גורמי סיכון ל- SCC סרטן העור מסוג קרצינומת תאי הקשקש

שיתוף ב facebook
שתפו בפייסבוק
שיתוף ב twitter
 
שיתוף ב whatsapp
 
שיתוף ב email
 
שיתוף ב linkedin
 
שיתוף ב print
Print

מידע על גורמי הסיכון ל- SCC, הסיכונים ומה ניתן לעשות:

קרצינומה של תאים הקשקש (Squamous Cell Carcinoma) נגרמת בשל נזקי DNA הנלווים לתאים הקשקש בשכבה החיצונית ביותר של העור.

הבנת הגורמים לקרצינומה והגורמים המגבירים את הסיכון ללקות במחלה יכולים לסייע לכם למנוע אותה או לזהותה בשלבים מוקדמים כאשר קל לטפל בה, לרבות ע"י ניתוח מוז.

גורמי הסיכון ל- SCC 

הגורמים הבאים מגבירים את הסיכון שלכם ללקות בקרצינומה של תאי הקשקש (scc):

  • חשיפה לקרינה אולטרה סגולה מהשמש או ממיטות שיזוף ביתיות.
  • מערכת חיסונית מוחלשת בשל מחלה או בשל תרופות מדכאות המערכת החיסונית.
  • היסטוריה של סרטן עור כולל קרצינומה של תאי בסיס (BCC) ומלנומה.
  • גיל מעל 50: רוב סוגי הקרצינומה מופיעים אצל אנשים מעל גיל 50.
  • גוון עור בהיר: אנשים בעלי גוון עור בהיר הינם בסיכון גבוה יותר ללקות במחלה- לרב על רקע חשיפתם לשמש.
  • המין הגברי: גברים נוטים יותר ללקות במחלה- ככל הנראה על רקע חשיפתם לשמש.
  • מצבים רפואיים המערבים רגישות לקרינת השמש כולל לבקנות.
  • זיהומים כרוניים וגירויי עור בשל כוויות, צלקות ומצבים רפואיים אחרים.
  • גידולים טרום-סרטניים על פני העור כולל סולר קרטוזיס.
  • היסטוריה של וירוס הפפילומה (HPV).

גלה עוד על SCC- קרצינומת תאי הקשקש

חשיפה לקרינה אולטרה סגולה

חשיפה ממושכת ומצטברת לקרינת השמש (קרינה אולטרה סגולה) הינה הסיבה המרכזית ל-SCC ולרוב סוגי סרטן העור. ככל שאתם נחשפים יותר לקרינת השמש במהלך חייכם החל מימים ארוכים של שיזוף בשמש על החוף וכלה בחשיפות קצרות ולבטח במסגרת חשיפה תעסוקתית, כך גדל הסיכוי שתפתחו קרצינומה של תאי הקשקש. אם אתם עובדים תחת השמש או שאתם מבלים חלק גדול מזמנכם הפנוי תחת השמש, הסיכון שלכם גדל בצורה משמעותית.

זוהי עובדה כי 90% מסוגי סרטן העור שאינם מלנומה קשורים לחשיפה לקרני השמש ולקרינה אולטרה סגולה.

שיזוף ביתי

מיטות שיזוף פולטות קרינה אולטרה סגולה (UV) מסוכנת שמעלה את הסיכון שלכם ללקות בקרצינומה של תאי הקשקש. אנשים שעשו שימוש במיטות שיזוף ביתיות מעלים את הסיכון שלהם ללקות במחלה ב 67%. לעומת אנשים שלא שתמשו במיטות אלו.

  • יותר מ 419,000 מקרים של סרטן העור בארה"ב כל שנה מיוחסים לשיזוף ביתי במיטות שיזוף מתוכם כ 168,000 מקרים של קרצינומה של תא הקשקש (SCC)
  • ב 30 השנים האחרונות מספר הנשים מתחת לגיל 40 שאובחנו עם קרצינומה של תאי הקשקש עולה בהתמדה, מספרים שהמומחים מאמינים שקשורים גם לשיזוף במיטות שיזוף ביתיות.

מערכת חיסונית מוחלשת

אם המערכת החיסונית שלכם הוחלשה או דוכאה, אתם בסיכוי גבוה יותר ללקות בקרצינומה של תאי הקשקש מאשר אנשים בעלי מערכת חיסונית בריאה. הדבר כולל אנשים שבשל מצבם הרפואי התפקוד של המערכת החיסונית יורד כגון באיידס, אנשים המקבלים טיפול כימותרפי לסרטן ואנשים המשתמשים בתרופות אימוניות מדכאות מערכת חיסונית לטיפול במחלות אוטואימוניות. עבור מי שעבר השתל איברים ונוטל תרופות לדיכוי המערכת החיסונית לצורך מניעת דחיית האיבר המושתל, סיכון גדל בצורה דרמטית: לאנשים שעברו השתלת אברים קיים סיכון הגדול משמעותי לפתח SCC לעומת אנשים רגילים.

חשיפה ממושכת לשמש מחלישה אף היא את המערכת החיסונית ומעלה את הסיכון ללקות במחלה וסוגי סרטן עור אחרים אצל אנשים שאצלם המערכת החיסונית במצב מוחלש.

היסטוריה של סרטן עור

אם לקיתם בעבר בקרצינומה של תאי הקשקש, קיים סיכוי גבוה שהמחלה תחזור בשלב כלשהו. כמו כן אתם בסיכון מוגבר לפתח סוג אחר של קרצינומה של תאים הקשקש ((SCC או קרצינומה של תאי הבסיס (BCC), מכיוון שקרינת השמש הינה הגורם המרכזי להיווצרות שני סוגי סרטן אלו. אם הייתם חולים בעבר בקרצינומה של תאי הבסיס (BCC), אתם בסיכוי מוגדל לפתח בשלב כלשהו קרצינומה של תאים הקשקש.

גיל מעל 50

הסיכון ללקות המחלה עולה ככל שמזדקנים ביותר בקרב בני מעל גיל 50. ככל שאתם חיים יותר, כך אתם סובלים במצטבר מיותר חשיפה ונזקים כתוצאה מקרינת השמש. עם זאת, קרצינומה של תאים הקשקש מתרחשת גם אצל צעירים במיוחד אצל כאלו ששהו זמן רב בשמש או כאלו המשתמשים במיטות שיזוף ביתיות.

גוון עור בהיר

למרות שאנשים עם כל סוגי וגווני עור יכולים לפתח קרצינומה של תאי הקשקש, אנשים עם גוון עור בהיר במיוחד כאלו עם שיער בלונדיני וג'ינג'י ועיניים ירוקות או כחולות או בעלי עור עם הרבה נמשים או שנשרף בקלות בשמש, הינם בעלי סיכון מוגבר ללקות במחלה.

הסיכון ללקות בסרטן העור קיים גם אצל אנשים בעלי גוון עור כהה ולכן חשוב להישמר מקרינת השמש.

למידע נוסף על הקשר בין צבע העור לסיכון על לסרטן העור לחצו על הקישור.

מין

תדירות מקרי ה-SCC הינה כמעט כפולה אצל גברים מאשר אצל נשים. הדבר קשור כנראה לרמת חשיפה גבוהה יותר לקרינת השמש אצל גברים מאשר אצל נשים.

מצבים של רגישות לחשיפה לשמש

אנשים עם xeroderma pigmentosum הפרעה נדירה שבה יורדת יכולת העור לתקן נזקי DNA הנגרמים על ידי קרינת השמש או מצבים אחרים של רגישות לאור הינם בעלי סיכון מוגבר לנזקי עור המובילים לקרצינומה ולסוגי סרטן עור אחרים.

גידולים קודמים או טרום סרטניים

מספר גידולים טרום-סרטניים הנוצרים כתוצאה מנזקי קרינת השמש , מקושרים לקרצינומה של תאים  הקשקש.

אקטיניק קרטוזיס (Actinic Keratosis)

כ 40-60%- אחוזים של מקרי הקרצינומה של תאי הקשקש מתחילים מהזנחה וחוסר טיפול בנגע טרום סרטני הנקרא אקטיניק קרטוזיס. 2 עד 10 אחוזים מגידולים אלו שאינם מטופלים, מתפתחים לקרצינומה של תאי הקשקש, לעיתים במהירות רבה בתוך פרק זמן של פחות משנתיים. קראו עוד על אקטיניק קרטוזיס בקישור זה ומדוע עליכם לטפל בנגעים אלו לפני שיהפכו היות חמורים ומסוכנים יותר.

אקטיניק צ'ליטיס  (Actinic Cheilitis)

צורה של אקטיניק קרטוזיס המופיעה בדרך כלל על השפתיים, לשון לחיים או מקומות אחרים בתוך הפה  גורמת להם להפוך ליבשים, סדוקים ומצולקים בצבע חיוור או לבן. אם אינה מטופלת כראוי ובזמן, נגע זה עשוי להתפתח לצורה פולשנית של קרצינומה של תאי הקשקש.

לאוקופלקיה (Leukoplakia)

הגידול מופיע בצורה של טלאים לבנים על השפתיים, לשון, לחיים או מקומות אחרים בחלל הפה והינם בלי פוטנציאל להתפתח לקרצינומה של תאי הקשקש (SCC). הם עלולים להגרם כתוצאה מגירוי כרוני כגון צריכה קבועה של אלכוהול או עישון ושימוש בטבק או קצוות חדים של השיניים. הגידול על השפתיים נגרם בעיקר מחשיפה לשמש.

מחלת בואן (Bowe disease)

מחלת בואן (הידועה גם כקרצינומה מקומית של תאי הקשקש) נחשבת כגידול מוקדם טרום-סרטני של קרצינומה של תאים הקשקש. הגידול מופיע בחלק מחוספס בעור שאינו נרפא בצבע אדום-חום ודומה לתופעות של אקזמה. אם אינו מטופל, הגידול עשוי לחדור עמוק יותר לתוך העור ולהפוך לקרצינומה פולשנית. מחלת בואן על גבי העור נגרמת בדרך כלל מחשיפה לשמש אך קרינה, חומרים כימיים קרצינוגניים כגון ארסן, גורמים גנטיים וטראומה רפואית יכולים גם הם לשחק תפקיד בהיווצרות הגידולים.

ווירוס הפפילומה (HPV)

וירוס הפפילומה העשוי להתפרץ על רקמות ריריות באף ובפה כמו גם על העור, מתועד כאחד הגורמים למחלת בואן באברי המין.

איך להקטין את הסיכון ל- SCC

כדי להקטין את הסיכון לסרטן העור – מומלץ להגביל את החשיפה לשמש וכן לבצע אחת לחודש בדיקה עצמית של העור ואחת לשנה בדיקה אצל רופא עור.

עו"ד עמוס כהן

עו"ד עמוס כהן

לבדיקת זכאותכם לפיצוי עקב סרטן העור -השאירו פרטים: