מלנומה – סימני אזהרה

שיתוף ב facebook
שתפו בפייסבוק
שיתוף ב twitter
 
שיתוף ב whatsapp
 
שיתוף ב email
 
שיתוף ב linkedin
 
שיתוף ב print
Print

מה עליכם לדעת לגבי גילוי מוקדם

גילוי סימני מלנומה בשלב מוקדם הינו קריטי. גילוי מוקדם של המחלה יגדיל באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה שלכם.

בדקו כל דבר חדש, משתנה או לא רגיל הן באזורים החשופים לשמש והן באזורים המוגנים מהשמש בגופכם. מלנומה מופיעה בדרך כלל על הרגליים אצל נשים ועל הגוף אצל גברים. עם זאת קחו בחשבון כי מלנומה עשויה להתפתח בכל אחד מאזורי העור בגוף, גם במקומות שאינם חשופים לקרינת השמש.

רוב השומות, נקודות חומות וגידולים על פני העור הינם בלתי מזיקים – אך לא תמיד. תכונות ה ABCDS ותופעת "הברווזון המכוער" (יוצא הדופן) המפורטים בהמשך יכולים לסייע לכם לאתר מלנומה.

גילוי מוקדם עושה את ההבדל

 

98%

 

אלו הם סיכויי ההישרדות למשך 5 שנים עבור מטופלים בארצות הברית שאצלם התגלתה המלנומה בשלב מוקדם. אחוזי ההישרדות צונחים ל 63% אם המחלה מגיעה לבלוטות הלימפה ול 20% אם היא שולחת גרורות לאברים נוספים.

 

ה ABCDE של מלנומה

חמש האותיות הראשונות של האלפבית הלועזי משמשות כמדריך לסייע לכם לאתר את סימני האזהרה למלנומה.

אי סימטריות (A- Asymmetry): רוב גידולי המלנומה הינם א-סימטריים. אם תציירו קו דרך אמצע הנגע, שני החצאים של הנגע אינם דומים, כך שהוא נראה שונה משומה עגולה או אליפטית וסימטרית.

גבול (B- Border): גבולות גידול מלנומה נוטים להיות לא שווים ועשויים להיות בעלי קצוות מקולפים או בולטים בעוד שלשומות רגילות יש בדרך כלל גבולות סימטריים וחלקים יותר בנקודת המגע עם העור.

צבע (C-Color): ריבוי צבעים הינו סימן אזהרה. בעוד ששומות רגילות הינן בדרך כלל בעלות צבע חום אחיד, גידול מלנומה עשוי להיות בעל מספר גוונים של חום, שחור, גוון של שיזוף. כאשר הוא גדל עשויים להופיע גם צבעים אדומים, לבנים או כחולים.

קוטר וכהות (D-Diameter or Dark): למרות שאידאלי לזהות גידול של מלנומה בעודו קטן, סימן אזהרה הינו במידה והגידול בגודל של מחק עיפרון (קוטר 6 מילימטר או 1/4 אינץ') או גדול מכך. חלק מהמומחים טוענים שיש לבדוק כל נגע בעור ללא קשר לגודל, שהינו כהה יותר מהאחרים, מספר סוגים נדירים של מלנומה מתאפיינים בגידולים חסרי צבע.

התפתחות (E-Evolving): כל שינוי בגודל, צורה, צבע או גובה מעל העור או כל תופעה חדשה בתוך הנגע כגון דימום, גירוד או קילופי עור עשוי להיות סימן אזהרה למלנומה.

אם הבחנתם באחד מסימני אזהרה אלו או כל דבר חדש, משתנה או לא רגיל על עורכם, פנו מיד לבדיקה אצל רופא עור.

חפשו את "הברווזון המכוער" (יוצא הדופן)

סימן "הברווזון המכוער" או יוצא הדופן הינו סימן אזהרה נוסף להתפתחות של מלנומה. שיטת גילוי זאת מבוססת על העובדה שרוב השומות על עורכם דומות במידה מסוימת זו לזו בעוד גידול כתוצאה ממלנומה בולט בהשוואה לשומות האחרות בקירבתו. נקודה זאת מבליטה את החשיבות של הצורך לא לבדוק רק דברים חריגים אלא להשוות כל נקודה חשודה לשומות מסביבה בכדי לראות האם יש תכונות שמבדילות אותה מהן. גידולים יוצאי דופן אלו יכולים להיות גדולים יותר, קטנים יותר, בהירים יותר או כהים יותר בהשוואה לשומות שסביבו. בנוסף, נגעי עור שהתגלו ואין סביבם שומות להשוואה נחשבים גם הם ליוצאי דופן ולסימן אזהרה.

מלנומה יכולה להיות מתעתעת

זיהוי של סרטן עור פוטנציאלי אינו קל ולא כל סוגי המלנומה מתנהגים לפי הכללים. מלנומה מופיעה במגוון של צורות ועשויה לא ליפול תחת אחד מסימני האזהרה שפורטו למעלה.

חשוב לציין שכ 20-30% מסוגי המלנומה מתפתחים בתוך שומות קיימות בעוד 70-80% מסוגי המלנומה מתפתחים על עור בריא.

מלנומה אמלנוטית הינה ללא פיגמנט המלנין הכהה הנותן לרוב השומות את צבען. גידולי סוג מלנומה זה עשויים להיות וורודים, לבנים, בצבע העור ואפילו שקופים ללא צבע כלל, מה שנופך אותם קשים עוד יותר לזיהוי.

המשמעות: היו ערים לכל שומה או נגע המופיעים על פני העור, פצע או נקודה שאינם נרפאים, שינוי כלשהו בשומות קיימות (גדילה, התנפחות, גירוד) או כל נקודה, שומה או נגע על העור הנראים יוצאי דופן.

מה אתם יכולים לעשות

בדקו את עצמכם: לא משנה באיזו רמת סיכון אתם נמצאים, בדקו את עורכם מכף רגל ועד ראש אחת לחודש לפחות בכדי לזהות סרטן עור פוטנציאלי מוקדם ככל האפשר. שימו לב לשומות או נגעי עור שגדלים או משתנים. למדו עוד כיצד לבדוק את עורכם כאן.

כאשר אתם בספק, בדקו זאת: מכיוון שמלנומה יכולה להיות מסוכנת ביותר בשלביה המתקדמים פעלו בהתאם לתחושות שלכם ופנו לרופא במידה ואתם מזהים נקודה או נגע שאינם נראים לכם תקינים.

קחו בחשבון שלמרות החשיבות של בדיקות עצמיות מידי חודש, הן אינן מספיקות. הבדקו אצל רופא העור לפחות אחת לשנה לצורך ביצוע בדיקה מקצועית ומקיפה של העור.

במידה וחליתם בעבר במלנומה, בקרו בקביעות אצל הרופא המטפל לאחר סיום הטיפול. היצמדו ללוח זמני הבדיקות שנקבע לכם על ידי הרופא וכך יהיה קל יותר לזהות בזמן ומוקדם ככל האפשר חזרה של המחלה.

עו"ד עמוס כהן

עו"ד עמוס כהן

לבדיקת זכאותכם לפיצוי עקב סרטן העור -השאירו פרטים: