מה זה אומר "רגישות לשמש", כיצד הרגישות לאור משפיעה עליכם, מה תוכלו לעשות.
ללא קשר לסוג העור שלכם, אם אתם מפתחים רגישות יתר לאור, אתם בסיכון לנזקי עור מתמשכים וסרטן העור אפילו מחשיפה מוגבלת לקרינה אולטרה-סגולה (UV), לרבות חשיפה תעסוקתית.
הבנת התופעה של רגישות לאור ומדוע היא מתרחשת, תסייע לכם לנקוט באמצעי זהירות מוגברים על מנת לשמור על בריאות עורכם.
רבים לא מפתחים רגישות לאור, אך אם אתם נמצאים בסיכון גבוה, האפשרות הטובה ביותר שבידכם היא לנקוט בצעדים למניעה מראש, כדי להימנע מפגיעה כתוצאה מרגישות לשמש.
מהי רגישות לאור או רגישות לשמש?
רגישות לאור היא רגישות אור מוגברת או תגובה לא שגרתית בעת חשיפת עורכם לקרינה אולטרה סגולה, משהייה בשמש ( בעבודה או בשעות הפנאי) או במיטת שיזוף. אתם עשויים להפוך לרגישים לאור כתוצאה מתרופות מרשם או תרופות מדף, מצב בריאותי או הפרעה גנטית ואפילו כתוצאה משימוש בתכשירים מסוימים להגנה על העור. קיימים שני סוגים נפרדים של תגובות כתוצאה מרגישות לאור: אלרגיה כתוצאה מאור או תגובה רעלנית (טוקסית) כתוצאת מאור.
תגובה טוקסית לאור
זוהי התגובה הנפוצה ביותר, המתרחשת בדרך כלל כאשר תרופה מסוימת שאתם נוטלים (בין אם דרך הפה או בצורה אחרת) הופכת לפעילה כתוצאה מחשיפה לקרינת UV, וגורמת לנזק לעור שיכול להופיע בצורה של פריחה או כווית שמש. תגובה זו יכולה להיגרם גם כתוצאה מרכיבים מסוימים הנמצאים במוצרי טיפוח לעור. תגובה רעלנית לעור יכולה להתפתח בתוך דקות ספורות או לאחר מספר שעות של חשיפה, ומוגבלת לרוב לקטע העור שנחשף לקרינה.
תגובה אלרגית לאור
תגובה זו הרבה פחות נפוצה, ומתרחשת כאשר קיימת אינטראקציה בין קרניים אולטרה סגולות לרכיבי תרופות או מוצרים אחרים המיושמים ישירות על פני העור. המערכת החיסונית מזהה שינויים הנגרמים בשל קרינת השמש כאיום ממקור זר. הגוף מיצר נוגדנים ותוקף תוך יצירת תגובה אלרגית. תגובה אלרגית לאור יכולה להותיר אתכם עם פריחה, שלפוחיות, נפיחויות ואפילו פצעים פתוחים לתקופה של יום עד שלושה ימים מהחשיפה לקרינת השמש.
מה גורם לרגישות לאור או רגישות לשמש?
אתם יכולים להפוך להיות רגישים לאור כתוצאה מהסיבות הבאות:
- תרופות: חלק מהתרופות הנמצאות בשימוש נפוץ, כולל אנטיביוטיקה, תרופות אנטי דלקתיות שאינן מכילות סטרואידים, אנטיהיסטמינים וחלק מהתרופות למחלות לב וקבוצת התרופות להורדת רמת הכולסטרול, יכולות להפוך אתכם רגישים בהרבה לקרינת השמש ממה שהייתם בדרך כלל, טרם השימוש בהן. תרופות המעוררות רגישות לקרינת השמש יכולות גם להחמיר מצבים רפואיים בעור. בדקו את הרשימה המפורטת של התרופות, אשר נמצא קשר ביניהן לבין תגובות של רגישות לאור.
- מחלות ומצבים רפואיים: בעיות והפרעות רפואיות מסוימות, כולל מחלות אוטואימוניות מסוימות כגון זאבת, יכולות להפוך אתכם לבעלי רגישות יתר לקרינה אולטרה סגולה. בדקו את הדו"ח הרפואי שלכם לבדיקת רשימה של מחלות והפרעות רפואיות שיכולות לגרום לרגישות לאור או רגישות לשמש.
- מוצרים לטיפוח העור: חלק מהרכיבים הנמצאים בתכשירים בהם אתם משתמשים על מנת שעורכם ייראה טוב יותר, כגון רטינולים, חומצה גליקולית ובנזואיל-פראוקסיד, מסירים את השכבה החיצונית של העור כחלק מהסרת קמטי חטטת (אקנה). מבהירי עור, כגון ויטמין C, עלולים להקטין את רמת המלנין בעורכם, המשמש כהגנה טבעית כנגד קרינת השמש. חומרים אלו עשויים לגרום לרגישות יתר לאור ולהגדלת סיכויי הפגיעה שלכם מחשיפה לקרניים אולטרה סגולות. ערנות להשפעה של הגנה מהשמש בשימוש במוצרים אלו הינה חיונית וחשובה.
למה זה חשוב וכיצד זה משפיע על הסיכון לסרטן העור?
רגישות לאור מקטינה את ההגנות הטבעיות שלכם ומגדילה את הסיכון לפגיעה מקרני השמש המזיקות. אם פיתחתם רגישות לאור כתוצאה מטילת תרופות או ממצב רפואי, הדבר עלול להגדיל את הסיכון שלכם ללקות בסרטן העור לרבות BCC (קרצינומת תאי הבסיס) , SCC (קרצינומת תאי הקשקש), מלנומה ועוד מחלות.
מה אתם יכולים לעשות?
לקבלת הבנה טובה יותר לגבי רגישות לאור ועורכם:
- התייעצו עם הרופא המטפל בכם לגבי סיכונים של רגישות לאור, המתקשרים לתרופות שאתם נוטלים או למצבכם הרפואי, ובדקו כמה זמן מצב כזה עשוי להמשך.
- התייעצו עם רופא העור שלכם לגבי הסיכונים הקיימים במוצרי טיפוח לעור בהם אתם משתמשים להצערת העור, הבהרה, מתן ברק לעור או טיפול באקנה, בין אם אלו מוצרים במרשם או מוצרי מדף.
- קראו את תוויות האזהרה והפירוט הנמצא בעלונים בתוך אריזות המוצרים / תרופות / תוספים שבהם אתם משתמשים, בכדי להבין מהם הסיכונים מולם אתם עומדים.
אם פיתחתם תגובה
- כיצד ניתן לטפל בתגובה של רגישות לעור הנראית כמו כווית שמש?
ניתן לטפל בתגובה כזאת באותה צורה שבה הייתם מטפלים בכווית שמש.
- מתי עליכם לפנות לרופא?
פנו לרופא אם אתם מפתחים תסמינים הדומים לתסמיני שפעת, כולל חום וצמרמורות, ליחה, כאבי ראש וחולשה, או אם עורכם מתכסה בשלפוחיות. כווית שמש הכוללת שלפוחיות נחשבת לכוויה מדרגה שנייה ודורשת טיפול רפואי מקצועי מעבר לטיפול במוצרי מדף שגרתיים.
- כיצד ניתן לדעת אם התגובה של רגישות לאור מופיעה כתוצאה מתרופות שאני נוטל?
אם תרופה מסוימת הינה הסיבה החשודה בהתפרצות הרגישות לאור או לשמש, ניתן לבצע אבחונים רפואיים כולל בדיקות אור, בדיקות מדבקות אור וחידוש קליני, בכדי לקבוע האם הכוויה נגרמה כתוצאה מתגובה לרגישות לאור. עם אבחון הרגישות לאור כתוצאה מתרופה וזיהוי התרופה הגורמת לכך, יש להפסיק את נטילתה באם אפשרי.
עקרונות הגנה מהשמש בכלל וכאשר קיימת רגישות לשמש בפרט:
- צמצמו את רמת החשיפה שלכם לקרינה אולטרה סגולה מהשמש, במיוחד בשעות החמות בין 10 בבוקר ל 4 אחה"צ, והימנעו משיזוף ביתי. הצל הוא החבר שלכם!
- נקטו באמצעי זהירות נוספים על מנת להגן על עצמכם מהשמש. חבשו כובע בעל שוליים רחבים וביגוד המגן מהשמש. השתמשו בקרם עם מקדם הגנה מפני קרינת UV של 30 לכל הפחות, על כל העור החשוף לשמש. חפשו מוצרי הגנה מהשמש עם החותמת שלנו או המלצותינו.
- הבינו כיצד להגן על עורכם. המדריך היומי שלכם להגנה מפני השמש.
- בדקו את עורכם אחת לחודש לפחות ובקרו אצל רופא עור לפחות אחת לשנה לביצוע ביקורת מקצועית.
הגנה כנגד סרטן העור
הבנת נושא הרגישות לאור הינה צעד אחד בדרך לגישה מקיפה לשמירה על בריאות העור. וודאו שאתם מבינים את כל גורמי הסיכון לסרטן העור והגנו על עצמכם כל יום ובכל יום