טיפולים לסרטן העור

שיתוף ב facebook
שתפו בפייסבוק
שיתוף ב twitter
 
שיתוף ב whatsapp
 
שיתוף ב email
 
שיתוף ב linkedin
 
שיתוף ב print
Print

תקציר טיפולים

התקציר שהוכן מאפשר לכם לקבל מידע מפורט על הטיפולים בסרטן העור וטיפולים מקדימים בהם משתמשים הרופאים לעיתים קרובות. סוגי סרטן העור כוללים קרצינומה של תאי בסיס, קרצינומה של תאים קשקשיים ומלנומה כמו גם מצבים טרום סרטניים העשויים להוביל למצב סרטני כמו קרן עור אקטינית ושומות לא אופייניות.

התקציר מחולק לשני חלקים:

תרופות: טיפולים נקודתיים ותרופות הניתנות בזריקות, אינפוזיה או נלקחות דרך הפה.

נהלים רפואיים: ניתוחים, טיפולים מבוססי לייזר ואור וטיפולי הקרנות.

נהלים

קילוף כימי

בכדי לתקן נזקי עור על פני השטח, הרופא המטפל מיישם חומצה טריכלורו אצטית ו / או כימיקלים דומים על פני העור, הגורמים לשכבת העור העליונה להתקלף. שכבת עור חדשה גודלת בדרך כלל בתוך מספר שבועות. שיטה זאת דורשת לעיתים הרדמה מקומית. הטיפול עשוי לגרום לגירוי זמני ושינוי צבע העור.

ניתוחים קריוגניים

בניתוחים קריוגניים ("קריו" משמעותו קור) המיועדים בדרך כלל לטיפול בקרן עור אקטינית (נגע עור טרום-סרטני), רופא העור מרסס או מורח באמצעות התקן עם צמר גפן, חנקן נוזלי על הנגע. פעולה זאת מקפיאה את הרקמה ללא צורך בביצוע חיתוך. הטיפול עשוי לגרום לתחושת דקירה עדינה אך בדרך כלל אין צורך בהרדמה מקומית. לאחר הטיפול, הנגע והעור הקפוא שסביבו נוטים להפוך ליבלת או להתפרק וליפול. אדמומיות ונפיחות מקומית עשויות להופיע. טיפול קריוגני עשוי לגרום לאובדן פיגמנטים באזור המטופל.

טיפול קריוגני יעיל במיוחד כאשר נדרש טיפול במספר קטן של נגעים טרום סרטניים. נעשה שימוש בסוג טיפול זה גם בקרצינומה על פני העור של תאים בזליים ולעיתים נדירות יותר, קרצינומה של תאים קשקשיים על פני העור.

קרצוף וייבוש חשמלי

שימוש בטכניקה זאת אפשרי עבור קרן עור אקטינית (נגע עור טרום סרטני) ועבור מספר סוגי סרטן העור. תחת הרדמה מקומית, הרופא המטפל מקרצף חלק מהנגע עם מגרדת. כלי בעל קצה מעוגל וחד. לאחר מכן הרופא משתמש בייבוש חשמלי הצורב את האזור באמצעות חום או חומר כימי בכדי לעצור את הדימום ולהרוס שאריות של תאים חריגים שלא הוסרו על ידי המגרדת. בטיפול בסרטן עור, הרופא עשוי לחזור על הליך זה פעמיים באותו הטיפול.

בעוד קרצוף וייבוש חשמלי יכולים להיות בשימוש עבור קרן עור אקטינית כמו גם עבור מספר סוגים של קרצינומה של תאים בסיס ותאים קשקשיים על פני העור, היא אינה מומלצת בדרך כלל עבור הסוגים הנרחבים או האלימים יותר של קרצינומה של תאי בסיס או קשקשיים או עבור נגעי עור הנמצאים על הפנים. האזור המטופל עשוי להישאר חסר פיגמנטים לתמיד.

ניתוח מעורר

בשימוש באזמל, הרופא המטפל מסיר את כל הגידול הסרטני  כולל האזור המקיף אותו שאמור להיות רקמת עור בריאה וזאת כמרווח ביטחון ושולח דגימה למעבדה בכדי לוודא שהשוליים נקיים מסרטן. בהתאם לגודל ולמיקום, הפצע יכול להישאר פתוח לצורך ההחלמה או שהרופא מחליט לסגור אותו באמצעות תפרים. אם המעבדה מוצאת עדות לסרטן עור מעבר לגבולות הביטחון של החיתוך, החולה יצטרך לחזור לניתוח נוסף.

ניתוח כריתה יכול לשמש לטיפול בקרצינומה של תאי בסיס ושל תאים קשקשיים כמו גם בסוגי מלנומה. עבור גידולים שהתגלו בשלב מוקדם ועדיין לא הוציאו גרורות מעבר לגידול עצמו, ניתוח מסוג זה הוא ברוב המקרים הטיפול היחידי הנדרש.

ניתוח לייזר

רופא העור משתמש בקרן אור באורך גל ספציפי בכדי להרוס נגעים טרום סרטניים כמו גם כמה סוגי סרטן על פני העור. חלק מהלייזרים מאדים את סרטן העור בעוד שאחרים הופכים את קרן העור לחום המשמיד את הגידול. לייזרים קוטעים (כמו לייזר CO2) נותנים למנתח שליטה טובה בעומק הרקמה המוסרת ללא גרימת דימומים. הרופא עשוי להוריד את השכבה החיצונית של העור ו / או כמות שונה של רקמות עמוקות יותר, כך שנדרשת הרדמה מקומית. הסיכונים בהיווצרות צלקת או אובדן פיגמנטים באזור הניתוח הינם מעט גבוהים יותר מאשר בטכניקות האחרות.

ניתוחי לייזר יעילים להסרת נגעים טרום סרטניים כמו קרן עור אקטינית משטח הפנים או הגולגולת כמו גם מהשפתיים. טכניקה זאת יכולה לשמש גם לטיפול בקרצינומה של תאי בסיס על פני העור ובמקרים נדירים גם בקרצינומה של תאים קשקשיים על פני העור. בנוסף, סוג ניתוח זה יכול לשמש כטיפול נוסף כאשר תרופות נקודתיות או טכניקות אחרות לא מצליחות.

ניתוח מיקרוגרפי בשיטת Mohs

ניתוחי Mohs הפכו לטיפול המוביל בקרצינומה של תאי בסיס או קשקשיים. הטכנולוגיה הינה בעלת ערך במיוחד  באזורי הפנים בהם שימור של הרקמות הבריאות הינו חיוני לתפקוד ולנראות של המטופל. הטיפול מיושם גם עבור קרצינומה של תאי בסיס וקשקשיים שהתפרצה מחדש לאחר הטיפולים הסטנדרטיים. ניתוח Mohs יכול למקד ולהסיר שלוחות מיקרוסקופיות או "שורשים" של הסרטן. ומכיוון שבקרצינומה של תאים קשקשיים קיים סיכון רב יותר של התפשטות וגרורות מאשר בקרצינומה של תאי בסיס, הסרה מיקרוסקופית מושלמת של הרקמות הנגועות הינה חשובה ביותר.

פרוצדורת ניתוח Mohs מבוצעת בשלבים, כאשר כל שכבת רקמה מוסרת, נבדקת תחת המיקרוסקופ במעבדה הממוקמת באזור הניתוח ובמהלך הניתוח, בעוד המטופל ממתין. פרוצדורה זאת שונה מכריתה רגילה שבה המנתח סוגר את הפצע לאחר הסרת הגידול ומאפשר לחולה לשוב לביתו  תוך שהוא שולח את הרקמה שהוצאה למעבדה לבדיקה.

לאחר מתן הרדמה מקומית, המנתח מסיר בשלב ראשון את הגידול הגלוי לעין ואזור נוסף סביב הגידול שאמור להיות בריא. לאחר שהפצע נחבש, החולה ממתין.

המנתח מקודד באמצעות צבעים את הרקמה שהוצאה ומצייר מפה היוצרת קורלציה בין הרקמה לבין אתר הניתוח על פני או גוף המטופל. לאחר מכן הטכנאי מעבד את הרקמה במעבדה על ידי הקפאת הרקמה, חיתוך אופקי שלה לשכבות דקות והנחת השכבות על צלוחיות. מקטעים אלו המיצגים את גבולות הרקמה מוכתמים בכימיקלים מיוחדים המסייעים לזהות רקמה סרטנית. מנתח ה Mohs בוחן רקמות אלו תחת המיקרוסקופ, אם המנתח מוצא עקבות של תאים סרטניים, הוא ממקד את המקומות הללו על המפה. המטופל נקרא חזרה לחדר הטיפולים. המנתח מסיר כעת עוד רקמה, בדיוק במקום בו אותרו התאים הסרטניים שנותרו.

צוות הטיפול ממשיך בפרוצדורה זאת עד שמקום הניתוח אינו מכיל יותר עקבות מיקרוסקופיים של תאים סרטניים. אם נדרשים יותר משני סבבי ניתוח, כל התהליך יכול לארוך מספר שעות. בהתאם לגודל ולמיקום, הפצע יכול להישאר פתוח בכדי להבריא או שהמנתח סוגר אותו באמצעות תפרים. יכול להיות מצב בו יידרש שיקום האזור באמצעות השתלת עור מאזור אחר בגוף. במקרים מסוימים השחזור יבוצע על ידי מנתח פלסטי.

לטכניקה מדויקת זאת יש את אחוזי ההחלמה הגבוהים ביותר ואחוזי חזרת המחלה הנמוכים ביותר מבין כל סוגי הטיפול בסרטן העור תוך שמירה על כמות מרבית של רקמה בריאה והשארת צלקת מינימלית לאחר הניתוח.

למרות שזה זמן רב טכניקה זאת נחשבת לאפקטיבית ביותר לטיפול בקרצינומה בזאלית וקשקשית, ניתוחי Mohs לא שמשו כמעט לטיפול במלנומה עד לאחרונה מכיוון שסוג זה של סרטן הינו קשה מאד לאבחנה על רקמות קפואות. אך ההתקדמות בתחום הרפואי משנה מצב זה וכמות הוכחות גדלה והולכת מראה כי פרוצדורת Mohs הינה בטוחה ואפקטיבית עבור מלנומה פולשנית ורגילה. השימוש בפרוצדורת Mohs לטיפול בכל סוגי סרטן העור דורשת התמחות מיוחדת.

טיפול פוטודינאמי

בכדי להשמיד גידולים סרטניים ונגעים טרום סרטניים, רופא העור מיישם באזור חומר ייחודי  ההופך את הנגעים והאזורים סביבם לרגישים לאור. המטופל ממתין כשעה עד לספיגת החומר בעור. רופא העור משתמש באור חזק בצבע כחול או אדום או בלייזר  (או לפעמים באור שמש טבעי מבוקר) בכדי לשפעל את החומר באזורים אלו. הדבר גורם להריסה סלקטיבית של הנגעים תוך גרימת נזק מזערי לרקמות הבריאות מסביב. כתוצאה מטיפול זה עלולות להופיע תופעות של אדמומיות, נפיחות, כאב, קילופי עור ושלפוחיות. לאחר הטיפול, על המטופלים להימנע לחלוטין ממגע עם אור השמש במשך לפחות 48 שעות שכן קרינת ה UV עשויה להפעיל את החומר באור ולגרום לכוויות חמורות.

טיפול פוטודינאמי מאושר על ידי ה FDA לטיפול בנגעים טרום סרטניים הנקראים קרן עור אקטינית והוא יעיל במיוחד כנגד התפשטות של נגעים אלו על הפנים והגולגולת. נעשה שימוש בטכנולוגיה זאת לעיתים בקרצינומה על פני שטח העור של תאי בסיס ותאים קשקשיים.

טיפול בהקרנה

הקרנה, כיוון של קרני X באנרגיה נמוכה בכדי להרוס את הגידול, משמשת לעיתים לטיפול בקרצינומה של תאי בסיס או קשקשיים שקשה לטיפול כירורגי ועבור חולים זקנים או במצב בריאותי לא תקין. הטכנולוגיה דורשת ביצוע של מספר טיפולים במשך כמה שבועות או טיפולים יומיים במשך חודש. שיעורי ההבראה הינם בסביבות 90 אחוזים. למרות שהטיפול בהקרנה אינו פוגע כמעט ברקמות הסמוכות הבריאות הוא עשוי לגרום לבעיות קוסמטיות ארוכות טווח כמו גם תופעות לוואי כתוצאה מהקרינה.

תרופות

5-fluorouracil (Carac, Efudex, Fluoroplex, Tolak)

קרם או תמיסת 5- פלואורוראסיל (5-FU), כימותרפיה מקומית הינה אחת הטיפולים הנפוצים ביותר לקרן עור אקטינית, נגע העור הטרום סרטני הנפוץ ביותר. היא יעילה במיוחד ל"טיפולי שטח". טיפול באזורי עור עם נגעים מרובים. קרם Efudex הינו מאושר בנוסף על ידי ה FDA לטיפול בקרצינומה של תאי בסיס עם אחוזי ריפוי של 80-90. התרופה משמשת לעיתים גם לטיפול בקרצינומה של תאים קשקשיים על פני העור.

מורחים את התרופה בעדינות על ומסביב לנגע פעם או פעמיים ביום למשך שבועיים עד ארבעה שבועות. תופעות לוואי כוללות אדמומיות, נפיחויות ויובש, אך לרוב האנשים היתרונות הרפואיים שווים את אי הנוחות הזמנית. ה 5-FU יכולה לטפל בנגעים נראים לעיין או נסתרים עם סיכון נמוך ביותר להשארת צלקת. התרופה זמינה בריכוזים של 0.5 עד 5 אחוז.

Avelumab (Bavencio)

שימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים ממערכת החיסון הטבעית או על ידי הרכשת חלבונים המדכאים פונקציות של המערכת החיסונית, אימונותרפיה מגבירה את יכולות המערכת החיסונית להילחם במחלות. התרופה Avelumab (Bavencio) שאושרה על ידי ה FDA ב 2017 לטיפול בסוג נדיר של סרן העור בשם קרצינומה של תאי מרקל, הינה טיפול חסימתי נקודתי המוזרק דרך הווריד. תרופה זאת חוסמת סוג מסוים של מולקולות המעכבות או "בודקות" ייצור של תאי T בכדי למנוע ראקציות אוטואימוניות דלקתיות נרחבות ומסוכנות תחת תנאים רגילים. תאים סרטניים יכולים לשמור על נקודות בדיקה אלו פעילות ועל ידי כך למנוע את השחרור של תאי T שיילחמו בסרטן, אך טיפולים החוסמים נקודות בדיקה אלו יכולים לעכב אותן ולגרום לשחרור של תאי T.

התרופה חוסמת נקודת בדיקה הנקראת programmed death-ligand (PD-Li) , מולקולה נקשרת למולקולה אחרת הנקראת PD-1 (programmed death-1) על תאים בגידול סרטני. ביחד יוצרות שתי מולקולות אלו קומפלקס המונע את השפעול של תאי T. על ידי חסימה של מולקולת PD-L1 התרופה מונעת ממנה להקשר למולקולת PD-1 ובכך מאפשר שחרור של כמויות מסיביות של תאי T להילחם בתאים סרטניים של הקרצינומה הגרורתית. זוהי התרופה הראשונה שאושרה עבור קרצינומה גרורתית וכיום הינה אחת משני הטיפולים היחידים הזמינים, יחד עם תרופת מעכב נקודות הבדיקה pembrolizumab (Keytruda) החוסמת את מולקולת ה PD-1.

Avelumab מאושרת לטיפול בבוגרים וילדים החל מגיל 12 ומעלה הלוקים בקרצינומה גרורתית של תאים קשקשיים. אישור התרופה מבוסס על ניסויים קליניים  שבהם 33 אחוזים מהמטופלים חוו הצטמקות או חיסול מלא של הגידולים. התגובה החזיקה מעמד במשך יותר משישה חודשים אצל 86 אחוזים מהמטופלים שהגיבו לתרופה ויותר מ 12 חודשים אצל 45 אחוזים מהמטופלים שהגיבו לתרופה.

Cemiplimab-rwlc (Libtayo)

 שימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים ממערכת החיסון הטבעית או על ידי הרכשת חלבונים המדכאים פונקציות של המערכת החיסונית, אימונותרפיה מגבירה את יכולות המערכת החיסונית להילחם במחלות. התרופה שאושרה על ידי ה FDA ב 2018, הינה טיפול חסימה של נקודות בדיקה המוזרק דרך הווריד. תרופות אלו הביאו לקידום ענק בטיפול בסוגי מלנומה במצב מתקדם ובסוגים אחרים של סרטן העור. Cemiplimab הינה הטיפול הראשון מסוגו לחסימת נקודות בדיקה, למעשה , הטיפול הראשון מכל סוג שהוא. התרופה אושרה בארה"ב לטיפול בקרצינומה של תאים קשקשיים של העור על ידי חסימת קולטן חלבון בשם PD-1 (programmed death 1) אשר תחת תנאים נורמליים משאיר את המערכת החיסונית תחת בקרה, התרופה מאפשרת שחרור כמויות מסיביות של תאי T להילחם בתאים הסרטניים.

התרופה אושרה עבור חולים בקרצינומה קשקשית גרורתית ועבור חולים שהטיפולים המסורתיים כגון ניתוחים או הקרנות לא סייעו לטיפול במחלה. האישור התבסס על מידע משולב  ממחקרים בשלב 1 ושלב 2  שהראו שמתוך 108 חולים, יותר מ 47 אחוזים הגיבו לתרופה בעוד 4 אחוזים הגיעו להחלמה מלאה מהמחלה. מספר חולים שעבורם כשלו כל הטיפולים האחרים הגיעו למצב של החלמה מלאה כתוצאה מהתרופה, כולל חולה אחד שהסרטן שבו לקה שלח גרורות למוח. רק אצל שלושה מהנבחנים אובחנה המשך התקדמות של המחלה.

Cubimetinib – Vemurafenib (Cotellic – Zelboraf) – שילוב

שילוב של שתי התרופות הנלקחות דרך הפה הינו סוג טיפול הידוע כטיפול ממוקד מטרה אשר יחד עם הטיפולים האימוניים  יצר התקדמות עצומה בטיפול במלנומה מתקדמת. לחולים בעלי מלנומה בשלב 4, תרופות ממוקדות אלו הינן עבור חולים הנושאים את הגן נושא הסרטן BRAF. בערך חצי מכל החולים במלנומה נושאים גן פגום זה. באופן נורמלי גן ה BRAF שולט בקצב גידול תאי העור אך הגרסה הפגומה של הגן נתקעת במצב הפעלה מתמיד המוביל לגידול לא מבוקר של תאים סרטניים.

ה FDA אישר את קומבינציית התרופות הזאת ב 2015 לחולים עם מלנומה גרורתית או בשלב 4. צמד התרופות הללו חוסמות חלבון בשם MEK. החולים הנוטלים קומפלקס זה של תרופות dabrafenib-trametinib ו encorafenib-binimetinib זוכים לקצב התקדמות איטי יותר של המחלה  ותוחלת החיים שלהם ארוכה יותר בממוצע מאלו הנוטלים את אחת התרופות בלבד ולא את הקומבינציה של שתיהן. Cobimetinob נלקחת רק בשילוב עם vemurafenib ולא לבדה. באופן כללי התרופות המשולבות ממוקדות המטרה  נוחלות הצלחה בסדר גודל כזה שהן החליפו תרופות לטיפול בודד בחלבון או בגן בלבד והן מובילות כיום בתחום הטיפול הרפואי.

תופעת הלוואי הידועה ביותר של תרופות אלו  והשילוב ביניהן הינה היווצרות של סרטן עור שאינו מלנומה, במיוחד קרצינומה של תאים קשקשיים. התופעות ברובן קטנות או על פני העור וניתנות לטיפול בצורה אפקטיבית. תופעות לוואי אלו קורות בתדירות קטנה יותר  בשימוש בשילובי התרופות מאשר בשימוש בתרופות הבודדות.

Dabrafenib (Tafinlar)

התרופה הנלקחת דרך הפה הינה אחת מקבוצת התרופות הידועות על ידי מטפלי מטרה ככאלו שיחד עם הטיפולים האימוניים  יצרו התקדמות משמעותית בטיפול במלנומה בשלבים מתקדמים. עבור חולים בשלב 4  הטיפולים הממוקדים הינם עבור אלו הנושאים את הגרסה הפגומה ומייצרת הסרטן של גן ה BRAF. בערך כחצי מכל החולים במלנומה נושאים גן זה. באופן נורמלי גן ה BRAF שולט בקצב גידול תאי העור אך הגרסה הפגומה של הגן נתקעת במצב הפעלה מתמיד המוביל לגידול לא מבוקר של תאים סרטניים.

 ה FDA אישר תרופה זאת המעכבת את פעילות גן ה BRAF ב 2013. התרופה, כמו קודמתה vemurafenib חוסמת את חלבון ה BRAF ו"מכבה" גידול תאים סרטניים אצל חולים רבים למשך חודשים ואף שנים. ובנוסף מגדילה את פרק הזמן שבו המחלה מתחילה להתפשט שוב. אצל רוב החולים המלנומה מפתחת בסופו של דבר עמידות לתרופה והמחלה מתחילה להתפשט שוב. תרופות כגון trmetinib, cobimetinib, binimetinib המכוונות לאנזים בשם MEK מעכבות עוד יותר את התקדמות המחלה ותרופות המשולבות יחד עם dabrafenib, vemurafenib, encorafenib משפרות את התוצאות עוד יותר. באופן כללי התרופות המשולבות ממוקדות המטרה  נוחלות הצלחה בסדר גודל כזה שהן החליפו תרופות לטיפול בודד בחלבון או בגן בלבד והן מובילות היום בתחום הטיפול הרפואי.

תופעת הלוואי הידועה ביותר של תרופות אלו  והשילוב ביניהן הינה היווצרות של סרטן עור שאינו מלנומה, במיוחד קרצינומה של תאים קשקשיים. התופעות ברובן קטנות או שטחיות וניתנות לטיפול בצורה אפקטיבית. תופעות לוואי אלו קורות בתדירות קטנה יותר  בשימוש בשילובי התרופות מאשר בשימוש בתרופות הבודדות.

Dabrafenib-Trametinib (Tafinlar-Mekinist) – שילוב

שילוב של שתי תרופות הנלקחות דרך הפה הינו אחת מקבוצת התרופות הידועות על ידי מטפלי מטרה ככאלו שיחד עם הטיפולים האימוניים  יצרו התקדמות משמעותית בטיפול במלנומה בשלבים מתקדמים. עבור חולים בשלב 4  הטיפולים הממוקדים הינם עבור אלו הנושאים את הגרסה הפגומה ומייצרת הסרטן של גן ה BRAF. בערך כחצי מכל החולים במלנומה נושאים גן זה. באופן נורמלי גן ה BRAF שולט בקצב גידול תאי העור אך הגרסה הפגומה של הגן נתקעת במצב הפעלה מתמיד המוביל לגידול לא מבוקר של תאים סרטניים.

ב 2018, אישר ה FDA את השימוש בשילוב התרופות dabrafenib-trametinib  כטיפול עבור חולים בשלב 3 של מלנומה בעלי הגן BRAF  V6000K בעקבות תוצאות שהראו חיסול מוחלט של הגידול הראשוני. האישור התבסס על תוצאות של ניסוי COMBI-AD. הניסוי האקראי הראשון שנערך אי פעם על שילובי תרופות החוסמות חלבוני BRAF-MEK כטיפול עיקרי למלנומה. הניסוי פורסם במגזין New England Journal of Medicine . במחקר התגלה כי השילוב הוריד את הסיכון של חזרת המחלה או מוות ב 53 אחוזים בהשוואה לתרופת הפלאצבו אצל חולים בעלי מוטציית גן ה BRAF בעלי מלנומה בשלב 3. לאחר מעקב חציוני של 2.8 שנים היחס של חזרת המחלה לעומת אי חזרתה היה 38 אחוזים לעומת 53 אחוזים אצל נוטלי תרופת הפלאצבו. מידע מוקדם על הישרדות כוללת הראה כי 86 אחוזים מהחולים שקיבלו את שילוב התרופות היו עדיין בחיים לאחר 3 שנים לעומת 77 אחוזים שקיבלו את הפלאצבו.

טיפולים מסייעים הינן אסטרטגיות המעצימות את האפקטיביות של הטיפול העיקרי כגון ניתוח, כאשר המטרה הינה לדחות את חזרת המחלה ולהאריך את תוחלת החיים. התקווה הינה שעל ידי שימוש בתרופות אלו לפני הגעת הסרטן לשלב 4 שבו הוא מתפשט בכל הגוף, הן תבאנה לתועלת רבה יותר לחולים ותצלנה חיים רבים יותר.

תופעת הלוואי הידועה ביותר של תרופות אלו  והשילוב ביניהן הינה היווצרות של סרטן עור שאינו מלנומה, במיוחד קרצינומה של תאים קשקשיים. התופעות ברובן קטנות או שטחיות וניתנות לטיפול בצורה אפקטיבית. תופעות לוואי אלו קורות בתדירות קטנה יותר  בשימוש בשילובי התרופות מאשר בשימוש בתרופות הבודדות.

Diclofenac וחומצה היאלורונית (Breftovi-Mektovi)

ג'ל לשימוש מקומי זה משלב חומצה היאלורונית, כימיקל הנמצא באופן טבעי בגוף האדם יחד עם התרופה האנטי דלקתית נטולת הסטרואידים diclofenac, נמצא יעיל כנגד נגעים טרום סרטניים עבור מטופלים שעורם רגיש ל 5-fluorouracil. מחקר שבוצע לאחרונה הראה כי שימוש בג'ל בריכוז של 3 אחוז של התרופה פעמיים ביום הוריד משמעותיים נגעים טרום סרטניים אצל מטופלים שעברו השתלת אברים והינם חשופים במיוחד לנגעים טרום סרטניים וסרטן העור. בנוסף הג'ל מנע באופן יעיל קרצינומה פולשנית של תאים קשקשיים. הטיפול נמשך בדרך כלל שבועיים עד שלושה שבועות . תופעות הלוואי הנפוצות ביותר הינן פריחה, גירוד, עור יבש ומתקלף או גירויי ער אחרים ולפעמים נזלת וגירויים בקיבה. אלו סיכונים מזעריים לעומת הסיכון להצטלקות.

שילוב Encorafenib – Binimetinib (Braftovi-Mektovi)

שילוב של שתי תרופות הנלקחות דרך הפה ecorafenib (Braftovi) ו binimetinib (Mektovi) הינו אחת מקבוצת התרופות הידוע כטיפול מטרה שיחד עם הטיפולים האימוניים  יצרו התקדמות משמעותית בטיפול במלנומה בשלבים מתקדמים. עבור חולים בשלב 4  הטיפולים הממוקדים הינם ספציפית עבור אלו הנושאים את הגרסה הפגומה ומייצרת הסרטן של גן ה BRAF. בערך כחצי מכל החולים במלנומה נושאים גן זה. באופן נורמלי גן ה BRAF שולט בקצב גידול תאי העור אך הגרסה הפגומה של הגן נתקעת במצב הפעלה מתמיד המוביל לגידול לא מבוקר של תאים סרטניים.

ה FDA אישר שילוב תרופתי זה ב 2018 עבור חולים בשלב 4 הגרורתי של מלנומה המשלב את ה encorafenib החוסמת את חלבון ה BRAF. התרופות ניתנות רק בשילוב. השילוב התרופתי הזה הביא לכמה מהתוצאות הטובות ביותר שהושגו עבור חולים בשלב 4 של מלנומה כמו חולים שטופלו על ידי שני שילובי תרופות ממוקדי מטרה vemurafenib – cobimetinib ו dabrafenib – trametinib שילובים תרופתיים אלו מאפשרים התקדמות איטית יותר של המחלה ואחוזי החלמה והישרדות גבוהים יותר מאשר כל אחת מהתרופות לבדה. באופן כללי התרופות המשולבות ממוקדות המטרה  נוחלות הצלחה בסדר גודל כזה שהן החליפו תרופות לטיפול בודד בחלבון או בגן בלבד והן מובילות היום בתחום הטיפול הרפואי.

טיפול תרופתי משולב זה אושר על בסיס ניסויי COLUMBUS על חולים בשלב 3 של המחלה שהראו הכפלה של אחוזי הישרדות ללא המשך התפשטות המחלה לעומת הטיפול ב vemurafenib לבדה (14.9 חודשים לעומת 7.3 חודשים בהתאמה). תוצאות ראשוניות הראו גם הכפלה של אחוזי ההישרדות מהמחלה בהשוואה לטיפול ב vemurafenib לבדה (33.6 חודשים לעומת 16.9 חודשים). תקופת הזמן ללא התפשטות המחלה הייתה טובה מעט יותר עבור שילוב זה לעומת שילובי vemurafenib – cobimetinib ו dabrafenib – trametinib. בנוסף לכך זהו הטיפול ממוקד-מטרה הראשון להשיג ממוצע של למעלה מ 30 אחוזי הישרדות כוללת בניסויי שלב 3. תופעות הלוואי הנפוצות הינן תשישות, שלשולים, נזלת הקאות וכאבי בטן.

תופעת הלוואי הידועה ביותר של vemurafenib , dabrafenib , encorafenib  כמו גם הטיפולים המשולבים בתרופות אלו  והשילוב ביניהן הינה היווצרות של סרטן עור שאינו מלנומה, במיוחד קרצינומה של תאים קשקשיים. התופעות ברובן קטנות או שטחיות וניתנות לטיפול בצורה אפקטיבית. תופעות לוואי אלו קורות בתדירות קטנה יותר  בשימוש בשילובי התרופות מאשר בשימוש בתרופות הבודדות.

Imiquimod (Aldara, Zyclara)

הקרם לטיפול מקומי מעורר את המערכת החיסונית לייצר אינטרפרון, כימיקל התוקף תאים סרטניים וטרום סרטניים. הקרם יעיל במיוחד ל"טיפולי שטח". טיפול באזורים בעור עם מספר רב של נגעים. הקרם זמין במספר עוצמות ומיושם במשך 2-3 שבועות למשך מספר שבועות או חודשים לטיפול באנשים בעלי מספר רב של נגעי קרן אקטינית. טיפול אימוני זה מאושר גם הוא על ידי ה FDA לטיפול בקרצינומה של תאי בסיס על פני העור. היישום מבוצע על ידי שפשוף בעדינות על הגידול חמש פעמים בשבוע במשך שישה שבועות או יותר, עם אחוזי החלמה הנעים בין 80 ל 90 אחוזים. התרופה ניתנת לשימוש ללא תווית (ללא אישור FDA) לטיפול במספר סוגים של קרצינומה של תאים קשקשיים על פני העור. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר הינן פריחה, גירוד, עור יבש ומתקלף או גירויי ער אחרים ולפעמים נזלת וגירויים בקיבה. אלו סיכונים מזעריים לעומת האפשרות לצילוק.

Ingenol mebutate (Picato)

ג'ל זה שאושר על ידי ה FDA ב 2012 הינו הטיפול המקומי הראשון עבור הנגע הטרום סרטני של קרן אקטינית ואפקטיבי תוך יומיים שלושה מהתחלת היישום. הוא זמין בחוזק מסוים עבור הפנים והקרקפת ובעוצמה אחרת לטיפול בשאר הגוף. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר הינן פריחה, גירוד, עור יבש ומתקלף או גירויי ער אחרים ולפעמים נזלת וגירויים בקיבה. התרופה עשויה לגרום לתגובות כואבות בימים הראשונים של הטיפול אך אלו סיכונים מזעריים לעומת הסיכון מהצטלקות.

Interferon alfa-2b (Intron A)

על ידי השימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים השייכים למערכת החיסונית או על ידי עיכוב חלבונים החוסמים פעילות אימונית, הטיפולים האימוניים מגבירים את יכולת המערכת החיסונית להתמודד עם מחלות.  צורה ישנה יותר זאת של טיפול אימוני המשמשת כטיפול מסייע ומוזרקת לווריד או בזריקה תת עורית הינה טיפול מסייע לחולים בסיכון גבוה בשלבים 2 ו 3 של מלנומה ומסייעת למנוע את התפשטות המחלה. התרופה המופקת באופן סינטטי מהאינטרפרון הנמצא במערכת החיסונית נמצאה כמאפשרת פרקי זמן גדולים יותר לחולים בין חזרות של הסרטן. יכולתה להאריך את תוחלת החיים של חולי הסרטן נתונה עדיין בספק בשל תוצאות שונות בין מחקר למחקר.

התרופה משמשת פחות כיום כתרופה מובילה בשל ההצלחה של טיפולים אימוניים וטיפולים ממוקדי מטרה חדשניים יותר. עם זאת התרופה משמשת לעיתים כטיפול משלים או טיפול מעקב לאחר מתן הטיפולים המתקדמים יותר.

טיפולים מסייעים הינם אסטרטגיה רפואית המגבירה את האפקטיביות של הטיפולים הראשוניים כגון ניתוחים כאשר מטרתם הינה לעכב את חזרת המחלה והארכת תוחלת החיים של החולים. התקווה הינה ששימוש בתרופה זאת לפני הגעת הסרטן לשלב 4 כאשר הוא שולח גרורות בכל הגוף יביא לתועלת רבה יותר למטופלים ויציל יותר חיים.

Interleukin-2 (Proleukin/aldesleukin)

על ידי השימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים השייכים למערכת החיסונית או על ידי עיכוב חלבונים החוסמים פעילות אימונית, הטיפולים האימוניים מגבירים את יכולת המערכת החיסונית להתמודד עם מחלות.  צורה ישנה יותר זאת של טיפול אימוני המוזרקת לווריד או בזריקה תת עורית הינה הטיפול האימוני הראשון שאושר על ידי ה FDA לטיפול בחולים בשלב 4 של מלנומה גרורתית ונמצאה כמסייעת למנוע את התפשטות המחלה ולהגדיל את ההישרדות אצל חולים מסוימים כאשר נמצא כי 6 אחוזים מהחולים מגיעים לריפוי מלא. התרופה נמצאת בשימוש פחות כיום בשל ההצלחה של טיפולים ממוקדים ואימוניים חדשים יותר.

Ipilimunab (Yervoy)

על ידי השימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים השייכים למערכת החיסונית או על ידי עיכוב חלבונים החוסמים פעילות אימונית, הטיפולים האימוניים מגבירים את יכולת המערכת החיסונית להתמודד עם מחלות. תרופה זאת המוזרקת לווריד שאושרה על ידי ה FDA ב 2011 הינה הטיפול הראשון החוסם נקודות בדיקה  שאושר עבור חולים בשלב 4 במלנומה. על ידי חסימת החלבון CTLA-4 אשר בתנאים רגילים שומר את המערכת החיסונית תחת ריסון, התרופה משחררת גל של תאי T להילחם במלנומה. התרופה הגדילה באופן משמעותי את תוחלת החיים של מספר רב של מטופלים, כאשר חלק מהם נחשבים לכאלו שנרפאו לחלוטין. עם זאת התרופה עשויה ליצר תופעות לוואי חמורות הגורמות לצורך בהפסקת הטיפול אצל חלק מהמטופלים. התרופה כיום אינה תרופה מרכזית בטיפול במלנומה שלב 4 בשל תרופות החוסמות את רצפטור החלבון PD-1. עם זאת התרופה עדיין ניתנת בטיפול שגרתי בשלב 4 בשילוב עם nivolumab (Opdivo) ותרופות חוסמות PD-1.

ב 2015 ה FDA אישר שימוש בתרופה לטיפול בחולים בשלב 3 של מלנומה, במיוחד כאלו עם שומות גרורתיות שהגידולים הראשוניים הוסרו אצלם לחלוטין. עבור חולים אלו אושרה התרופה כטיפול מסיע, המגדיל את האפקטיביות של הטיפול הראשוני כגון ניתוח במטרה לעכב את חזרת המחלה  ולהגדיל את ההישרדות הכוללת של המטופלים. התקווה הינה ששימוש בתרופה זאת לפני הגעת הסרטן לשלב 4 כאשר הוא שולח גרורות בכל הגוף יביא לתועלת רבה יותר למטופלים ויציל יותר חיים.

עם זאת ב 2017 nivolumab אושרה גם עבור חולים בשלב 3 כשהיא מחליפה את ה ipilimumab כטיפול מסייע  בשל התוצאות העדיפות שלה ורמת הרעילות הנמוכה יותר שלה. ב 2019 התרופה pembrolizumab (Keytruda) תרופה חוסמת PD-1  נוספת אושרה גם היא לטיפול בחולים במלנומה בשלב 3 כאשר גם תרופה זאת נמצאה עדיפה על  ipilimumab לטיפול מסייע בשל התוצאות העדיפות שלה ורמת הרעילות הנמוכה יותר שלה.

Nivolumab (Opdivo)

על ידי השימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים השייכים למערכת החיסונית או על ידי עיכוב חלבונים החוסמים פעילות אימונית, הטיפולים האימוניים מגבירים את יכולת המערכת החיסונית להתמודד עם מחלות. ב 2014 ה FDA אישר שני טיפולים המוזרקים לווריד  עבור חולים בשלב 4 של המחלה, nivolu,ab (Opdivo) ו pembrolizumab (Keytruda). טיפולים חוסמי נקודות בדיקה אלו הביאו להצלחה חסרת תקדים בטיפול במלנומה בשלבים מתקדמים על ידי חסימת החלבון PD-1 אשר תחת תנאים נורמליים  מסייע לשמור את המערכת החיסונית תחות בקרה. תרופות אלו מביאות לשחרור מסיבי של תאי T הנלחמים במלנומה.

ה FDA אישר שתי תרופות אלו כתרופות מובילות כאשר המשמעות הינה שניתן להשתמש בהם לפני כל טיפול אחר עבור חולים בשלב 4 של המחלה. מחקרים הראו ששילוב של שתי תרופות אלו בטוח יותר לשימוש מאשר בתרופה האימונית חוסמת נקודות בקרה ipilimumab והינו בעל מספר נמוך יותר של תופעות לוואי חמורות ואפקטיבי באופן משמעותי בטיפול במלנומה והארכת תוחלת החיים.

בדצמבר 2017 ובדצמבר 2019 ה FDA אישר את השימוש ב nivolumab וב pembrolizumab לטיפולים מסייעים – תרופות המעצימות את האפקט של טיפול ראשוני כגון ניתוח, עבור חולים בשלב 3 של המחלה עם שומות גרורתיות שהגידול הסרטני הראשוני הוסר אצלם לחלוטין.

המחקר שהוביל לאישור nivolumab כתרופה לטיפול מסייע הראה יותר מ 66 אחוזי החלמה מלאה בתוך 18 חודשים מהתחלת הטיפול בתרופה בהשוואה ל 58 אחוזים בטיפול בתרופה האימונולוגית חוסמת נקודות הבקרה ipilimumab. כמו כן הראה המחקר ירידה של 35 אחוזים בסיכויי חזרת המחלה או מוות בטיפול ב nivolumab בהשוואה ל ipilimumab. (בערך 14 אחוז מהמקרים לעומת 66 אחוזים) כתוצאה מכך, nivolumab (בשילוב עם pembrolizumab) החליפה את ה ipilimumab כטיפול עיקרי עבור מלנומה בשלב 3.

Nivolumab – ipilimumab (Opdivo – Yervoy))

על ידי השימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים השייכים למערכת החיסונית או על ידי עיכוב חלבונים החוסמים פעילות אימונית, הטיפולים האימוניים מגבירים את יכולת המערכת החיסונית להתמודד עם מחלות. ב 2015 ה FDA אישר את הטיפול בהזרקה לווריד בשילוב של  nivolumab (Opdivo) ו ipilimumab (Yervoy) עבור חולים בשלב 4 גרורתי של המחלה, שתי התרופות חוסמות נקודות בקרה אלו הביאו להצלחה חסרת תקדים בטיפול במלנומה בשלבים מתקדמים על ידי חסימת החלבון CTLA-4  על ידי ipilimumab והחלבון PD-1 על ידי nivolumab אשר תחת תנאים נורמליים  מסייעים לשמור את המערכת החיסונית תחות בקרה. על ידי חסימת רצפטורים אלו הטיפול המשולב מביא לשחרור מסיבי של תאי T הנלחמים במלנומה.

הטיפול אושר בהתבסס על תוצאות מחקרים שהראו ירידה משמעותית בהתקדמות המחלה בעקבות הטיפול בהשוואה ל ipilimumab לבדה. כ 50 אחוז מהחולים הגיבו לטיפול המשולב ורבים מהם הגיעו להחלמה מלאה. הטיפול המשולב הינו גם אפקטיבי במידה מסוימת מאשר הטיפול ב nivolumab לבדה. אם כי הינו בעל סיכון גבוה יותר לתופעות לוואי חמורות. האונקולוגים כיום מצליחים יותר ויותר בשליטה ובמניעה של תופעות הלואי לטיפולים. והחולים נדרשים להחליט יחד עם הרופא המטפל  האם לבצע את הטיפול בתרופה אחת או את הטיפול המשולב. Pembrolizumab שהינה תרופה נוספת החוסמת את החלבון PD-1 הינה אופציה תרופתית מובילה נוספת בהשוואה לטיפול ב Nivolumab לבדה.

קודם לכן הטיפול המשולב nivolumab – ipilimumab יכול היה להתבצע רק לאחר הטיפול ב ipilimumab לבדה או אם הטיפול הממוקד לא הצליח. אך ב 2016 ה FDA אישר את השילוב nivolumab – ipilimumab כטיפול מוביל עבור חולים בשלב 4 של המחלה, המשמעות הינה שניתן לבצע כיום טיפול משולב זה לפני כל טיפול אחר.

Pegylated Interferon alfa-2b (Peginton, Sylatron)

על ידי השימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים השייכים למערכת החיסונית או על ידי עיכוב חלבונים החוסמים פעילות אימונית, הטיפולים האימוניים מגבירים את יכולת המערכת החיסונית להתמודד עם מחלות. ב 2011 ה FDA אישר את הטיפול בהזרקה במינון גבוה של וריאציה של אינטרפרון alfa-2b המופקת מהאינטרפרון הטבעי הנמצא במערכת החיסונית, כטיפול מסייע לחולים בשלב 3  של מלנומה. דרך פגילציה, התהליך של צימוד מולקולות פוליאתילן גליקול (או הלחמה שלהן) לכלי תרפואוטי, תרופה זאת יכולה להעניק למטופלים תקופה ארוכה יותר לפני חזרת המחלה מאשר בטיפול באינטרפרון alfa-2b לבדו. עם זאת, כמו התרופה הקודמת, היעילות של אינטרפרון שעבר פגילציה לא הוכחה חד משמעית כמאריכה את תוחלת החיים. היא נחשבת כתורפת קו- שני או טיפול משלים לטיפולים חוסמי נקודות הבקרה ולטיפולים הממוקדים.

טיפולים מסייעים הינם אסטרטגיה רפואית המגבירה את האפקטיביות של הטיפולים הראשוניים כגון ניתוחים כאשר מטרתם הינה לעכב את חזרת המחלה והארכת תוחלת החיים של החולים. התקווה הינה ששימוש בתרופה זאת לפני הגעת הסרטן לשלב 4 כאשר הוא שולח גרורות בכל הגוף יביא לתועלת רבה יותר למטופלים ויציל יותר חיים.

Pembrozilumab (Keytruda)

על ידי השימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים השייכים למערכת החיסונית או על ידי עיכוב חלבונים החוסמים פעילות אימונית, הטיפולים האימוניים מגבירים את יכולת המערכת החיסונית להתמודד עם מחלות. ב 2014 ה FDA אישר את הטיפול בהזרקה לווריד של  pembrzilumab (Keytruda) ו nivolumab (Opdivo), שתי התרופות חוסמות נקודות בקרה אלו הביאו להצלחה חסרת תקדים בטיפול במלנומה בשלבים מתקדמים על ידי חסימת החלבון PD-1 אשר תחת תנאים נורמליים  מסייע לשמור את המערכת החיסונית תחות בקרה. על ידי חסימת רצפטור זה הטיפול המשולב מביא לשחרור מסיבי של תאי T הנלחמים במלנומה.

ה FDA אישר את שתי התרופות כטיפול מוביל עבור מלנומה בשלב 4 והמשמעות הינה שניתן להשתמש בהן לפי כל טיפול אחר עבור חולים בשלב 4 של המחלה. המחקרים הראו ששתי התרופות הללו הינן בטוחות יותר לשימוש מאשר התרופה האימונולוגית חוסמת נקודות הבקרה ipilimumab ובעלות פחות תופעות לוואי חמורות והינן אפקטיביות יותר במידה משמעותית במלחמה במלנומה ובהארכת תוחלת החיים של המטופלים.

ב 2018 ה FDA הוציא אישור מואץ עבור pembrolizumab עבור טיפול במבוגרים וילדים הלוקים בקרצינומה של תאי מרקל מפותחת באופן מקומי או גרורתית, סוג נדיר ומסוכן של סרטן העור. ה FDA ביסס את אישורו על ניסויים קליניים שהתבצעו במספר מקומות  אצל 50 חולים בוגרים וילדים עם מחלה חוזרת או מתקדמת  שלא קיבלו טיפול שיטתי קודם. 56 אחוזים מהחולים הגיבו לתרופה ומתוכם 24 אחוזים הגיעו להחלמה מלאה. מתוך 28 האחוזים שהגיבו, ל 96 אחוזים הייתה תגובה שנמשכה למעלה משישה חודשים ול 54 אחוזים הייתה תגובה שנמשכה מעל 12 חודשים. התקופה הממוצעת לאי חזרה של המחלה הייתה 16.8 חודשים.

בפברואר 2018 ה FDA העניק אישור ל pembrolizumab  הטיפול מסייע לחולים במלנומה שלב 3 (מלנומה ששלחה גרורות לבלוטות הלימפה ) לאחר הסרת הגידול הראשי. האישור התבסס על ממצאי מחקר שלב 3 שהראו כי התרופה האריכה באופן משמעותי את תקופת אי החזרה של המחלה אצל חולים בעלי שלב 3 בסיכון גבוה של מלנומה. התרופה הצטרפה לתרופה nivolumab (Opdivo) החוסמת נקודות בקרה ולטיפול המשולב הממוקד מטרה dabrafenib-trametinib (Tafinlar-Mekinist) כטיפול מסייע עיקרי עבור מלנומה בשלב 3.

טיפולים מסייעים הינם אסטרטגיה רפואית המגבירה את האפקטיביות של הטיפולים הראשוניים כגון ניתוחים כאשר מטרתם הינה לעכב את חזרת המחלה והארכת תוחלת החיים של החולים. התקווה הינה ששימוש בתרופה זאת לפני הגעת הסרטן לשלב 4 כאשר הוא שולח גרורות בכל הגוף יביא לתועלת רבה יותר למטופלים ויציל יותר חיים.

Sonidegib (Odomzo)

ב 2015 ה FDA אישר תרופה זאת הנלקחת דרך הפה עבור חולים בקרצינומה מתקדמת על פני העור של תאי בסיס אשר הגידולים הראשוניים של המחלה הוסרו באמצעות ניתוח או הקרנות או שאינם יכולים לעבור ניתוח או הקרנות. זוהי התרופה השנייה שאושרה במהלך השנים האחרונות  עבור טיפול בסוגים נדירים ומתקדמים של קרצינומה של תאי בסיס (הראשונה היתה vismodegib). התרופה פועלת על ידי חסימת אותות לא תקינים המקדמים גדילה של תאים סרטניים.

כמו vismodegib התרופה sonidegib יכולה לגרום למומים מולדים חמורים ולכן המטופלים ממין נקבה וזכר צריכים להשתמש באמצעי מניעה אפקטיביים. תופעות לוואי פוטנציאליות אחרות כוללות בעיות שרירים חמורות וכאבי שרירים והתכווצויות.

Talimogene Laherparepvec (Imiligyc)

על ידי השימוש בתצורות סינטטיות של כימיקלים השייכים למערכת החיסונית או על ידי עיכוב חלבונים החוסמים פעילות אימונית, הטיפולים האימוניים מגבירים את יכולת המערכת החיסונית להתמודד עם מחלות. בסוף שנת 2015, ה FDA אישר סוג מתקדם זה של טיפול אימוני עבור חולים בשלב 3 או 4 של מלנומה שאצלם אובחנו נגעי עור על בלוטות לימפה שאינם יכולים להיות מוסרים לחלוטין באמצעות ניתוח. התרופה, הידועה גם בשמה המקוצר T-VEC הינה הטיפול הנגיפי האונקוליטי הראשון שאושר עבור מלנומה. וירוס אונקוליטי הינו כזה המזהה מדביק והורג תאים סרטניים. T-VEC המוזרקת ישירות לתוך הגידול הינה וריאציה של וירוס ההרפס סימפלקס שהונדס גנטית על מנת להדביק תאים סרטניים אך לא תאים בריאים. הנגיף נושא גם חלבון מעורר פעילות של המערכת החיסונית המחזק את תגובת המערכת החיסונית בגוף כנגד מלנומה. בניסויים קליניים T-VEC עכבה בצורה מתונה את התקדמות המחלה עבור חולים הנמצאים בשלבים מתקדמים שלה. למרות שהיתרונות היחסיים שלה הינם מועטים, ההרגשה הינה שטיפול באמצעות וירוסים אונקולטיים הינו תחום הפתוח לשורה חדשה של טיפולים. בתרופה נעשה שימוש בשילוב עם תרופות אחרות לצורך שיפור התוצאות. מחקרים עדכנים מראים כי שימוש בתרופה לטיפול מקדים (לפני ניתוח) יכול להגדיל את זמן ההשהיה לפני חזרת המחלה ולהגדיל את תוחלת החיים של החולים באופן כללי.

Vemurafenib (Zelboral)

התרופה הנלקחת דרך הפה הינה חלק מקבוצת טיפולים הידועה בשם טיפולים ממוקדים, אשר ביחד עם הטיפולים האימוניים הביאה להתקדמות גדולה מאד בטיפול במלנומה מתקדמת. בחולים בעלי מלנומה בשלב 4 , הטיפולים מיועדים ספציפית עבור חולים הנושאים את הגרסה הפגומה של גן ה BRAF. באופן רגיל, גן זה שולט בגדילת תאי העור ואילו בגרסתו הפגומה הגן תקוע על מצב "הפעלה" קבוע המביא לגידול לא מבוקר של תאים סרטניים.

ב 2011 vemurafenib הפכה לטיפול הממוקד הראשון שאושר עבור חולי מלנומה בשלבים מתקדמים הנושאים את גן ה BRAF הפגום המאפשר עצירת התקדמות המחלה ללא פגיעה בתאים בריאים. התרופה מחסלת במהירות ולעיתים קרובות גידולים ונמצאה כמאטה את התפשטות המחלה ומגדילה את תוחלת החיים אצל החולים למשך חודשים ואף שנים. אך אצל רוב החולים, המלנומה מפתחת לבסוף עמידות כלפי התרופה והמחלה ממשיכה להתקדם.

תרופות החוסמות את אנזים ה MEK מעכבות את התפשטות המחלה ותרופות המשלבות חוסי MEK יחד עם vemurafenib או שתי התרופות האחרות החוסמות את חלבון ה BRAF dabrafenib ו encorafenib הינן בעלות תוצאות ריפוי משופרות. ראו Cobimetinib-Vemurafenib, , Dabrafenib-Trametinib, Combination and Encorafenib-Binimetinib, Combination.). תופעות הלוואי החמורות ביותר של vemurafenib, dabrafenib ו encorafenib הינה היווצרות של סרטן עור שאינו מלנומה במיוחד קרצינומה של תאים קשקשיים התופעות ברובן קטנות ועל פני השטח וניתנות לטיפול בצורה אפקטיבית. תופעות לוואי אלו שכיחות פחות בשילוב עם טיפולים ממוקדים. Vemurafenib אינה משמשת יותר כתרופה נפרדת לטיפול ממוקד בשל הצלחת הטיפולים הכוללים שילוב של מספר תרופות.

Vismodegib (Erivedge)

Vismodegib (Erivedge) הייתה אחת משתי התרופות הראשונות (השנייה הייתה sonidegib) שאושרו במהלך השנים האחרונות עבור תצורות נדירות ובשלב מתקדם של קרצינומה של תאי בסיס. שתי התרופות נלקחות דרך הפה. Vismodegib אושרה ב 2011 עבור מקרים נדירים מאד של קרצינומה של תאים קשקשיים שהתפשטה מקומית או גרורתית במקרים שבהם טיפולים אחרים כמו ניתוח או הקרנות אינם מהווים אופציה. שתי התרופות פועלות על ידי חסימת אותות אבנורמליים המקדמים גידולים סרטניים. בשל הסיכונים למומים מולדים על המטופלים משני המינים להשתמש באמצעי מניעה אפקטיביים. נשים בהריון או העומדות להיכנס להריון אינן מורשות להשתמש בתרופה. תופעות לוואי אחרות כוללות אובדן שיער, התכווצויות שרירים ואיבוד חוש הטעם.

 

 

 

 

עו"ד עמוס כהן

עו"ד עמוס כהן

לבדיקת זכאותכם לפיצוי עקב סרטן העור -השאירו פרטים: