סובלים מפגעי שמש/ סרטן העור? סיכוי גדול שאתם זכאים לפיצוי מהמדינה

שיתוף ב facebook
שתפו בפייסבוק
שיתוף ב twitter
 
שיתוף ב whatsapp
 
שיתוף ב email
 
שיתוף ב linkedin
 
שיתוף ב print
Print

ישראל היא מדינה שטופת שמש, ולכן עובדים רבים שנחשפו ממושכות לקרינת השמש, נמצאים בסיכון גבוה להתפתחות סרטן העור, לפגיעה בעיניים ובראייה, להזדקנות מוקדמת של העור ולכוויות שמש.

למעשה, מרבית העובדים או הגמלאים שסובלים מסרטן העור ומפגעי שמש, יכולים לקשר את פגיעתם לחשיפה התעסוקתית לשמש במהלך שנות עבודתם, מן העבר או ההווה, ובכך להיות זכאים למענק או לקצבה משמעותיים, כתלות בשכר ובגובה הנכות.

אני ממליץ לכל מי שסובל ממפגעי שמש או סרטן העור, להתייעץ לגבי זכויותיו, כאשר אשמח לעזור ולסייע.

נ. ע בן 56 אשר עבד כנהג, הגיע אלינו לאחר שעבר מספר הסרות באיזור הפנים. הוא לא ידע שבגין הצלקות והנגעים הוא יכול להיות מוכר כנפגע עבודה. הגשנו עבורו תביעה לביטוח לאומי ולאחר שהוכר ייצגנו אותו בוועדות הרפואיות. כיום, כנפגע עבודה הוא זכאי לקצבה בגובה 5,000 ש"ח לכל ימיי חייו- המגלמת פיצוי על סך יותר ממיליון ש"ח.  

גורמי סיכון לסרטן העור ונסיבות אישיות

גורם הסיכון העיקרי לסרטן העור ופגעי שמש הוא חשיפה לקרני השמש האולטרה סגולות. השפעות קצרות הטווח של נזקי השמש הן שיזוף וכוויות ובטווח החשיפה המצטברת לשמש עשויה לגרום, גם לאחר שנים להתפתחות גידולים סרטניים. אנשים בעל גוון עור בהיר נמצאים בסיכון גבוה יותר לפגימות בעור, עקב חשיפתם לשמש, לעומת אנשים בעלי גוון עור כהה. הסיבה לכך היא פיגמנט העור (מלנין) המגן בפני נזקי השמש. כך או כך, סוג העור הוא אינו הגורם,34 אלא השמש היא זו שגורמת לפגימות בעור.

סרטן העור מופיע לרוב אחרי גיל 50, כאשר כדאי לדעת כי על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן למעלה מ-10,000 איש מאובחנים מדי שנה בסרטן העור, מתוכם כ-900 מאובחנים כסובלים ממלנומה, סרטן העור הממאיר והמסוכן ביותר.

כמו כן, חשיפה ממושכת לקרינת השמש עשויה לגרום לקטרקט בעיניים, לנזקי ראייה ולהזדקנות מוקדמת של העור.

עם זאת, יש לסייג שקיימים מחקרים רבים הדנים בקשר בין חשיפה לשמש לבין סרטן העור וקיימות אסכולות שונות הנוגעות לכל סוג נגע ונגע – כך גם לגבי מיקום הנגעים בגוף והקשר לחשיפה לשמש, משך זמן החשיפה ועוד.

לכן, טרם הגשת תביעה לביטוח הלאומי, מומלץ להכיר את כלל המחקרים ולהצטייד בתקדימים, זאת על מנת למנוע עוגמת נפש.

מקצועות נפוצים הנמצאים בסיכון גבוה להתפתחות סרטן העור ומפגעי שמש

הסיכון לסבול מסרטן העור ומנזקים אחרים מקרני השמש, גבוה בקרב עובדים במקצועות בהם חשופים לקרינת השמש.

המקצועות הנפוצים הם בין היתר כדלקמן:

עובדי בניין, תשתיות, סלילת כבישים, נמל, חקלאות, שוטרים, גננים, מצילי ים ובריכה, דייגים, נהגים, פקחים ועובדי עירייה השוהים שעות ארוכות בחוץ, עובדי חברות קייטרינג ואירועים, מאמני ומורי ספורט ומדריכי סקי, כבאים, עובדים בנמלי הים והתעופה, מדריכים, חיילים בסדיר ובקבע- כל אלו ועוד רבים נוספים נמצאים בסיכון גבוה למחלות עור ולמחלות נוספות כתוצאה מחשיפה ממושכת לשמש.

הכרה בסרטן העור ופגעי השמש כפגיעה בעבודה

כל אדם שבמהלך עבודתו לקה בפגימות בעור כתוצאה מחשיפה ממושכת לקרני השמש, או לקה בפגימות עור גם שנים רבות לאחר סיום החשיפה לקרינת השמש המסוכנת, עשוי להיות מוכר כנפגע בתאונת עבודה.

ההכרה כנפגע בעבודה מאפשרת לקבל תגמול כספי בגין נכות הנקבעת בוועדה רפואית של ביטוח לאומי. לפגימות בעור יש זמן חביון לכן ניתן לתבוע את ביטוח לאומי גם לאחר שנים ארוכות מסיום העבודה ו/או מהפרישה לפנסיה. במידה והפגימה מוכרת, וועדה רפואית קובעת את שיעור הנכות בגין מפגעי שמש ובגין צלקות שנוצרו בעקבות הטיפול במפגעים בעור וסרטן העור.

צלקות כואבת או צלקות לא אסתטיות עשויות לזכות בנכות של 10%, 20%, 30% ואף ויותר מכך, כאשר צלקות פנים מזכות בנכות נפרדת מצלקות גוף.

בנוסף, כאשר קיימים פגעי שמש נוספים (סרטניים או לא סרטניים) עשויה להיות מותאמת נכות נפרדת בשיעור 10% או 20%.

מעבר לכך, פגיעה באברים נוספים וסבל מתופעות לוואי הנגרמות מטיפולים ומתרופות, עשויים להקנות נכויות נוספות. במקרים קשים של טיפולי הקרנות/ כימותרפיה ובמלנומה פעילה ניתן לקבל נכות גבוהה, עד 100% לתקופה צמיתה או זמנית.

מהניסיון שלי, לקוחות רבים החושבים שאין להם כל נכות, מופתעים לגלות שבסופו של הליך, עם ליווי לוועדות הרפואיות והדרכה נכונה, הותאמה להם נכות גבוהה המקנה קצבה בגובה פנסיה נוספת, ללא מיסים, ובנוסף מענק רטרואקטיבי משמעותי.

יש לציין כי אם הוועדה הרפואית קובעת נכות בשיעור 9-19% ניתן לקבל מענק חד פעמי הפטור ממס הכנסה. כאשר הוועדה הרפואית קובעת נכות בשיעור העולה על 20%, בדרך כלל מדובר בקצבה חודשית, התלויה בגובה השכר ברוטו (כאשר אדם זכאי לקצבת זקנה במקביל לקצבת נכות מעבודה הוא יכול לבחור בגבוהה מבין הקצבאות או לבחור בהמשך קבלת קצבת הזקנה ולהוון את קצבת הנכות למענק חד פעמי)- לאופן חישוב הקצבאות פנו אלינו או לחצו לקריאה נוספת

ל.כ עבד כמהדס, סבל לאורך שנים מפגעי שמש. הגיע אלינו לאחר שביטוח לאומי דחה את תביעתו בטענה שהחשיפה לא הוכחה וכי הנזק נגרם מחשיפתו לשמש בילדות. אנו השגנו ראיות נוספות, צירפנו מחקרים וביקשנו לפתוח ההליך לבחינה מחדש. לבסוף ל.כ הוכר וכיום הוא זכאי לקצבה של כ- 7,000 ש"ח לחודש המגלמת פיצוי בגובה 900,000 ש"ח. 

במצבים מסוימים סרטן העור לבדו או יחד עם מחלות ופגיעות אחרות עשוי לזכות בקצבת נכות כללית. לצורך כך יש לעמוד ב-4 קריטריונים מצטברים: נכות רפואית משוקללת מעל הרף הקבוע בתקנות ביטוח לאומי, מבחן הכנסה קבועה (פנסיה אינה נחשבת כהכנסה!), גיל (שהמבוטח לא הגיע לגיל פרישה מהעבודה), ועמידה במבחן אי כושר עבודה.

כדאי לדעת כי נכות בשיעור 90% ומעלה מקנה פטור מלא ממס הכנסה (על הכנסה מעבודה ומפנסיה), עד לתקרה המחייבת הקבועה בחוק ומתעדכנת אחת לשנה.

זכויות בני משפחה – בני משפחה של חולה שנפטר מסרטן העור, יכולים גם הם להגיש תביעה להכרה והם עשויים להיות זכאים לגמלת תלויים חודשית (בדרך כלל אלמנות, ילדים ולעיתים גם הורים). למידע נוסף בנושא לחץ כאן.

חשוב לציין שכתבה זו אינה מפרטת את כלל הזכויות להם זכאים הסובלים ממפגעי שמש וסרטן העור או בני משפחתם ואין בה כדי להחליף ייעוץ משפטי עם עו"ד המתמחה בדיני הביטוח הלאומי והנזיקין.

יתר על כן, מומלץ לפנות למשרד המתמחה בתחום המחלות הקשות, אשר בידיו תקדימים רבים להכרה במחלת סרטן העור כפגיעה בעבודה.

לפרטים נוספים ולתיאום פגישת ייעוץ ניתן להשאיר פרטים באתר או להתקשר ישירות אלי.

עורך דין עמוס כהן
מימוש זכויות | ביטוח לאומי | תאונת עבודה | נכי צה"ל | נזיקין
מנהל אתר "עוד זכות" ושותף מנהל במשרד מרקמן טומשין ושות'
Amos@mt-law.co.il
054-4827504 

עו"ד עמוס כהן

עו"ד עמוס כהן

לבדיקת זכאותכם לפיצוי עקב סרטן העור -השאירו פרטים: