דרגות המלנומה – אבחון ושלבי המחלה, מהי משמעותם לגביכם

שיתוף ב facebook
שתפו בפייסבוק
שיתוף ב twitter
 
שיתוף ב whatsapp
 
שיתוף ב email
 
שיתוף ב linkedin
 
שיתוף ב print
Print

כיצד מאובחנת מלנומה?

בכדי לאבחן מלנומה, רופא העור נוטל ביופסיה מהרקמה החשודה ושולח אותה למעבדה שבה פתולוגים של העור קובעים האם קיימים תאים סרטניים ברקמה.

לאחר שהמחלה מאובחנת ונקבע סוג המלנומה, השלב הבא של הצוות הרפואי הינו לקבוע את דרגת המחלה. הדבר עשוי להצריך ביצוע בדיקות נוספות כולל דימות באמצעות סורק PET או MRI או CT וכן ביצוע בדיקות דם.

שלב המחלה נקבע בהתאם למספר גורמים כולל באיזו מידה הסרטן גדל והתפשט האם המחלה שלחה גרורות ושיקולים נוספים. קביעת שלב המלנומה הינה מורכבת אך קריטית. ידיעת השלב בו נמצאת המחלה מסייע לרופאים להחליט כיצד לטפל בה ולהעריך את סיכויי ההחלמה שלכם.

אובחנתי כחולה במלנומה, מה קורה הלאה?

הרופאים משתמשים במערכת בשם TNM – שפותחה על ידי הוועדה האמריקאית המשולבת לסרטן (AJCC) להתחיל את תהלך קביעת שלב המחלה. הסיווג מתבסס על שלושה גורמי מפתח:

T – מתייחס לממדי הגידול המקורי, עוביו, כמה עמוק לתוך רקמות העור הוא גדל והאם הוא לא הוסר.

מהו עומק ברסלו (Breslow depth)?

עומק ברסלאו הינו מדידה (במילימטרים) מפני העור החיצוניים ועד הנקודה העמוקה ביותר אליה הגיעה המלנומה.

עובי הגידול: ידוע גם בשם עובי ברסלו או עומק ברסלו זהו גורם משמעותי לחיזוי עד היכן הגיעה המלנומה. באופן כללי, עובי ברסלו קטן יותר משמעותו שיש סיכוי קטן יותר שהגידול התפשט וצפי אופטימי יותר להצלחת הטיפול. ככל שעובי המלנומה גדול יותר כך גדול יותר הסיכוי להתפשטות המחלה.

כיב על הגידול: מידת הכיב של הגידול הינו שבירת העור בראש גידול המלנומה. גידולי מלנומה עם כיבים הינם חמורים יותר מכיוון שיש להם סיכוי גדול יותר להתפשטות, כך שהם מדורגים בשלב גבוה יותר מאשר גידולים ללא כיבים.

N – מציין האם הסרטן התפשט לצמתי לימפה סמוכים. קטגורית ה "N" מתייחסת גם לסרטן ב"מעבר" שהתפשט מעבר לתחומי הגידול המקורי לכיוון צמתי הלימפה הקרובים אך לא הגיע עדיין לצמתים אלו.

M – מציין סרטן מפושט או גרורות לבלוטות לימפה מרוחקות או לאזורי עור מרוחקים או לאברים נוספים כגון ריאות או המוח.

לאחר זיהוי קטגוריות TNM, נקבע מספר השלב של המחלה, שלב נמוך יותר משמעותו שלב פחות מתקדם של המחלה.

מהם שלבי המלנומה ומהי משמעותם?

מלנומה מוקדמת

שלב 0 ושלב 1 הינם מקומיים, המשמעות הינה שהם עדיין לא התפשטו.

שלב 0: המלנומה הינה מקומית על פני השכבה החיצונית ביותר של העור והיא לא התקדמה פנימה אל תוך העור. השלב הלא-פולשני הזה נקרא גם "מלנומה In Situ" והמשמעות הינה "במקום המקורי".

שלב 1: הסרטן הינו קטן יותר מ 1 מ"מ לפי עומק ברסלאו ועשוי להיות כיבי או לא. הוא מקומי אך פולשני והמשמעות הינה שהוא חדר עמוק יותר משכבת העור החיצונית לתוך שכבת העור הבאה. גידולים פולשניים הנחשבים לשלב 1A מסווגים כמוקדמים ודקים אם אינם מודלקים ועומקם אינו גדול מ 0.8 מ"מ.

קראו עוד לגבי שיטות טיפול במלנומה בשלבים המקדימים.

מלנומה בשלב ביניים או ברמת סיכון גבוהה

גידולים מקומיים אך גדולים יותר עלולים לגרור איומים נוספים השמים אותם ברמת סיכון גבוהה יותר להתפשטות.

שלב 2: מלנומה בשלב ביניים וברמת סיכון גבוהה הינם גידולים שחדרו עמוק יותר מ 1 מ"מ ועשויים להיות כיביים או לא. למרות שלא ברור אם הם התפשטו, הסיכון להתפשטות הינו גבוה. במצב זה, הרופאים עשויים להמליץ על ביופסיה מבלוטות הלימפה בכדי לוודא האם תאי מלנומה סרטניים התפשטו לבלוטות הלימפה הקרובות. גידולי מלנומה עבים יותר בעובי של יותר מ 4 מ"מ  הנם בעלי סיכון גבוה מאד להתפשטות וכל דלקת עשויה להביא את המחלה לשלב גבוה יותר. בשל סיכון זה הרופא עשוי להמליץ על טיפול אגרסיבי יותר.

מלנומה מתקדמת

שלב 3: הגידולים התפשטו לבלוטות הלימפה הקרובות או למרחק של יותר מ 2 ס"מ ממקום הגידול המקורי דרך דרכי הלימפה, אך עדיין לא הגיעו לבלוטות הלימפה. העובי של הגידול כבר אינו מהווה תפקיד קובע. אם בלוטות הלימפה הקרובות מרגישות מוגדלות בבדיקה של הרופא, המשמעות הינה שהגידול הגיע אליהן ועליהן להיות מוסרות. לעיתים המלנומה קיימת גם בבלוטות לימפה שאינן מוגדלות. ביופסיה מגינה של בלוטות הלימפה (SLNB) הינה טכניקה לקביעה האם המחלה התפשטה לאחת או יותר מבלוטות הלימפה הקרובות לגידול.

מלנומה שהתפשטה לאזור קטן מאד ליד הגידול או לרקמות פנימיות מתחת לגידול אך עדיין לא הגיעה לבלוטות הלימפה ידועה בשם "גידולים לווייניים" ונכללת גם בסיווג של שלב 3. שיטת קביעת השלב כוללת גרורות כה קטנות שניתן לגלותן רק דרך המיקרוסקופ (גרורות מיקרוסקופיות). דרגת התקדמות המחלה תלויה בשאלה האם הגידול הגיע לבלוטות הלימפה, מספר בלוטות הלימפה הנגועות מספר התאים הסרטניים שנמצאו בהן והאם הגרורות הינן מיקרוסקופיות או ניתנות לצפייה בעיין בלתי מזויינת.

שלב 4: הסרטן התקדם לאזורי גוף מרוחקים, בלוטות לימפה או איברים בדרך כלל הריאות, כבד, מוח עצמות ומערכת העיכול. שתי הדרכים העיקריות לקבוע את מידת התפשטות המחלה בשלב 4 הינן האתרים של הגידולים המרוחקים ורמות מוגברות של לקטאט דהידרוגנאז (LDH). LDH הינו אנזים ההופך סוכר לאנרגיה, ככל שרמות אנזים זה הינן גבוהות יותר בדם או בנוזלי הגוף, כך גדול יותר הנזק שנגרם על ידי הסרטן.

השלבים מחלקים בהמשך לשלבי ביניים מהסיכון הנמוך ועד הגבוה ביותר בהתאם למאפיינים שונים של הגידול המקורי והאזורים אליהם התפשט.

הגדרת שלבי הסרטן עשויה להיות קשה ומבלבלת, במידה והובחנתם כחולי סרטן, בקשו מהרופא המטפל להסביר לכם בבירור את השלב בו נמצאת מחלתכם בצורה שתוכלו להבין.

מה קורה לאחר דירוג המחלה?

לאחר קביעת שלב המלנומה, הרופא יפתח ויגדיר את שיטת הטיפול המיטבית עבורכם.

קראו עוד על שיטות הטיפול במלנומה.

הסבר על מלנומה בשלב המוקדם

הסבר על מלנומה בשלב המתקדם

עו"ד עמוס כהן

עו"ד עמוס כהן

לבדיקת זכאותכם לפיצוי עקב סרטן העור -השאירו פרטים: