ברוכים הבאים למדריך של אתר "עוד זכות" לקבלת קצבת ילד נכה.
גידול של ילד נכה עם ליקוי קשה כרוך בקשיים נפשיים וכלכליים משמעותיים, זאת לנוכח העומס הטיפולי הכבד הכרוך בגידולו. ביטוח לאומי מכיר בעומס זה ולכן הוא משתתף בהוצאות הכספיות של המשפחה, כדי לאפשר לילד לנהל אורח חיים תקין בחיק משפחתו והקהילה.
מהי גמלת ילד נכה
גמלת ילד נכה היא קצבה חודשית המשולמת להורים לילדים בגילאים שונים, בדרך כלל בין גיל 3 חודשים לגיל 18, בהתאם לקריטריונים שנקבעו בחוק.
חריגים לכך הם ילדים עם ליקויי שמיעה משמעותי או עם תסמונת דאון – הזכאים לגמלה מיום הלידה.
זכאות גמלת ילד נכה לרוב אינה לצמיתות, והיא נבדקת מעת לעת עד גיל 18, על פי תנאים ומבחני זכאות שנקבעו בתקנות, המותאמים לגיל הילד ולמחלה שהוא סובל ממנה.
לאחר גיל 18 הגמלה "מוחלפת" בגמלת נכות כללית / קצבת שירותים מיוחדים – בכפוף לעמידה בתנאי הזכאות של הקצבאות השונות.
תנאי זכאות בסיסיים
בטרם אדון בתנאים המהותיים, יש לדעת כי קיימים מספר תנאי סף לקבלת גמלת ילד נכה, כמפורט להלן:
- תושבות: הורה הילד צריך להיות תושב ישראל.
- הילד שוהה בישראל: לצורך קבלת קצבת ילד נכה, על הילד לשהות בישראל, כאשר קיימים מספר חריגים המתייחסים למקרים שבהם היציאה היא לתקופה קצרה של עד 3 חודשים, כאשר היציאה היא לצורך טיפול רפואי (המשך קבלת קצבה למשך 24 חודשים), בעת יציאה לשליחות לחו"ל מטעם מעסיק ישראלי (המשך קבלת קצבה למשך 24 חודשים) או מטעם המדינה (קבלת הקצבה למשך כל התקופה). טיפ: לפני יציאה לחו"ל מומלץ להתייעץ עם הביטוח הלאומי או עם עורך דין העוסק בתביעות ילד נכה.
- ילד הנמצא בחיק המשפחה: מאחר שהקצבה מיועדת להקל על עומס הטיפולי הכרוך בגידול הילד נכה, הקצבה משולמת כאשר הילד גדל בחיק משפחתו. גם כאן קיימים מספר חריגים ולכן במקרים המתאימים מומלץ להתייעץ.
גובה קצבת ילד נכה בהתאם לשיעור הזכאות (נכון לשנת 2017):
בשונה מגמלאות אחרות, כאשר מדובר על קצבת ילד נכה, הזכאות נקבעת לפי מספר דרגות זכאות מוגדרות, ולא לפי שקלול של אחוזי נכות רפואית. אחוז הזכאות בקצבת ילד נכה, למעשה נגזר מהקצבה המלאה שהינה בשיעור 2,189 ש"ח נכון לשנת 2017 (100% קצבה). להלן תיאור דרגות הזכאות השונות:
- זכאות בשיעור 50% מקנה קצבה בגובה 1,095 ₪.
- זכאות בשיעור 100% מקנה קצבה בגובה 2,561 ₪ (תוספת בשיעור 372 ₪ נכללת בקצבה כאמור).
- זכאות בשיעור 188% מקנה קצבה בגובה 4,487 ₪ (תוספת בשיעור 372 ₪ נכללת בקצבה כאמור).
- ילד מונשם זכאי לתוספת בשיעור 1,817 ₪.
- במשפחה שבה שני ילדים נכים או יותר- הקצבה לה זכאי כל ילד תגדל ב- 50% (כלומר זכאות בשיעור 50% תעניק קצבה בשיעור 75% וזכאות בשיעור 100% תעניק קצבה בגובה 150%).
זכאות רטרואקטיבית: ניתן לקבל את הקצבה עד שנה לאחור ממועד הגשת התביעה. במקרה של עיכוב התפתחותי ניתן יהיה לקבל תשלום לאחור למשך חצי שנה בלבד.
מסלולי זכאות לקבלת קצבת ילד נכה
הזכאות לצורך קצבת ילד נכה נבחנת במספר מסלולים. להלן הסבר קצר על כל מסלול ומסלול. זכרו – במקרים רבים יכולה לקום זכאות במספר מסלולים לבסוף הזכאות תיקבע לפי המסלול המעניק את הקצבה הגבוהה יותר.
טיפ: זכרו לדרוש מן הוועדה לבדוק את ילדיכם בהתאם למסלולים השונים הרלוונטיים או כוונו את הוועדה לבדוק את ילדיכם בהתאם למסלול שלדעתכם יוביל לזכאות הגבוהה יותר.
להלן תיאור מסלולי הזכאות השונים:
ילד שזקוק לטיפול רפואי מיוחד: מדובר בילדים בני 3 חודשים לפחות, שהוועדה הרפואית של ביטוח לאומי קבעה כי בשל מחלה כרונית קשה הילד זקוק לטיפול רפואי מיוחד, כפי שרשום בתוספת הראשונה לתקנות. להלן כמה דוגמאות לטיפולים מיוחדים:
- טיפולים הדורשים תדירות מסוימת: עירוי דם אחת לחודש, טיפול קבוע בדיאליזה, טיפול אחר השתלת איברים הם דוגמאות לטיפולים המקנים זכאות לגמלת ילד נכה.
- שילוב של מספר טיפולים במקביל: דרישה ל- 3 טיפולים עקב מחלה אחת או 4 טיפולים עקב שתי מחלות. לדוגמא טיפול באינהלציות, משאפים, אנטיביוטיקה, פיזיותרפיה, אשפוז יום או בית, החלפת תחבושות ועוד סוגים שונים של טיפולים.
- מצבים של שברים או בעיות אורתופדיות קשות: לדוגמא חוסר תפקוד של שתי גפיים, ליקוי של שתי גפיים המגבילות את התפקוד במידה ניכרת מהרגיל לאותו גיל וכיוב'.
- תסמונת נדירה וקשה עם שכיחות של פחות מאחד ל- 100,000 ילדים: יש להוכיח כי אכן מדובר בתסמונת עם שכיחות נמוכה כאמור וכן להראות היזקקות לטיפול רפואי מיוחד המטיל עומס על המשפחה.
ילד התלוי בעזרת הזולת: רלוונטי לילדים מגיל 3 שנים ואילך. לצורך הזכאות נדרשת קביעה של הוועדה הרפואית שהילד תלוי לחלוטין או במידה רבה בעזרת הזולת בביצוע פעולות היום יום.
ילד הזקוק להשגחה מיוחדת: רלוונטי לילדים מגיל 3 חודשים עד גיל 18. נדרשת קביעה של הוועדה הרפואית כי עקב ליקוי או מחלה כרונית או הבנה לקויה הילד זקוק לנוכחות של הזולת, באופן החורג מבני גילו. למסלול זה שתי רמות זכאות הנקבעת בהתאם לרמת הנוכחות הנדרשת- השגחה ללא נוכחות מתמדת של הזולת או נוכחות מתמדת.
ילד עם ליקוי רפואי מיוחד: ילד הסובל מאחד הליקויים המופיעים בחוק יהיה זכאי לקצבה. להלן מספר דוגמאות לליקויים המזכים בקצבה:
- ילד מגיל 3 חודשים עד גיל 3 עם עיכוב התפתחותי חמור.
- ילד הזקוק לסיוע בתקשורת- רלוונטי לילד שמלאו לו 3 שנים, הזקוק לסיוע בכל הקשור לתקשורת עם הזולת בשל היעדר מוחלט של יכולת לתקשורת מילולית המקובלת בקרב בני גילו.
- ילדים עם ירידה משמעותית בשמיעה.
ילדים עם ירידה משמעותית בראייה. - ילד עם אוטיזם או פסיכוזה- ילדים על הרצף האוטיסטי (ASD) – הכוונה בעיקר ל- PDD (הפרעה התפתחותית) או- NOS (קשיי קשר ותקשורת) ותסמונת אספרגר.
- ילדים עם תסמונת דאון.
יש לציין כי רשימת הליקויים והמחלות שיכולות להקנות גמלת ילד נכה, היא רשימה פתוחה ולכן במצבים רבים שבהם הילד סובל ממחלה, מגבלה או ליקוי, מומלץ להתייעץ. להלן רשימה חלקית של מצבים העשויים להקנות זכאות לצורך קצבת ילד נכה מעבר למפורט לעיל:
- שיתוק מוחין((CP ובעיות בגפיים.
- אלרגיה מסכנת חיים.
- אפילפסיה.
- בעיות בדיבור (סיוע בתקשורת).
- בעיות בדרכי הנשימה וסיסטיק פיברוזיס.(CF)
- בעיות התנהגותיות קשות כדוגמת ADHD בדרגה קשה.
- דושן ומחלות ניוון פרוגרסיביות.
- ילד העובר טיפולי דיאליזה.
- האכלה ממושכת ובעיות הזנה (לרבות דחף בלתי נשלט לאכילה – תסמונת פראדר וילי (PWS), הזנה בזונדה טיפתית, הזנה תוך ורידית).
- ילד שעבר השתלה.
- ליקויים נפשיים.
- מוגבלות שכלית התפתחותית.
- מחלה ממארת (סרטן).
- ניתוח סטומה וצנתור שלפוחית השתן.
- ילד הסובל מסוכרת.
- שברים פתולוגיים ודלקות כרוניות בעצמות.
- מנת תפקוד נמוכה לפעוטות .(DQ).
מתי ניתן לקבל גם קצבת הילד נכה וגם קצבת ניידות
הכלל הוא שאין כפל גמלאות. עם זאת, בכל אחד מהמצבים הבאים ניתן לקבל את שתי הקצבאות בו זמנית:
- א. נקבעה לילד 80% מוגבלות בניידות.
- ב. נקבע כי הילד זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו (לרבות מצבים שעקב המוגבלות הילד אינו יכול ללכת ואינו מסוגל להשתמש בכיסא גלגלים.(
- ג. במשפחה יש שני ילדים נכים או ילד נכה וילד מוגבל בניידות.
הגשת התביעה ואופן בדיקתה ע"י ביטוח לאומי
התביעה לקבלת גמלת ילד נכה מוגשת ע"י ההורה או האפוטרופוס של הילד.
לתביעה יש לצרף את טופס התביעה לקצבת ילד נכה וכן מסמכים רפואיים עדכניים ורלוונטיים למצבו הרפואי של הילד ותפקודו.
שימו לב, לליקויים ומצבים שונים יש מבחנים ספציפיים לפיהם נקבעת הזכאות. לכן, מומלץ להמציא אישורים רלוונטיים ולפנות לגורמים המתאימים ולדאוג לבצע בדיקות ייעודיות, כל זאת למען הצלחת התביעה.
לאחר מכן, הילד יוזמן להופיע בפני הוועדה הרפואית אשר תקבע החלטתה.
חשוב לזכור כי מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתביעות גמלת ילד נכה בכל שלבי ההליך החל משלב איסוף החומר הרפואי ואף לבקש שעורך הדין יתלווה לוועדה יחד אתכם.
במידה שאתם לא מרוצים מתוצאת הוועדה ניתן להגיש ערר בתוך 90 יום ולהופיע בפני הוועדה הרפואית לעררים. על החלטת הוועדה הרפואית לעררים ניתן להגיש ערעור לבית הדין לעבודה בשאלה משפטית בתוך 60 ימים.
על החלטה של פקיד התביעה ניתן להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בתוך 12 חודשים.
פרט לכך, חשוב לדעת כי ניתן להגיש תביעה חוזרת כל חצי שנה – זאת במקרים שבהם התביעה נדחתה ובמקרים שבהם אושרה קצבה חלקית.
במצב שבו ישנה החמרה במצב הילד ניתן להגיש תביעה חוזרת גם כאשר לא חלפה חצי שנה. במקרה זה הביטוח הלאומי יבדוק הטענות ויחליט האם לאפשר להופיע בפני הוועדה הרפואית.
סיום:
מקווה שמדריך זה יסייע לכם למצות את זכותכם לקבלת קצבת ילד נכה.
בנימה אישית ומתוך ניסיון של שנים בליווי הורים בדרך לקבלת הקצבה, אבקש להמליץ לכם לא להתפשר. במקרים שבהם תביעתכם נדחתה, כאשר נקבעה דרגת זכאות נמוכה או שלא מפסיקים לטרטר אתכם עם זכאות זמנית, מומלץ להגיש ערעור/ ערר ולא לוותר. פעמים רבות היוועצות רפואית ומשפטית נכונה יכולה לשנות את התוצאה מן הקצה אל הקצה ותתפלאו – זה קורה בהרבה יותר מקרים ממה שאתם חושבים.
אשמח לסייע גם לכם, לממש את זכותכם לקצבת ילד נכה.
עמוס כהן, עו"ד
מנהל אתר עוד זכות ועו"ד ביטוח לאומי ונזיקין
Amos@mt-law.co.il
054-2288333