אורתופד. הרופא יתחקר את הפצוע לגבי התופעות מהן הוא סובל, ישאל אותו לגביי נסיבות האירוע בעקבותיו הופיעו התופעות המדוברות, יבדוק את הצוואר ואת טווח התנועה וישלול פציעות אפשריות אחרות באמצעות צילום סי טי או צילום רנטגן צווארי.
כיצד מטפלים בפציעה של צליפת שוט?
הטיפול בפציעה מסוג כזה משתנה לפי חומרת הנזק שנגרם. במרבית המקרים בהם הפגיעה היא קלה יחסית, הטיפול מסתכם במנוחה, הגבלת התנועה והוספת תמיכה לצוואר באמצעות צווארון רפואי, ונטילת תרופות נוגדות דלקת ומשככי כאבים, במידת הצורך. בנוסף, ניתן לעסות את הצוואר או להקל על הכאב בטיפולים שונים מתחום רפואה אלטרנטיבית וכן בטיפולים מתחום הפיזיותרפיה.
בפגיעות צליפת שוט בהם נגרם נזק משמעותי ואובחנה פגיעה קשה בחוליות הצוואר, הטיפול יעבור לאמצעים דרסטיים יותר דוגמת ניתוח. במקרים חמורים עשויה להיגרם לפצוע נכות לצמיתות שאינה ניתנת לריפוי.
באיזה מקרים פציעת צליפת שוט מזכה בפיצויים?
כאשר אדם נפגע בפציעת צליפת שוט, המחיר הכלכלי של הפגיעה יכול להיות גבוה מאד, זאת כמובן בהתאם לדרגת החומרה של הפציעה. פציעת צליפת שוט עשויה להוביל להפסד של ימי עבודה, להגביל את היכולת לבצע משימות עבודה שונות וכל עשויה לדרוש מן הנפגע לשאת בעלות של טיפולים רפואיים שונים, רכישת תרופות ואביזרים רפואיים, וכמו כן לממן על טיפולים פרא-רפואיים, דוגמת דיקור סיני, פיזיותרפיה וכדומה.
מאחר וצליפת שוט הינה כאמור פציעה אופיינית לתאונות דרכים חשוב לדעת כי נפגע בתאונה שכזו עשוי להיות זכאי לקבלת פיצויים מחברת הביטוח בה נעשה ביטוח חובה לרכב המעורב בתאונה. גובה הפיצויים יושפע בין היתר מחומרת הפציעה שנגרמה וכן מן העלויות השונות שנלוו לפציעה אצל הנפגע בתאונה. בהכללה ניתן לומר כי אדם אשר היה מעורב בתאונת דרכים ונפצע בפציעת צליפת שוט יהיה זכאי לפיצויים, אולם קביעה סופית לגבי תאונה מסוימת ואדם מסוים, מחייבת בדיקה מעמיקה ומקצועית של פרטי התאונה המסוימת.
חשוב לציין כי גם במידה ונמצא כי אינכם זכאים לפיצויים במסגרת הוראות החוק לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, יתכן ותוכלו לקבל פיצויים על סמך הוראות חוקים אחרים. כך למשל במידה והתאונה מסווגת כתאונת עבודה, תוכלו לפנות בתביעה למוסד לביטוח לאומי – לענף נפגעי עבודה.
נפגעתי בצליפת שוט בתאונת דרכים, מה עלי לעשות?
אם נפגעתם בתאונת דרכים מומלץ לפנות מיד לאחר התאונה לבדיקות בחדר מיון או בקופת החולים. בבדיקה חשוב לדווח לרופא על כלל הסימפטומים והכאבים שאתם מרגישים באופן מפורט, גם אם הם נראים לכם זניחים או שוליים. במידה ואתם חשים כאב בצוואר, גם אם מינורי, ספרו על כך לרופא על מנת שהנושא ייבדק והדיווח שלכם יירשם במסמכים הרפואיים.
לעתים הנזק מתאונת דרכים מתגלה רק בחלוף ימים או שבועות מן התאונה. במידה ואתם חשים שינוי לרעה או החמרה בהרגשתכם, מומלץ לגשת בהקדם לרופא על מנת לבדוק את הפגיעה באופן מלא ומקיף.
כמו כן חשוב לשמור בידיכם תיעוד של בדיקות, אבחונים וטיפולים רפואיים שביצעתם עקב הפגיעה בתאונה. אם תקפידו על תיעוד מפורט ומקיף, יהיה לכם קל יותר להוכיח נזק רפואי שנגרם לכם בעקבות התאונה.
בנוסף לכך, חשוב לשמור תיעוד של ההוצאות שהוצאתם בעקבות התאונה בדיקות רפואיות, תרופות שונות וכדומה.
לבסוף, כדי לוודא שביצעתם את כל מה שנדרש וכי תקבלו פיצוי מקסימלי ותמצו את זכויותיכם, מומלץ בחום לקבוע פגישה עם עורך דין מנוסה ומומחה בתחום תאונות הדרכים.