ניתוח מוז (מוס – Mohs) – כל המידע על ניתוח מוהס לטיפול בסרטן העור

שיתוף ב facebook
שתפו בפייסבוק
שיתוף ב twitter
 
שיתוף ב whatsapp
 
שיתוף ב email
 
שיתוף ב linkedin
 
שיתוף ב print
Print

ניתוח מוז טכניקה האפקטיבית ביותר לטיפול בסוגים שכיחים של סרטן העור

ניתוחי מוס נחשבים לטכניקה האפקטיבית ביותר לטיפול בקרצינומת תאי הבסיס (BCC) וקרצינומת תאי הקשקש (SCC), שהם שני הסוגים הנפוצים ביותר של סרטן העור.

הפרוצדורה הרפואית, הנקראת לעיתים ניתוח Mohs מיקרוגרפי (בעברית ניתוח מוז – מוס או מוהז), מבוצעת בשלבים הכוללים עבודת מעבדה כאשר המטופל ממתין לתוצאות. ההליך מביא להסרת כל התאים הסרטניים באחוזי ריפוי גבוהים ביותר, תוך מניעת פגיעה ברקמות בריאות והשארת צלקת קטנה ככל האפשר.

התהליך החל כטכניקה שנקראה ניתוח כימי אשר פותחה על ידי דוקטור פרדריק א. מוהס בשנות ה-30 המאוחרות של המאה העשרים, אך לא הייתה בשימוש נפוץ. באמצע שנות השישים של המאה הקודמת, ד"ר פרי רובינס למד את ההליך יחד עם דוקטור מוס והבין שקיים פוטנציאל גדול בשדה רפואת העור. הוא הביא את הטכניקה לאוניברסיטת ניו יורק שם הקים את תוכנית ההכשרה הראשונה, בכדי ללמד רופאי עור את שיטת הניתוח עבור סרטן העור. ד"ר רובינס סייע לקדם את ההליך הרפואי לזה הקרוי היום ניתוח Mohs והמשיך לקדם ולהפיץ את הטכניקה ברחבי העולם.

האם יש רופאים מומחים לניתוחי מוז (Mohs)?

ניתוח Mohs מבוצע על ידי רופאים מומחים לניתוחי מוז שהם רופאים מנתחים (רופאים כירורגיים/ רופאי עור עם הכשרה מיוחדת) המאומנים ומוכשרים במיוחד לבצע את שלושת התפקידים הבאים:

  1. הסרה: כירורג הפלסטי או המנתח מסיר את הגידול הסרטני.
  2. פתולוג: הכירורג הפלסטי מנתח את ממצאי דגימות המעבדה.
  3. סגירה ושיקום: שוב כמנתח הכירורג הפלסטי סוגר או משקם את הפצע.

יתרונות של ניתוח מוז – ניתוח מוס:

  • ניתוח המוז הכולל ביקור אחד של החולה.
  • הרדמה מקומית.
  • עבודת המעבדה מבוצעת תוך כדי ההליך.
  • הרופא בוחן 100% מאזור הגידול.
  • אין פגיעה ברקמות בריאות.
  • הצלקת לאחר ניתוח מוז היא מינימלית.
  • עד ל 99% אחוזי החלמה עבור סרטן עור שלא טופל קודם לכן.
  • עד ל 94% אחוזי הצלחה עבור סרטן עור שחזר לאחר טיפול קודם.

איך להתכונן לניתוח המוס?

  1. עדיף לנוח ולישון טוב בלילה טרם הניתוח.
  2. לאכול ארוחת בוקר / צהריים –לפני הניתוח.
  3. להמשיך ליטול כרגיל תרופות על פי מרשמי הרופא- אלא אם ניתנה הוראה אחרת.
  4. במקרה של נטילת תרופות נוגדות קרישת דם (קומדין, סינטרום ואחרים), יש להתייעץ עם רופא טרם הניתוח. לעיתים יומלץ לכם להחליף מרשם לתרופות שהן נוגדות קרישה לטווח קצר כמו קלקסן. אין סיבה להפסיק ליטול תרופות הכוללות אספרין או פלוויקס.
  5. ניתן ליטול לפני הניתוח תרופות משככות כאבים כמו אקמול.
  6. מי שנוטה לסבול מחרדה או מי שקיים אצלו חשש משמעותי מהניתוח, רצוי שישקול לבקש מרשם לתרופות מרגיעות לרבות ולריאן או רסקיו. במקרים של חשש כבד מומלץ לפנות לרופא ולשאול על מרשם לתרופות הרגעה נוספות.
  7. מומלץ לא לעשן 24 שעות לפחות לפני ניתוח המוס (רצוי אף שבועיים לפני) – הפסקת העישון עשויה לשפר את איכות ההחלמה ולמנוע סיבוכים. ניתן להצטייד בתחליפי טבק.

עם מה בדרך כלל יש להגיע ליום הניתוח?

  1. טופס התחייבות (טופס 17) מקופת החולים – או סידור אחר.
  2. דף המסכם את המצב הרפואי מרופא המשפחה- לרבות פירוט התרופות, רגישויות לתרופות וכל מידע רפואי חשוב אחר.
  3. מכתב הפנייה לניתוח המוז.
  4. בדיקות דם (בדיקת קרישה וספירת דם) ואק"ג עדכניים.
  5. בגדים שניתן ללכלך (על מנת שלא יתלכלכו בטעות מדם).
  6. עדיף שלא להתאפר באיזור הניתוח המיועד.
  7. במידת האפשר להגיע עם מלווה שיוכל להסיע את המנותח בחזרה לביתו.
  8. מאחר שהניתוח לרבות ההמתנה יכול להגיע למספר שעות – ניתן להצטייד בחומרי קריאה, פלאפון, אוזניות להאזנה למוזיקה וכיוב'.
  9. ניתן להגיע עם שאלות אותן ניתן יהיה לשאול את הרופא או הצוות הרפואי.

דגשים חשובים וזכויות לסובלים מסרטן העור:

אסור לשכוח שגורם הסיכון העיקרי לסרטן העור הוא חשיפה לשמש (לרבות BCC, SCC, מלנומה).

במידה שסרטן העור הופיע, בין היתר, על רקע חשיפה תעסוקתית או חשיפה בשירות הצבאי, לרבות חשיפה מן העבר- אתם עשויים לקבל פיצוי כספי משמעותי מביטוח לאומי או מקצין התגמולים. לפרטים אודות הפיצוי השאירו פרטים ונחזור אליכם.

מי שסבל בעברו מסרטן העור – מועד לפתח עוד גידולים. במצבים אלו, חשוב להימנע מהמשך חשיפה לשמש ולהימנע משיזוף העור. כמובן שיש להשתמש במקדמי הגנה עם מספר גבוה.

חשוב להיות במעקב אצל רופא עור אחת לשנה או פחות מכך ולבצע בדיקות עצמאיות של העור אחת לחודש.

מה קורה במהלך ניתוח Mohs (מוס)?

ניתוח המוס מבוצע בשלבים, כולם בביקור אחד של החולה, כאשר המטופל ממתין בין השלבים. לאחר הסרת שכבת רקמות, הכירורג הפלסטי בוחן אותה תחת המיקרוסקופ במעבדה הנמצאת במקום. אם נותרו תאים סרטניים, המנתח יודע את האזור המדויק שבו הם נמצאים ומסיר שכבה נוספת של רקמה מהנקודה המדויקת, תוך מניעת פגיעה ככל האפשר ברקמות בריאות. הכירורג חוזר על הליך זה עד שלא נותרים תאים סרטניים.

  • בהתאם למיקום הגידול הסרטני יכול להיות שתוכלו להישאר עם בגדיכם הרגילים או שתצטרכו ללבוש חלוק של בית החולים. ניתוח מוס בוחן את הנקודה היכן שבוצעה הביופסיה וייתכן סימון בעט סימון לצורך התייחסות עתידית. המנתח מציב אתכם בעמדה הנוחה ביותר לביצוע הניתוח שיכולה להיות בישיבה או בשכיבה. כיסוי סטרילי מונח סביב האזור. אם המקום של סרטן העור הינו על פניכם, יכול להיות שלא תוכלו לראות מה קורה, אך הרופא המנתח יסביר לכם על ההתקדמות תוך כדי ביצוע ההליך. המנתח מזריק הרדמה מקומית המרדימה את האזור לחלוטין. אתם נשארים ערים בכל מהלך הניתוח.

בשימוש באזמל מנתחים, הכירורג הפלסטי מסיר שכבת רקמה סרטנית דקה. חלק מסוגי סרטן העור עלולים להיות "קצה הקרחון" – כלומר שיש להם שורשים והסתעפויות שאינם נראים על פני השטח. תוצאות המעבדה המגיעות לאחר מכן יקבעו זאת. הפצע נחבש באופן זמני ואתם יכולים להירגע בזמן שעבודת הניתוח מבוצעת במעבדה.

  • המנתח חותך את הרקמה לחתיכות ומקודד אותן באמצעות סמני צבע המציירים מפה של אתר הניתוח. במעבדה, הטכנאי מקפיא את הרקמות המופרדות ואז חותך אותן לפרוסות אופקיות דקות מאד. הפרוסות ממוקמות תחת המיקרוסקופ, מוכתמות ומכוסות. התהליך הקפדני לוקח זמן.

בשימוש במיקרוסקופ, המנתח בוחן כל קצה וצד של הרקמה על הפרוסות ובמידה ונותרו תאים סרטניים, ממקם אותם על המפה שהכין. המנתח מודיע לכם אם יש צורך בהסרת שכבה נוספת של רקמות.

בחדר הניתוח, הכירורג הפסלטי מזריק מנת הרדמה נוספת אם נדרש ומסיר במסגרת ניתוח המוז שכבה נוספת של רקמת עור, בדיוק במקום שבו נותרו תאים סרטניים (בהתבסס על המפה). כעת, בעוד אתם ממתינים, מבוצעת שוב עבודת המעבדה והתהליך חוזר על עצמו כמה פעמים עד שלא נותרים עוד תאים סרטניים (BCC או SCC).

בהגעה למצב שבו המקום נקי לחלוטין מתאים סרטניים, הפצע עשוי להישאר פתוח להחלמה או שהמנתח יסגור אותו באמצעות תפרים. הדבר תלוי בגודל הפצע ומיקומו. בחלק מהמקרים יהיה צורך בשיקום על ידי השתלת שכבות עור חדשות מאזורים סמוכים. במקרים מסוימים, המנתח שביצע את הניתוח יתאם המשך טיפול בפצע עם מומחה אחר כגון: כירורג פלסטי, מנתח אוקולופלסטי או אחר. עם זאת ברוב המקרים המנתח יטפל בפצע בעצמו, מידית לאחר סיום הרחקת התאים הסרטניים.

אם נדרש יותר מסיבוב אחד או שני סיבובים, התהליך כולו יכול לארוך מספר שעות (בסה"כ עד 4 שעות), כך שעליכם להיות מוכנים לקראת מצב כזה. אבל ההמתנה שווה מכיוון שטכניקה מדויקת זו הינה בעלת אחוזי הריפוי הגבוהים ביותר מכל שיטת טיפול אחרת ויכולה להציל את המירב מהרקמות הבריאות ולהשאיר צלקת מינימלית. בצעו בתשומת לב את הוראות הרופא להמשך הטיפול בפצע ובצלקת והמשך המעקב, וזאת על מנת להשיג את התוצאות הטבות ביותר מההליך שבוצע.

האם ניתוח Mohs מתאים עבורי?

ניתוח Mohs הינו "תקן הזהב" לטיפול ברוב סוגי הקרצינומה של תאי הבסיס (סרטן BCC) וקרצינומת תאי הקשקש (סרטן SCC), כולל במקומות חשובים מבחינת תפקוד ונראות, כגון: האזורים סביב העיניים, אף, שפתיים, קרקפת, אצבעות, אצבעות הרגליים או אברי המין. טכניקת ניתוח מוהס מומלצת גם עבור סוגי הקרצינומות שהן גדולות, אגרסיביות ומתפשטות באופן מהיר אשר להן גבולות לא ברורים של אזור ההתפשטות או שחזרו לאחר טיפולים קודמים. חלק מהמנתחים משתמשים בהצלחה בהליך ניתוח מוז עבור מספר סוגים של מלנומה.

ניתוח מוז זמן החלמה (MOHS)

1. בתום הניתוח יקבל המטופל מכתב סיכום הניתוח לרבות פרטים והנחיות לגבי המשך המעקב והטיפול.

2. יהיה על המטופל לתאם מועד לביקורת והוצאת התפרים – בדרך כלל כשבוע עד 10 ימים ממועד הניתוח.

3. הרופא המנתח יכול לבקש מעקב בתדירות שונה – כאשר תיתכן ביקורת לאחר מספר חודשים ממועד הניתוח.

4. פצע עשוי להחלים בתוך שבועות ספורים, אלא אם קיימים סיבוכים. עם חלוף הזמן הצלקת ומקום הניתוח ימשיכו להשתפר- כאשר טווח הזמן יכול להיות שנים, כשהשיפור המשמעותי הוא בחודשים הראשונים.

5. למטופלים המעשנים סיגריות מומלץ שלא לעשן לאחר הניתוח ולמשך כשבועיים. עישון מעכב ופוגע בהליך ההחלמה ובשל כך עשוי להשפיע על מראה העור.

6. בחודשים הסמוכים לניתוח המוס יש להקפיד על שימוש במסנני קרינה ולהימנע מחשיפת האיזור לשמש.

שאלות נפוצות בנוגע לניתוח מוס / ניתוח מוז:

התשובה המיידית היא כן. כל טיפול כירורגי מותיר אחריו צלקת. אבל בניתוח מוס, הפצע הוא בדרך כלל קטן ולכן הצלקת צפויה להיות קטנה יחסית לפרוצדורות אחרות. אי אפשר לחזות כיצד תיראה הצלקת וכיצד תיראה סגירת פצע הניתוח וההחלמה אף תלויה בגוף החולה.

 

מרבית החולים אינם סובלים מכאבים חזקים ומשמעותיים. אם בכל זאת אתם סובלים מכאבים – ניתן להשתמש במשככי כאבים או במקרים של כאבים חזקים לפנות לרופא.

נפיחות וחבורה יתכנו לאחר הניתוח – במיוחד כמדובר בניתוח שבוצע באיזור העיניים, לרבות המצח, הלחיים והאף. גם יתכן שתסבול משטפי דם באיזור העיניים.

לניתוח מוז יש סיכונים וסיבוכים הדומים לאלו שבניתוחי עור. כך למשל:

1.  דימום- הדימום יכול לקרות במהלך ניתוח המוס ולאחריו. למניעת הדימום בזמן הניתוח מופעל לחץ מקומי או צריבת כלי הדם באמצעות מכשיר ייעודי או שכלי הדם נתפר. הדימום נפוץ בעיקר ב-12 השעות הראשונות לאחר הניתוח. ככל שמופיע דימום יש להפעיל לחץ מקומי עד לעצירת הדימום. אם הדימום לא מפסיק ניתן לפתוח את הפצע כדי לטפל בכלי הדם המדמם.

2. כאב – במרבית המקרים אין כאב מתמשך או משמעותי. אם קיים כאב ניתן להשתמש במשככי כאבים. רוב הכאבים הם בזמן הניתוח כתוצאה מההרדמה המקומית או כאשר ההרדמה אינה מספקת.

3.  פגיעה עצבית- פגיעה בעצבים והפרעה תחושתית באיזור הניתוח. סיבוך זה תלוי במיקום הגידול ובמידת חדירתו אל תוך עומק העור. לעיתים הניתוחים מבוצעים במקומות הכוללים עצבים. לכן הפגיעה בעצב לעיתים ידועה ומתוכננת. לעיתים הנזק לעצב הוא בלתי הפיך ולעיתים האיזור משתקם לאחר מספר חודשים.

4. זיהום – שיעור הזיהומים בניתוחי מוס קטן מאוד ועומד על אחוזים בודדים. ככל וקיים זיהום יש לפנות לרופא המנתח אשר יכול לתת למטופל טיפול באנטיביוטיקה כטיפול מניעתי. מספר ימים לאחר הניתוח מומלץ למרוח משחה אנטיביוטית עד להסרת התפרים. כך או כך, ניתוחי מוז מבוצעים בסביבה סטרילית, אך נוכח ההפסקות לבדיקת הרקמה, קיימים זמנים שבהם הפצע יכול להיות חשוף למזהמים- אך מדובר במקרים נדירים.

5. צלקות ועיוות הרקמה- מבין סוגי ניתוחי העור בדרך כלל ניתוחי מוס יובילו לתוצאה האסטטית ביותר. אבל את הצלקת ואופייה לא ניתן לחזות והיא תלויה במשתנים רבים לרבות- סוג הרקמה, גודל הגידול, מיקום הגידול, גיל המטופל ועוד.

6. הישנות של הגידול הסרטני- חזרה של הגידול היא אירוע יחסית נדיר, שכן ניתוח המוס תוכנן בכדי למנוע חזרת הגידול הסרטני בעור. לעיתים קשה להסיר את הגידול בשלמותו, זאת כאשר מיקום הנגע בעייתי. במקרים אלו, המנתח או רופא העור עשויים להמליץ על טיפול משלים, לרבות משחות מיוחדות, הקרנה לאיזור הגידול וכיוב'.

בכל חשש מיוחד או בעיה שעולה לאחר הניתוח מומלץ ליצור קשר עם רופא המשפחה או הרופא המנתח. להלן דוגמאות למצבים שמומלץ לפנות בגינן לרופא:

  1. כאב עולה שאינו מושפע ממשככי כאבים.
  2. נפיחות משמעותית.
  3. דימום שאינו מפסיק לאחר הפעלת לחץ מקומי של 20 דקות על איזור הניתוח.
  4. חום העולה על 38 מעלות.
עו"ד עמוס כהן

עו"ד עמוס כהן

לבדיקת זכאותכם לפיצוי עקב סרטן העור -השאירו פרטים: